Τι αντι-οικολογικό έχεις σπίτι σου (και δεν το ξέρεις)

Ο φορτιστής στο κομοδίνο σου, η εσπρεσιέρα με τις κάψουλες, και άλλα πράγματα στο σπίτι σου που δεν ήξερες ότι βλάπτουν τον πλανήτη.
Τι αντι-οικολογικό έχεις σπίτι σου (και δεν το ξέρεις)
Μην ανησυχείς, δεν θα σου πούμε να πετάξεις την smart TV επειδή καίει ρεύμα. Είναι τα μικρά, φαινομενικά αθώα αντικείμενα που κάνουν ζημιά στον πλανήτη –ζημιά για την οποία μπορείς εύκολα να κάνεις κάτι, χωρίς να χρειαστεί να πας να ζήσεις σε μια σπηλιά χωρίς ρεύμα.

Ο φορτιστής στο κομοδίνο σου

Το να αφήνεις κινητά, τάμπλετ και λάπτοπ να φορτίζουν όσες ώρες κοιμάσαι είναι αγνή, καθαρή σπατάλη ενέργειας. Στην ουσία, αν κοιμάσαι οκτώ ώρες, τις επτά από αυτές ο φορτιστής σου τραβάει ρεύμα από την πρίζα το οποίο δεν χρησιμεύει σε τίποτα. Κάνε την χάρη στον πλανήτη και φόρτισε μια ωρίτσα όσο είσαι ξύπνιος/α.

Η εσπρεσιέρα με τις κάψουλες

Αλήθεια τώρα; Πλαστικό μέσα σε πλαστικό, απλώς για να μην μπαίνεις στον κόπο να υπολογίζεις την ποσότητα του καφέ που θα βάλεις στη μηχανή; Αν την αγόρασες, πάει τώρα, τι να κάνουμε. Αν όμως είσαι σε διαδικασία έρευνας αγοράς, θα σου πούμε να πάρεις μια από αυτές τις μηχανές που παίρνουν χύμα καφέ –είναι και το αποτέλεσμά τους καλύτερο, δεν επιβαρύνουν και το περιβάλλον με έξτρα πλαστικό.

Ο γεμάτος βραστήρας σου

Ξοδεύει άπειρη ενέργεια για να βράσει (εννιά φορές στις δέκα) διπλάσια και βάλε ποσότητα από αυτήν που χρειάζεσαι. Όταν θέλεις να φτιάξεις απλώς έναν καφέ, βάλε νερό σε μία κούπα, άδειασέ την μέσα στον βραστήρα, και πάτα το κουμπί. Μην υπολογίζεις με το μάτι, είναι σίγουρο πως θα βράσεις περισσότερο απ’ όσο θα χρησιμοποιήσεις.

Το απορρυπαντικό του πλυντηρίου σου

Πιθανότατα το έχεις ξανακούσει, δεν περίμενες εμάς να σου πούμε πως τα χημικά που περιέχουν τα απορρυπαντικά καταλήγουν και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Αντικατέστησέ τα με οικολογικά, που κάνουν λιγότερη ζημιά στο νερό όλων μας.

Τα υγρά μαντηλάκια

Στην αρχή ήταν τα μωρομάντηλα, που κανείς δεν αντιλέγει πως είναι χρήσιμα. Για την ακρίβεια, κάποια στιγμή οι βιομηχανίες πρόσεξαν ότι είναι τόσο χρήσιμα, που τώρα έχουμε μαντηλάκια για τα πάντα: Μαντηλάκια για τα χέρια, μαντηλάκια απολυμαντικά, μαντηλάκια για ευαίσθητες περιοχές, μαντηλάκια για ντεμακιγιάζ, μαντηλάκια για το πρόσωπο, μέχρι και μαντηλάκια αποσμητικά. Ξέρεις πού πάνε όλα αυτά τα μαντηλάκια; Στις χωματερές, από τις οποίες δεν θα φύγουν ποτέ, γιατί θα χρειαστούν καμιά 500αριά χρόνια για να διασπαστούν. Και ξέρεις ποιο είναι το αστείο; Ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάνουν την ίδια δουλειά που κάνει και το σαπούνι με νερό.

Τα chopsticks από το κινέζικο που παραγγέλνεις

Αν τρως συχνά κινέζικο, αγόρασε ένα σετάκι chopsticks (όπως έχεις μαχαιροπήρουνα, και δεν χρησιμοποιείς πλαστικά κάθε φορά που τρως) και ζήτα από το ντελίβερι να μην σου φέρνουν μιας χρήσης. Γιατί; Γιατί κάθε χρόνο 3,8 εκατομμύρια δέντρα γίνονται chopsticks, γι’ αυτό. Και αυτά είναι μόνο για να εξυπηρετήσουν την παραγωγή της Κίνας, που κατασκευάζει 57 δισεκατομμύρια σετ chopsticks τον χρόνο.

Τα φακελάκια του τσαγιού

Είναι συνήθως φτιαγμένα από νάιλον ή τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (το γνωστό, όσο και διαβόητο, PET) το οποίο επιβαρύνει τον πλανήτη με έξτρα πλαστικό –που, είπαμε, θα συνεχίσει να επιζεί μετά από τριάντα ανθρώπινες γενιές και τρεις πυρηνικούς πολέμους. Και να σου πούμε και κάτι; Μια φορά να δοκιμάσεις χύμα τσάι (από αυτό που πουλάνε, ας πούμε, στην Ευριπίδου) και δεν ξαναγυρνάς ούτως ή άλλως στα φακελάκια ποτέ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v