Μικρές καθημερινές αλλαγές για να βοηθήσεις τον πλανήτη

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις τη ζωή σου για να έχεις ήσυχη συνείδηση. Αρκούν μερικές καθημερινές συνήθειες τόσο μικρές, ούτε που θα τις καταλάβεις.
Μικρές καθημερινές αλλαγές για να βοηθήσεις τον πλανήτη
Το ξέρουμε, κομπόστ βαριέσαι να φτιάξεις, και το πλαστικό από τη ζωή σου δε νιώθεις ακόμα έτοιμος/η να το βγάλεις εντελώς. Μέχρι να βρεις το κουράγιο και την διάθεση για μεγαλύτερες αλλαγές, ξεκίνα από αυτά τα μικρά και καθημερινά που –όσο και αν δεν το πιστεύεις– μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Πάρε έναν δεύτερο κάδο, για πλαστικό-χαρτί-αλουμίνιο-γυαλί, και απλώς πέτα ό,τι συσκευασία αδειάζεις εκεί (και μετά στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης) και όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια σου στον κανονικό κάδο που χρησιμοποιούσες μέχρι τώρα.

Κλείσε τη βρύση όσο βουρτσίζεις τα δόντια σου. Τόσο μικρό, τόσο αυτονόητο, τόσο πολύ θα εκπλαγείς αν ανακαλύψεις πόσος κόσμος δεν το κάνει.

Αγόρασε ένα θερμός και παίρνε το μαζί σου για να μην αγοράζεις πλαστικά μπουκαλάκια νερού κάθε φορά που διψάς όσο βρίσκεσαι έξω.

Ξέπλυνε το πλαστικό καλαμάκι του καφέ που έφτιαξες το πρωί στο σπίτι και χρησιμοποίησέ το μια δεύτερη φορά. Μην στραβομουτσουνιάζεις, πολλά πράγματα που υποτίθεται πως είναι «μιας χρήσης» τα χρησιμοποιείς καμιά δεκαριά φορές πριν αποφασίσεις να τα πετάξεις. Τα ξυραφάκια σου, ας πούμε.

Σβήσε τα ρημάδια τα φώτα. Καταναλώνουν ενέργεια, εκπέμπουν θερμότητα που δεν χρειάζεσαι καλοκαιριάτικα, αφαιρούν από τη ρομαντζάδα του χώρου σου. Δε λέμε να κάνεις τον τυφλοπόντικα στα σκοτάδια, λέμε ότι –ειδικά το καλοκαίρι– σίγουρα χρειάζεσαι λιγότερο φως από όσο χρησιμοποιείς.

Μην τυλίγεις σάντουιτς και φρούτα σε πλαστικές ζελατίνες. Τα μικρά ταπεράκια τα προστατεύουν καλύτερα και δεν επιβαρύνουν και τον πλανήτη με έξτρα σκουπίδια. Αν βαριέσαι να τα πλένεις, μπαίνουν ωραιότατα στο πλυντήριο πιάτων.

Μιλώντας για πλυντήριο πιάτων, το ήξερες ότι μια πλύση του χαλάει περίπου το ένα δέκατο του νερού που θα χρησιμοποιούσες για να πλύνεις τα ίδια πιάτα-ποτήρια-ταπεράκια στο χέρι; Αν είσαι και από αυτούς που ανάβουν το θερμοσίφωνο γιατί «το ζεστό νερό αφαιρεί καλύτερα τα λίπη», μπορεί να μιλάμε και για μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Υφασμάτινες τσάντες. Τις βρίσκεις πλέον παντού, είναι εκατό φορές ομορφότερες από τις πλαστικές, πλένονται και ξαναχρησιμοποιούνται για χρόνια και χρόνια, σου γλιτώνουν κι εκείνα τα cents στο σούπερ μάρκετ.

Περπάτα περισσότερο. Βάλε, ας πούμε, τον άτυπο κανόνα ότι για αποστάσεις 20 λεπτών και κάτω, δεν θα παίρνεις αυτοκίνητο. Και θα ξεπιαστείς και θα εξοικονομήσεις καύσιμα, και θα βοηθήσεις τον πλανήτη λίγο να ανασάνει.

Μην πλένεις ρούχα που έχεις φορέσει μια φορά και δεν έχουν λεκέδες. Με την εξαίρεση εκείνης της μπλούζας που έγινε μούσκεμα στον ιδρώτα όταν έκανες γυμναστική, όλα τα άλλα φοριούνται άνετα μια δεύτερη –μη σου πούμε και τρίτη– φορά αν τα απλώσεις απλώς λιγάκι έξω να αεριστούν. Το συχνό πλύσιμο αφενός επιβαρύνει τον υδροφόρο ορίζοντα με χημικά, αφετέρου μειώνει τη διάρκεια ζωής των ρούχων και σε αναγκάζει να αγοράζεις καινούρια, τα οποία με τη σειρά τους επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v