Τα ψυχολογικά τρικ που πιάνουν πάντα

Το ήξερες ότι αν μείνεις σιωπηλός/η στις διαπραγματεύσεις είναι πιθανότερο να κερδίσεις αυτό που θέλεις; Και σου έχουμε κι άλλα…
Τα ψυχολογικά τρικ που πιάνουν πάντα
Είμαστε περίεργα όντα οι άνθρωποι. Μερικές φορές, αντιδρούμε θετικά ή αρνητικά σε ανθρώπους και καταστάσεις χωρίς να ξέρουμε ακριβώς γιατί –ή χωρίς να προλάβουμε να το σκεφτούμε. Στην πραγματικότητα, βέβαια, πάντα υπάρχει λόγος. Τα «ψυχολογικά τρικ» που ακολουθούν θα σε εκπλήξουν με το πόσο πιάνουν κάθε φορά που θα τα εφαρμόζεις, ενώ παράλληλα έχουν και ένα-δυο πραγματάκια να σε μάθουν για την ανθρώπινη ψυχολογία.

Απόφυγε το β’ ενικό όταν λες σε κάποιον πως κάτι έκανε λάθος. Αντί για «δεν έχεις δίκιο εδώ» πες κάτι στα πλαίσια του «πιστεύω πως αυτό είναι λάθος». Στην ουσία, το ίδιο πράγμα λες, αλλά η ανθρώπινη ψυχολογία είναι περίεργο πράγμα, και οι προτάσεις σε β’ ενικό σε τέτοιο πλαίσιο βάζουν τον άλλον στη διαδικασία να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αντί για το επιχείρημα, και η κουβέντα πάει περίπατο.

Χαμογέλα όταν πλησιάζεις κάποιον ή σε πλησιάζει εκείνος –βοηθά την συζήτηση να ανοίξει πιο εύκολα, και θέτει εξαρχής θετική βάση για την συναναστροφή σας, είτε αυτή συμβαίνει σε φιλικό είτε σε επαγγελματικό πλαίσιο.

Όταν κάποιος μιλάει για ένα θέμα που γνωρίζεις καλά, δοκίμασε να εκφράσεις ό,τι θέλεις να συνεισφέρεις στη συζήτηση υπό τη μορφή ερώτησης –ή συμπληρώνοντας ένα «έτσι δεν είναι;» στο τέλος. Δείχνεις μετριόφρων και αφήνεις στον άλλο την χαρά να ξετυλίξει τις γνώσεις του, πράγμα που σημαίνει κερδίζεις αυτόματα συμπάθειες.

Αν θέλεις να ζητήσεις βοήθεια από έναν άγνωστο, μπες κατευθείαν στο ψητό, και άσε τις ευγένειες για αργότερα. Τα «καλησπέρα σας, τι κάνετε, με συγχωρείτε για την ενόχληση, μήπως μπορώ να σας ρωτήσω…» πριν ζητήσεις αυτό που θες φαίνονται προσποιητά και βάζουν τον άλλο σε επιφυλακτική θέση απέναντί σου.

Άνοιξε ελάχιστα τα χείλη σου όταν κάποιος σου μιλά για κάτι που τον ενδιαφέρει. Σε κάνει να δείχνεις ότι βρίσκεις αυτό που ακούς συναρπαστικό.

Μην μιλάς πολύ στις διαπραγματεύσεις. Ζήτα αυτό που θέλεις, κι αν δεις την άλλη πλευρά να αμφιταλαντεύεται, μην καταφύγεις σε επιχειρήματα (είναι μεγάλος πειρασμός, το ξέρουμε) και μην συνεχίσεις να μιλάς, αν δεν σε ρωτήσει κάτι. Η σιωπή είναι άβολη για όλους, και –αν αυτό που ζητάς δεν είναι εξωφρενικό– οι πιθανότητες να πει ο άλλος ένα γρήγορο «ναι, εντάξει» απλώς για να την σπάσει είναι μεγάλες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v