Απίστευτα κόλπα για να ξεκολλήσει το μυαλό σου

Σου έχει κολλήσει μια σκέψη/ ένα λάθος/ ένας έρωτας σαν εμμονή στο μυαλό και δεν μπορείς να σκεφτείς τίποτα άλλο; Σου έχουμε λύσεις.
Απίστευτα κόλπα για να ξεκολλήσει το μυαλό σου

της Ηρώς Κουνάδη

Είτε σε βασανίζει ένας καινούριος έρωτας χωρίς ανταπόκριση, είτε εκείνη η γκάφα που έκανες την προηγούμενη εβδομάδα στη δουλειά και δεν μπορείς να σταματήσεις να τη σκέφτεσαι, το μυαλό σου έχει ενσωματωμένους τους αμυντικούς μηχανισμούς για να ξεκολλήσει απ’ ό,τι του έχει κολλήσει. Ναι, αυτό που λέμε «βρες μου εσύ το κουμπάκι να το πατήσω», αυτό το κουμπάκι υπάρχει. Και να πώς θα το βρεις.

«Κόψε» την σκέψη τη στιγμή που έρχεται

Θέλει λίγη εξάσκηση για να το πετύχεις, αλλά από ένα σημείο και μετά το συνηθίζεις. Με το που ξεκινά να παίζει στο μυαλό σου το επίμαχο θέμα/ πρόσωπο/ σενάριο, σκέφτεσαι «σταμάτα» και κόβεις τη σκέψη εν τη γενέσει της, που λέγαμε και στο χωριό. Οι πιο προχωρημένοι, την αντικαθιστούν και με κάτι άλλο. Σου ‘ρχεται ας πούμε η σκηνή που φιλιέσαι με την Τασούλα μεθυσμένος έξω από το μπαρ, και ξεκινάς αυτόματα να σκέφτεσαι τον Αλ Μπάντι στον καναπέ του να βλέπει τηλεόραση κρατώντας μια μπύρα –ή κάποια άλλη σκηνή που ξέρεις καλά και μπορείς εύκολα να οπτικοποιήσεις, κατάλαβες. Όσο λιγότερη σχέση έχει με την Τασούλα, τόσο το καλύτερο.

Πρόσθεσε ανύπαρκτες λεπτομέρειες

Αν έχεις δει εκείνο το επεισόδιο του Black Mirror, ξέρεις πόσο εύκολο είναι να χειραγωγηθούν οι αναμνήσεις –να νομίζεις ότι θυμάσαι κάτι που δεν έγινε ποτέ, ή το ανάποδο, να ξεχνάς πράγματα που σου συνέβησαν επειδή είναι πολύ τραυματικά για τον εγκέφαλό σου. Αυτό, λέει αυτή εδώ η έρευνα, μπορείς να το κάνεις και επίτηδες: Προσθέτοντας λεπτομέρειες που δεν συνέβησαν ποτέ στις αναμνήσεις σου (π.χ. την πρώην σου να περνά από το σημείο που φιλιέσαι με την Τασούλα, μη σου πω να σας πιάνει και την κουβέντα) σταδιακά ξεγελάς τον εγκέφαλό σου να μην είναι σίγουρος τι συνέβη και τι όχι. Έτσι λίγο λίγο σβήνει την ανάμνηση, γιατί την απορρίπτει ως μη αξιόπιστη.

Φτιάξε πιο δυνατές αναμνήσεις

Είναι αυτό που λένε στους φρεσκοχωρισμένους «σήκω και βγες από το σπίτι», όχι για να κλαίνε στον ώμο του κολλητού τους και να στέλνουν μεθυσμένα μηνύματα στους πρώην τους, αλλά για να αυξήσουν τις πιθανότητες να συμβεί κάτι έξω από τα καθιερωμένα, το οποίο θα βοηθήσει το μυαλό να ξεκολλήσει από τον βάλτο στον οποίο έχει πέσει. Ό,τι και αν είναι αυτό που θέλεις να σταματήσεις να σκέφτεσαι, κάνε κάτι που δεν κάνεις συνήθως στην καθημερινότητά σου (από το να πας για Bungee jumping μέχρι να γνωρίσεις έναν νέο άνθρωπο) και θα εκπλαγείς παρατηρώντας την εμμονική σου σκέψη να εξαφανίζεται. Είναι αξιοθαύμαστο πόσο εύκολα αποσπάται το μυαλό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v