Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν ξυπνάς ίδια ώρα κάθε μέρα

Οι σταθερές ώρες ύπνου έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία σου –αν είναι και αρκετές, ακόμα καλύτερα. Δεν τα λέμε εμείς, η επιστήμη τα λέει.
Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν ξυπνάς ίδια ώρα κάθε μέρα
της Ηρώς Κουνάδη

Αυτό δεν είναι ένα κείμενο που θα σου μιλήσει για τα οφέλη του να ξυπνάς χαρωπός και να κάνεις τρέχοντας τον γύρο του τετραγώνου προτού γλυκοχαράξει. Κάποιοι άνθρωποι ξυπνούν από φυσικού τους νωρίτερα το πρωί, κάποιοι άλλοι όχι, και κανείς δεν είναι καλύτερος από τον άλλο, το έχουμε λύσει αυτό. Το λέμε βιορυθμό και καθορίζεται από ένα συγκεκριμένο γονίδιο, όχι από τις παραξενιές σου. 

Τώρα που βγάλαμε από τη μέση τα βασικά, να πούμε ότι νεότερες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως, ανεξάρτητα από την ώρα που ξυπνάς, είναι καλό για τον οργανισμό σου αυτή η ώρα να είναι πάνω-κάτω σταθερή –να μην είναι, ας πούμε, 8.00 τις καθημερινές και 12.00 τα Σαββατοκύριακα. Μάλιστα, πολλές μεγάλες επιχειρήσεις στον προηγμένο δυτικό κόσμο έχουν πλέον καταλάβει πως δεν έχει κανένα νόημα να φέρνουν αξημέρωτα τους υπαλλήλους που αποδίδουν το μέγιστό τους το απόγευμα και να τους έχουν να λαγοκοιμούνται μπροστά από τα γραφεία τους μέχρι να πάει η ώρα 14.00. Το ωράριό σου πρέπει να προσαρμόζεται στον βιορυθμό σου, όχι το ανάποδο.

Μέχρι να φτάσουν κι εδώ τα δεδομένα του εργασιακού μέλλοντος, ιδού γιατί είναι σημαντικό να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Θα κοιμάσαι ευκολότερα. Πολύ συχνά, η αϋπνία είναι αποτέλεσμα διαταραγμένων ωρών ύπνου –αν την μία μέρα κοιμάσαι πέντε ώρες και την άλλη δέκα, ο εσωτερικός μηχανισμός του εγκεφάλου σου χάνει σταδιακά τη δυνατότητα να αναγνωρίζει πότε είναι και πότε όχι ώρα για ύπνο, με αποτέλεσμα να σε κρατάει ξύπνιο/α το μισό βράδυ.

Θα κοιμάσαι καλύτερα. Με την ιατρική της έννοια, η αϋπνία δεν είναι μόνο η δυσκολία να σε πάρει ο ύπνος το βράδυ, αλλά και το να ξυπνάς στη μέση της νύχτας και να στριφογυρίζεις μέχρι να ξανακοιμηθείς. Η ποιότητα του ύπνου σου θα βελτιωθεί σημαντικά σχεδόν με το που αποκτήσεις σταθερό ωράριο ύπνου. Αυτός είναι ένας λόγος που όταν ήμασταν παιδιά δεν ξυπνάγαμε στα καλά καθούμενα στη μέση της νύχτας –εκτός αν είχαμε πιει πολλές κοκακόλες.

Θα δεις την ψυχική σου υγεία να βελτιώνεται. Σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα του Πανεπιστημίου John Hopkins, η αϋπνία συνδέεται όχι μόνο με αρνητικές σκέψεις αλλά ακόμα και με παθήσεις τόσο σοβαρές όσο η κατάθλιψη.

Το ανοσοποιητικό σου θα δυναμώσει. Αυτοί οι άνθρωποι που ζηλεύεις επειδή δεν αρρωσταίνουν σχεδόν ποτέ, έχουν όλοι τους ένα κοινό μυστικό: Κοιμούνται πολύ, και κοιμούνται καλά. Κι αν δεν πιστεύεις εμάς, δες αυτήν εδώ την γερμανική έρευνα που συσχετίζει την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου με το γερό ανοσοποιητικό σύστημα. 

Ο μεταβολισμός σου θα λειτουργεί καλύτερα. Έχεις μήπως παρατηρήσει μια αυξημένη ανάγκη για γλυκά και υδατάνθρακες τις μέρες που έχεις κοιμηθεί λίγο; Δεν είναι ιδέα σου –είναι ο οργανισμός σου που αναζητά εύκολη ενέργεια μπας και επιβιώσει. Με τον ίδιο τρόπο, αν ξυπνάς κάθε μέρα σταθερή ώρα, εκπαιδεύεις τον μεταβολισμό σου να κάνει καλύτερες καύσεις και να «περιμένει» πότε θα επεξεργαστεί τι, με αποτέλεσμα να παχαίνεις δυσκολότερα. Και να και η έρευνα.

Θα νιώθεις καλύτερα και θα έχεις περισσότερη ενέργεια. Είναι άραγε το ένα απόρροια του άλλου; Θα αφήσουμε τους φιλόσοφους του μέλλοντος να λύσουν αυτό το συμπαντικό ερώτημα, και θα περιοριστούμε απλά να πούμε πως σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα όσοι πέφτουν για ύπνο συγκεκριμένη ώρα, και ξυπνάνε επίσης συγκεκριμένη ώρα, δηλώνουν κατά 10% έως και 20% πιο ικανοποιημένοι από την προσωπική τους ζωή, τα οικονομικά και την εργασία τους, σε σχέση με όσους δεν έχουν συγκεκριμένο ωράριο ύπνου. Στο ζήτημα της ενέργειας, αυτή εδώ η έρευνα συνδέει την αϋπνία με την αναβλητικότητα και τη χρονοτριβή, και διαπιστώνει πως οι άνθρωποι με σταθερά ωράρια ύπνου είναι πιο αποδοτικοί στην καθημερινότητά τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v