Τι είναι άραγε ο ναρκισσισμός κι η κοινωνιοπάθεια;

Τι είναι ο ναρκισσισμός; Τι είναι η κοινωνιοπάθεια; Συγκεντρώσαμε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζεις για αυτές τις διαταραχές κοινωνικής συμπεριφοράς.
Τι είναι άραγε ο ναρκισσισμός κι η κοινωνιοπάθεια;
Είναι πολύ πιθανό να έχεις ακούσει ή διαβάσει τελευταία να αναφέρονται συχνά στον ναρκισσισμό και την κοινωνιοπάθεια, δίχως να γνωρίζεις πραγματικά τι είναι στην πραγματικότητα αμφότερα; Μην ανησυχείς καθόλου. Εμείς είμαστε εδώ για να σου εξηγήσουμε, τόσο τους ορισμούς των παραπάνω λέξεων, αλλά και τα πιο κοινά χαρακτηριστικά τους.

Ναρκισσισμός

Ξεκινάμε με τον ναρκισσισμό ο οποίος εύκολα μπορείς να καταλάβεις ότι έχει πάρει το όνομά του, από τον αρχαιοελληνικό μύθο του Νάρκισσου. Ο Νάρκισσος που λες ήταν πανέμορφος και μια μέρα ανακάλυψε την αντανάκλαση του εκθαμβωτικού προσώπου του στα νερά μιας πηγής, γοητεύτηκε τόσο πολύ που δεν σταμάτησε λεπτό να κοιτάζει και να θαυμάζεται.

Έκτοτε η λέξη ναρκισσιστής έμεινε στο μυαλό των περισσοτέρων ως συνώνυμη του εγωπαθούς, του αλαζόνα, του εγωκεντρικού κι όλων των υπολοίπων που ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους και μόνο, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους φίλους, γνωστούς αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει κι ο υγιής ναρκισσισμός που βοηθά στη συγκρότηση της αίσθησης του εαυτού, δίνοντας ένα στήριγμα στις προσωπικές αποτυχίες, τις οποίες η ζωή ενδέχεται να φέρει στον δρόμο κάποιου.

Στις μέρες μας ωστόσο, η λέξη ναρκισσισμός εκφέρεται συνήθως με αρνητική χροιά, όπως αναφέραμε παραπάνω δίχως να διαχωρίζεται όπως θα όφειλαν όλοι να κάνουν από τη συγκεκριμένη παθολογία του ναρκισσισμού, η οποία είναι γνωστή ως Ναρκισσιστική Διαταραχή της Προσωπικότητας.

Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι ένα δυσλειτουργικό μοτίβο σκέψης και συμπεριφοράς που επηρεάζει δύο ή περισσότερες από τις ακόλουθες πτυχές: την σκέψη, τα συναισθήματα, την αλληλεπίδραση με τους άλλους και τις παρορμητικές συμπεριφορές.

H ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας περιλαμβάνει κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα για το πάσχον άτομο, το οποίο και συνηθίζει να σκέφτεται σχεδόν αποκλειστικά τον εαυτό του, και να μιλάει συχνά για αυτόν, να επιζητεί συνεχώς προσοχή και επιβεβαίωση, να μιλάει σε υπερβολικό βαθμό για τα ταλέντα και τα κατορθώματά του, να πιστεύει πως είναι ξεχωριστό, να μην θέτει ρεαλιστικούς στόχους, να εμφανίζει συχνές και απότομες αλλαγές στη διάθεσή του, να στερείται ενσυναίσθησης και να δυσκολεύεται να αναγνωρίσει και να πάρει στα σοβαρά τα αισθήματα των υπολοίπων, να έχει εμμονή με την ιδέα της νίκης και να μην δέχεται την αποτυχία, να φαντασιώνεται συχνά επιτυχία, χρήματα και δύναμη.

Η διάγνωση του ατόμου, μπορεί να γίνει μόνο από ψυχίατρο ενώ δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία. Συστήνεται η ψυχοθεραπεία μιας και μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αυξήσει την αυτοπεποίθησή του, αλλά και να έχει πιο ρεαλιστικές απαιτήσεις από τους άλλους ανθρώπους.

Κοινωνιοπάθεια

Πρόκειται για άλλη μια λέξη, που παρελαύνει πολύ συχνά από μπροστά μας, χωρίς να γνωρίζουμε τον ακριβή ορισμό και τα χαρακτηριστικά της. Η κοινωνιοπάθεια είναι λοιπόν μια αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας που επηρεάζει τον τρόπο σκέψης, την αντίληψη και τις σχέσεις του ατόμου με τους ανθρώπους γύρω του.

Το άτομο είναι δυσλειτουργικό και φέρεται καταστροφικά, χωρίς να έχει αίσθηση «σωστού» και «λάθους» και συχνά παραβλέποντας τα δικαιώματα, τις επιθυμίες και τα συναισθήματα των άλλων.

Τα χαρακτηριστικά της κοινωνιοπάθειας είναι συνήθως τα ακόλουθα

-Περιφρόνηση απέναντι σε «σωστό» και «λάθος»

- Συχνά ψέματα και απόπειρες εξαπάτησης προς εκμετάλλευση των άλλων

- Αξιοποίηση της γοητείας ή της εξυπνάδας με στόχο το προσωπικό κέρδος ή την προσωπική απόλαυση

- Εγωκεντρισμός, αίσθημα υπεροχής και επιδειξιομανία

- Παρανομίες

- Καταπάτηση των δικαιωμάτων των άλλων με τη χρήση απειλών, ψευδών ισχυρισμών και παραπλάνησης

- Εχθρικότητα, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, παρορμητικότητα, επιθετικότητα ή βίαιη συμπεριφορά

- Έλλειψη ενσυναίσθησης και τύψεων για τη βλάβη τρίτων

- Επικίνδυνες συμπεριφορές και περιττά ρίσκα

- Ανεύθυνη εργασιακή συμπεριφορά

- Αδυναμία αλλαγής της συμπεριφοράς παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτή προκαλεί

Η κοινωνιοπάθεια έχει εμφανιστεί ότι παρουσιάζεται συχνότερα στους άντρες από ότι στις γυναίκες, ενώ τα συμπτώματα της διαταραχής τους γίνει πιο εμφανή μετά τα 20 τους χρόνια. Στην παιδική ηλικία θα κάνουν την εμφάνιση τους συχνά μέσω κακοποιητικής ή βίαιης συμπεριφοράς απέναντι σε ζώα. Η ψυχοθεραπεία μπορεί κι εδώ να αποδεχτεί ωφέλιμη, περιορίζοντας την έκταση των συμπτωμάτων.

Οι διαφορές ναρκισσισμού και κοινωνιοπάθειας

Αν έχεις διαβάσει μέχρι εδώ μπορείς να καταλάβεις ότι οι δυο αυτές διαταραχές κοινωνικής συμπεριφοράς εμφανίζουν κάποιες ομοιότητες. Ωστόσο δεν πρέπει να συγχέονται καθώς έχουν βασικές διαφορές. Αρχικά ως προς το κίνητρο αφού οι ναρκισσιστές αναζητούν επιβράβευση, επιβεβαίωση και επαγγελματική/κοινωνική άνοδο, ενώ οι κοινωνιοπαθείς δεν επιζητούν την αναγνώριση: είναι απλώς εντάξει με το να χειραγωγούν ανθρώπους για δικός του όφελος. Επιπλέον οι κοινωνιοπαθείς λειτουργούν πολύ συχνά παρορμητικά, πράγμα που δεν συμβαίνει με τους ναρκισσιστές, που λειτουργούν βάσει σχεδίου.

Άλλη μια σημαίνουσα διαφορά στις συμπεριφορές τους, είναι το αίσθημα του φόβου, το οποίο απουσιάζει πλήρως από τους κοινωνιοπαθείς, εν αντιθέσει με τους ναρκισσιστές, που έχουν έναν τεράστιο φόβο να τους ταλανίζει, αυτόν της αποτυχίας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v