Μεταφέρεται μάλλον στις 9 η απαγόρευση κυκλοφορίας τα ΣΚ
Όλα τα σενάρια που θα εξεταστούν την Παρασκευή στη συνεδρίαση της επιτροπής, για την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων θα εξετάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων στη συνεδρίασή της την Παρασκευή, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως η προσοχή θα στραφεί στις δραστηριότητες που δεν έχουν επίπτωση στην διασπορά του κορωνοϊού.
Ανάλογα με τις εισηγήσεις της επιτροπής, καθώς και την επιδημιολογική εικόνα, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για την σταδιακή χαλάρωση του λοκντάουν από την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Μαρτίου.
Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου που επικαλείται το Πρώτο Θέμα αναφέρουν πως στο τραπέζι πέφτει πλέον και ο παράγοντας της κόπωσης του πληθυσμού. Όπως όλα δείχνουν, πρώτα στη λίστα για το άνοιγμα είναι τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, ακριβώς όπως είχε γίνει και στην προηγούμενη χαλάρωση των μέτρων. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτά θα ανοίξουν στις 22 Μαρτίου, με τον γνωστό κανόνα των ραντεβού.
Σημαντική αλλαγή που συζητιέται είναι η μεταφορά της ώρας έναρξης απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 19.00 που είναι τώρα στις 21.00. Επίσης, πιθανότατα θα καταργηθεί το αλλοπρόσαλλο μέτρο να μην μπορείς να πάρεις το αυτοκίνητο για να πας σε άλλη περιοχή να περπατήσεις ή να κάνεις ποδήλατο –η γνωστή «Μετακίνηση 6 μόνο πεζή» που ισχύει τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.
Το λιανεμπόριο κατά πάσα πιθανότητα θα ανοίξει στις 29 Μαρτίου, καθώς μέλη της επιτροπής εκφράζουν την άποψη πως το άνοιγμα των καταστημάτων δεν είχε επιφέρει σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, γιατί τα μέτρα τηρούνταν. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο καταστεί δυνατό, θα υπάρξει νέο SMS, στο 13032, αποκλειστικά για ψώνια και με τρίωρο χρονικό περιορισμό μόνο μία φορά την ημέρα, αλλά χωρίς τοπικό περιορισμό όπως ισχύει τώρα με το sms 2. Συζητιέται επίσης η πιθανότητα να επανέλθουν τα click away και click in shop.
Τα σχολεία παίρνουν, όπως όλα δείχνουν, σειρά για τις αρχές Απριλίου, αν και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν θα ανοίξουν όλα μαζί ή τμηματικά ανά βαθμίδα εκπαίδευσης.
Το άνοιγμα της εστίασης συζητιέται για τα μέσα Απριλίου, σε πρώτη φάση μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με τις γνωστές αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια που ίσχυαν και πέρυσι. Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό δεν έχουν τεθεί ακόμα προς συζήτηση, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ πρόωρο, αν και πιθανολογείται πως το άνοιγμα της εστίασης θα δώσει το πράσινο φως και προς αυτή την κατεύθυνση.