Γκέιτς: Οι πλούσιες χώρες πρέπει να στραφούν στο συνθετικό κρέας

Οι εκπομπές ρίπων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή θα μειωθούν αν ο δυτικός κόσμος στραφεί στο συνθετικό μοσχάρι, λέει ο Μπιλ Γκέιτς.
Γκέιτς: Οι πλούσιες χώρες πρέπει να στραφούν στο συνθετικό κρέας
Προκειμένου να περιορίσουμε τις εκπομπές ρύπων που είναι υπεύθυνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να στραφούν στο «100% συνθετικό μοσχάρι» λέει ο Μπιλ Γκέιτς.

Στο νέο του βιβλίο, How to Avoid a Climate Disaster, ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος υπογραμμίζει ότι παρ’ όλο που η ανθρωπότητα μπορεί να ανατρέψει την κλιματική αλλαγή μέσω τεχνολογικών επιτευγμάτων, η κυβερνητική πολιτική θα είναι τελικά απαραίτητη στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Μιλώντας στο περιοδικό MIT Technology Review, ο Γκέιτς σημείωσε πως κάποιες κυβερνήσεις θα περιοριστούν από τους διαθέσιμους πόρους τους. «Δε νομίζω πως οι φτωχότερες 80 χώρες θα μπορούν να τρώνε συνθετικό μοσχάρι. Πιστεύω, όμως, πως όλες οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να περάσουν στο 100% συνθετικό»

Οι αγελάδες που εκτρέφονται για βόειο κρέας συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στις ισχυρές εκπομπές μεθανίου, το οποίο έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Η ποσότητα του μεθανίου στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε δραματικά μεταξύ του 2000 και του 2017, οδηγώντας σε αυτό που οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι μια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έως και τέσσερις βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτό είναι ένα επικίνδυνο κατώφλι για να περάσει η ανθρωπότητα, που θα οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο φυσικών καταστροφών λόγω οικολογικής διαταραχής η οποία θα προκαλούσε μαζικό λιμό και μετανάστευση.

«Οι εκπομπές από βοοειδή και άλλα μηρυκαστικά είναι σχεδόν τόσο μεγάλες όσο αυτές που προέρχονται από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων για το μεθάνιο", σύμφωνα με τον Δρ Robert Jackson.

Μιλώντας για το πρόβλημα στο MIT Technology Review, ο Γκέιτς χαρακτήρισε το ζωικό πρόβλημα «πολύ δύσκολο», σημειώνοντας ότι ακόμη και οι χημικές ενώσεις που μειώνουν τις εκπομπές μεθανίου δεν ήταν αρκετές.

«Μπορεί κανείς να συνηθίσει τη διαφορά στη γεύση, και ο ισχυρισμός [σ.Σ. των εταιρειών παραγωγής] είναι ότι θα το κάνουν ακόμα νοστιμότερο με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε.

Ανέφερε μια εταιρεία, τη Memphis Meats, η οποία παράγει συνθετικό κρέας σε κυτταρικό επίπεδο για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, συμπληρώνοντας όμως πως «δεν νομίζω ότι [η τεχνική παραγωγής συνθετικού βοείου κρέατος] θα είναι ποτέ οικονομική».

Ωστόσο, πρόσθεσε, εταιρείες όπως οι Impossible και Beyond «έχουν ένα σχέδιο δράσης, με βάση την ποιότητα και με βάση το κόστος, που τις καθιστά ανταγωνιστικές».

Παρ' όλο που αυτές οι εταιρείες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας προσφοράς κρέατος, «βρίσκονται στον σωστό δρόμο», πρόσθεσε, λέγοντας ότι μπορεί πραγματικά να δει έναν δρόμο για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Πηγή: Sky News 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v