Τι είναι η τοξική θετικότητα και γιατί σου κάνει κακό

Μπορεί η θετική πλευρά των πραγμάτων να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία σου; Μπορεί. Δες τι είναι η τοξική θετικότητα και γιατί πρέπει να την προσέχεις.
Τι είναι η τοξική θετικότητα και γιατί σου κάνει κακό
Το να βλέπεις τα πράγματα ρόδινα για τη ζωή μπορεί να είναι υγιές και να σε βοηθά να ξεπεράσεις τα ζόρια της καθημερινότητας. Ωστόσο, η θετικότητα μπορεί επίσης να είναι τοξική, ιδιαίτερα όταν είναι ανειλικρινής και καταστέλλει τα πραγματικά σου συναισθήματα. Και κάτι τέτοιο μπορεί να βλάψει τη συναισθηματική και ψυχική σου υγεία.

Καλά λοιπόν τα «θετικά vibes», όμως καλό θα ήταν να έχεις το νου σου στις παρακάτω περιπτώσεις που περισσότερο κακό θα σου κάνουν παρά καλό.

Social Media, ο συνήθης ύποπτος

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι θέλουν να φαίνονται τέλειοι και να μοιράζονται μόνο μια πλευρά της ζωής τους. Οι ανησυχίες, τα ζόρια και τα αρνητικά συναισθήματά τους παραμένουν στην αφάνεια και αντικαθίστανται από λεζάντες θετικής σκέψης του στυλ «όλα καλά θα πάνε», «σκέψου θετικά» και άλλα τέτοια συνοδευόμενα από φωτογραφίες με χαμόγελα, πάρτι (τις παλιές καλές εποχές), χορούς και λοιπές μασκαρεμένες εκφράσεις πλασματικής ευτυχίας.

Η αρνητική επίδραση των θετικών vibes στον ψυχισμό σου

Όταν βλέπεις αναρτήσεις που δείχνουν μόνο χαρούμενους ανθρώπους, που μπορεί να μην αισθάνονται πραγματικά έτσι, νιώθεις μια πίεση για να κάνεις κι εσύ κάτι αντίστοιχο. Φοράς λοιπόν την μάσκα της θετικής σκέψης και συμπεριφέρεσαι σαν όλα να πηγαίνουν καλά στη ζωή σου, σαν να μην επηρεάζεσαι ούτε τόσο δα από τις δυσκολίες που περνάς.

Αν δεν το κάνεις αυτό, νιώθεις ντροπή που αφήνεις τον εαυτό σου να αισθάνεται λυπημένος, αγχωμένος, χωρίς κίνητρο. Παρακολουθείς όλους αυτούς τους ανθρώπους να εκφράζουν τη χαρά τους ως ένδειξη δύναμης, ενώ εσύ νιώθεις αδύναμος αν αφήσεις τον εαυτό σου να εκφράσει αρνητικά συναισθήματα. Επομένως τι κάνεις; Τα κρύβεις και προσπαθείς να μην τα σκέφτεσαι.

Είναι λογικό να νομίζεις πως κάτι τέτοιο θα συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης, αλλά στην πραγματικότητα, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Η απόκρυψη των πραγματικών σου συναισθημάτων και η μη αντιμετώπιση των προβλημάτων σου μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος, συναισθηματική πίεση, ακόμα και κατάθλιψη.

Η «κατά λάθος» θετική τοξικότητα

Αντίστοιχη τοξικότητα μπορείς να λάβεις και από τον κοντινό σου κύκλο βέβαια. Φίλοι και συγγενείς, θέλουν να σε βοηθήσουν και να σε ενθαρρύνουν, όμως είναι δύσκολο να βρουν τις κατάλληλες λέξεις. Έτσι καταλήγουν να λένε πράγματα όπως «Δες το θετικά!» ή «Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα» προσθέτοντας λίγη ακόμα τοξική θετικότητα στη ζωή σου.

Αυτό που θα μπορούσαν να πουν αντ 'αυτού, που θα φαινόταν πραγματικά χρήσιμο και κατανοητό, είναι κάτι όπως «Βλέπω ότι είσαι πραγματικά αγχωμένος, υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;». Το σημαντικό, δηλαδή, είναι να μην ελαχιστοποιούμε τα βάσανα κάποιου ή να ακυρώνουμε τα συναισθήματά τους, αλλά να τους αφήνουμε να αισθανθούν ό, τι νιώθουν, ακόμα κι αν είναι δύσκολο, και να τους στηρίξουμε.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν;

Είναι λογικό να νιώθεις πίεση για να εκφράζεις μόνο θετικά συναισθήματα. Και αν δεν το κάνεις, ίσως νομίζεις ότι η μόνη σου επιλογή είναι να νιώθεις πόνο, άγχος ή οτιδήποτε άλλο θεωρείται αρνητικό. Ωστόσο, μπορείς να βιώσεις ταυτόχρονα θετικά και αρνητικά συναισθήματα, δεν είναι παράλογο.

Για παράδειγμα, αν έχασες τη δουλειά σου, είναι θεμιτό να νιώθεις απογοητευμένος και ανήσυχος για το αν θα μπορέσεις να βρεις άλλη. Και είναι πιθανό να αντιμετωπίσεις κάποια τοξική θετικότητα εάν όλοι γύρω σου λένε πράγματα όπως, «Τουλάχιστον έχεις την υγειά σου!" ή "Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Τώρα έχετε πολλές νέες ευκαιρίες!».

Όμως μπορείς και θα πρέπει να εξισορροπήσεις την απογοήτευση για το τι συνέβη και ταυτόχρονα να βλέπεις θετικά το μέλλον. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Πηγή: Brightside
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v