Τι λένε για την προσωπικότητά σου τα μηνύματα που στέλνεις

Νομίζεις ότι τα “σεντόνια” που στέλνεις όταν έχεις νευριάσει είναι απλώς “σεντόνια”; Μπορεί κάποιος να καταλάβει πολλά περισσότερα για το ποιόν σου από τα μηνύματα που στέλνεις.
Τι λένε για την προσωπικότητά σου τα μηνύματα που στέλνεις
Η θεωρία της προσκόλλησης προέρχεται από τον John Bowlby και αργότερα υιοθετήθηκε και ερευνήθηκε περαιτέρω από τη Mary Aimsworth. Οι «ρίζες» της θεωρίας ξεκινούν από τη σχέση μητέρας-παιδιού. Μέσα από την παρατήρηση της συμπεριφοράς του παιδιού σε διαφορετικές καταστάσεις ο Bowlby και η Aimsworth πήραν μία ιδέα σχετικά με το πώς προσκολλάται ένα παιδί στη μητέρα του.

Τρεις τύποι ήταν οι προσωπικότητες που παρατηρήθηκαν

  • Ασφαλής προσκόλληση: Το παιδί ένιωθε μετρίως αγχωμένο όταν η μητέρα έφευγε, απέφευγε τους αγνώστους και γινόταν φιλικό σε αγνώστους όταν η μητέρα γυρνούσε.

  • Ανασφαλής προσκόλληση: Το παιδί ένιωθε αρκετά αναστατωμένο όταν η μητέρα έφευγε.

  • Αποφευκτική προσκόλληση: Το παιδί δεν ένιωθε τίποτα όταν έφευγε η μητέρα.

Αυτές οι παρατηρήσεις αργότερα εφαρμόστηκαν σε ενήλικες σε πληθώρα ερευνών. Στη μελέτη που αφoρά τον τρόπο που ενήλικες στέλνουν μηνύματα όταν βρίσκονται σε σχέση, 395 φοιτητές ερωτήθηκαν σχετικά με τη συχνότητα με την οποία στέλνουν μηνύματα στον σύντροφό τους. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 19 ετών και ο μέσος όρος διάρκειας της σχέσης ήταν 15 μήνες. Σκοπός της έρευνας ήταν να ξεκαθαρίσει δύο πτυχές: αρχικά πώς οι συμμετέχοντες επικοινωνούσαν και έπειτα αν υπήρχε σχέση μεταξύ του στυλ προσκόλλησης και της συχνότητας αποστολής μηνυμάτων.

Πώς οι εμπλεκόμενοι επικοινωνούσαν

Όπως λέει και στην έρευνα, «ενώ κάποιοι δεν επικοινωνούσαν ποτέ μέσω μηνυμάτων, άλλοι έστελναν 500 μηνύματα την ημέρα στον σύντροφό τους, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερο από το 90% της επικοινωνίας τους».

Η σχέση μεταξύ στυλ προσκόλλησης και συχνότητας ανταλλαγής μηνυμάτων

Οι συμμετέχοντες κατατάχθηκαν στις τρεις κατηγορίες οι οποίες ταυτοποιήθηκαν μετά την μελέτη.

  • Ασφαλές στυλ προσκόλλησης: Οι εμπλεκόμενοι έχουν καλή εικόνα για τον εαυτό τους, νιώθουν ασφάλεια, μπορούν να δεσμευτούν σε μία σχέση και δεν απαιτούν διαρκώς επιβεβαίωση.

  • Ανασφαλές στυλ προσκόλλησης: Οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν καλή εικόνα για τον εαυτό τους. Είναι ανασφαλείς, απαιτούν διαρκή επιβεβαίωση και βιώνουν άγχος όταν βρίσκονται μακριά από τους αγαπημένους τους.

  •  Αποφευκτικό στυλ προσκόλλησης: Οι εμπλεκόμενοι είναι αρκετά ανεξάρτητοι, συχνά επιζητούν τον έλεγχο και αποστασιοποιούνται συναισθηματικά. 

Αυτοί των οποίων η συμπεριφορά κατηγοριοποιήθηκε ως αποφευκτική ή ανασφαλής έστελναν σημαντικά περισσότερα μηνύματα από εκείνους των οποίων η συμπεριφορά κατηγοριοποιούταν ως ασφαλής.

Ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους συνέβαινε αυτό και ποια είναι τα πιο συνήθη παραδείγματα στην καθημερινή ζωή;

Συχνή αποστολή μηνυμάτων από άτομα που ανήκουν στην «ανασφαλή» κατηγορία

Τα άτομα που ανήκαν στην κατηγορία του ανασφαλούς στυλ προσκόλλησης, έστελναν πιο συχνά εξαιτίας του φόβου εγκατάλειψης, της ανασφάλειας, όπως και της τακτικής επιθυμίας και ανάγκης για επιβεβαίωση. Πιο απλά, ήθελαν να νιώσουν ότι τους αγαπούν. Μολονότι η ανταλλαγή μηνυμάτων είναι λιγότερο ρομαντική από την κατά πρόσωπο επαφή, μειώνει το άγχος των ατόμων αυτών όταν δεν είναι κοντά στον σύντροφό τους, και τους παρέχει την επιβεβαίωση που έχουν ανάγκη.

Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο στέλνει στον σύντροφό του, ο οποίος έχει πάει εκδρομή με τους φίλους του, τακτικά μηνύματα, σημαίνει ότι αναζητά την επιβεβαίωση και την υπενθύμιση πως το αγαπούν.

Ένα άτομο το οποίο ανήκει στην κατηγορία ανασφαλούς στυλ προσκόλλησης είναι αρκετά πιθανό ότι θα στείλει πολλά μηνύματα στον σύντροφό του και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συχνή αποστολή μηνυμάτων από άτομα που ανήκουν στην «αποφευκτική» κατηγορία

Για εκείνους των οποίων το στυλ προσκόλλησης κατηγοριοποιείται ως αποφευκτικό, η ανταλλαγή μηνυμάτων τους παρέχει τα μέσα να διατηρήσουν συναισθηματική απόσταση και έλεγχο σχετικά με το πόσο συχνά μπορούν να ανταλλάσσουν μηνύματα με τον σύντροφό τους. Η συναισθηματική απόσταση και ο έλεγχος είναι ενστικτώδη χαρακτηριστικά των ατόμων που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

Στο παράδειγμα με την εκδρομή, το άτομο με αποφευκτικό στυλ προσκόλλησης θα στείλει πιο συχνά μηνύματα, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Θέλει να ξέρει με ποιον και πού βρίσκεται ο σύντροφός του, καθώς μόνο όταν γνωρίζει αυτές τις λεπτομέρειες, νιώθει ότι έχει τον έλεγχο.

Δεδομένου ότι η συναισθηματική απόσταση είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα, τα άτομα που ανήκουν στη αποφευκτική κατηγορία θα δυσκολευτούν να εκφραστούν στην κατά πρόσωπο επικοινωνία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους μέσω μηνυμάτων, τα οποία συνήθως ακολουθούν μετά από λεκτική επικοινωνία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v