Οι λάθος τρόποι να αγαπήσεις τον εαυτό σου

Στο όνομα της ψυχικής ηρεμίας, είναι πολύ εύκολο να πάμε από το "αγαπώ τον εαυτό μου" στο "αυτοκαταστρέφομαι". Τι πρέπει να προσέξεις.
Οι λάθος τρόποι να αγαπήσεις τον εαυτό σου
Όχι, δεν υπάρχουν μόνο σωστοί τρόποι για να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά στο ίντερνετ, υπάρχει μία κουλτούρα γύρω από το να βάζεις πάνω από όλα τον εαυτό σου (καλό), χωρίς να υπολογίζεις τίποτα (κακό) ή δικαιολογώντας την συμπεριφορά σου με το να επικαλείσαι άλλα προβλήματα (χείριστο).

Και κάπως έτσι οι άνθρωποι - έστω, οι άνθρωποι με όχι και τόσο καλή αίσθηση αυτοελέγχου - καταλήγουν να γίνονται η χειρότερη εκδοχή του εαυτού τους, και όλα αυτά επειδή ξεκίνησαν προσπαθώντας να τον αγαπήσουν λίγο περισσότερο. Για να ρίξουμε μια ματιά σε μερικά πράγματα που ίσως κι εσύ έχεις κάνει λάθος. (Κι εμείς, και όλοι μας.)

1. Δεν υπολογίζεις τα χρήματά σου
"Το αξίζω", μπορεί να είπες στον εαυτό σου ξοδεύοντας χρήματα για κάτι που δεν ήταν και τόσο απαραίτητο. Το να ξοδεύουμε χρήματα για να κάνουμε εκείνη την στιγμή την ζωή μας πιο εύκολη (ένα ταξί, ένας πανάκριβος καφές, ένα ακόμα κοκτέιλ, και ας μην μπούμε καν στην συναισθηματική κόλαση που είναι ο εθισμός στο online shopping) θα είναι πάντα άμεση ικανοποίηση. Το πρόβλημα είναι να μην γίνεται συνήθεια. Πάντα θα υπάρξουν στιγμές που όντως θα το αξίζεις. Αλλά δεν γίνεται να το αξίζεις όλη την ώρα. Κανείς δεν είναι τόσο τέλειος.

2. Κάθε στιγμή είναι προσωπική στιγμή
Με έναν τρόπο, είναι τέλειο να βρίσκεις ισορροπίες μεταξύ στις ευθύνες σου και στον προσωπικό σου χρόνο. Το να μπορείς, για παράδειγμα, όντως να κάνεις δέκα λεπτά διάλειμμα από την δουλειά για να πέσεις στην κουνελότρυπα του κινητού σου, και μετά πάλι τα κεφάλια μέσα. Και σίγουρα θα υπάρξουν μέρες που το μυαλό θα ταξιδεύει και απλά δεν θα μπορείς να συγκεντρωθείς. Εκείνες τις μέρες, μπορείς να πεις "Ασ' το να πάει στο διάολο". Επιβεβαιωμένα, όμως, στις τέσσερις μέρες αφημένες να πάνε στον διάολο, αυξάνεις 20% τις πιθανότητες να πάθεις ανακοπή πριν τα πενήντα.*

3. Όλα είναι δεδομένα
Πέραν του ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, και το μάθαμε αυτό σε παγκόσμια κλίμακα την άνοιξη του 2020, οι άνθρωποι συγκεκριμένα είναι το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να παίρνεις ως δεδομένο. Το να φέρεσαι άσχημα στους κοντινούς σου ανθρώπους με οποιαδήποτε δικαιολογία που κρύβει αυτοβελτίωση από πίσω και να περιμένεις να το δεχτούν χωρίς καθόλου διαπραγμάτευση... είναι κάπως ναρκισσιστικό. Μην ξεχνάς, εσύ έχεις τον αγώνα σου να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Το ίδιο και οι άλλοι άνθρωποι.

4. Τα γκομενικά σου είναι ένα αίσχος και δεν κάνεις τίποτα για αυτό
Μπορεί να λες και ότι περνάς καλά. Είτε χαμογελάς μπας και περάσει μόνο του, είτε σκάβεις πιο βαθιά τον λάκκο σου - δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο τα γκομενικά σου μπορεί να είναι αίσχος, αλλά αν διάβασες τον τίτλο της παραγράφου και είπες "Αα, ναι", δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε παρακάτω. Τα έχεις αναλύσει ήδη με τον εαυτό σου τα πράγματα, άκου επιτέλους τη λογική σου.

5. Έχεις αναπτύξει φουλ δυσλειτουργική σχέση με το φαγητό
Είτε ξεσπάς εκεί συναισθηματικά. Είτε περιορίζεις ακραία τον εαυτό σου. Είτε σε πιάνει ψύχωση να μετράς πόσα γραμμάρια μάκρο έχει κάθε σου μπουκιά. Το φαγητό είναι κάτι που έχεις ανάγκη αλλά επίσης πρέπει να απολαμβάνεις. Και είναι ό,τι χειρότερο να καταστρέφεται αυτή η σχέση λόγω εξωτερικών παραγόντων. Δεν είμαστε ειδικοί για να σου πούμε πώς να φτιάξεις αυτό το πρόβλημα, αλλά αν υπάρχει, αναγνώρισέ το και δούλεψε μαζί του. Αυτός είναι κι ένας πολύ σωστός τρόπος για να αγαπήσεις τον εαυτό σου.

*Όχι έγκυρη ιατρική άποψη, αλλά δε μας φαίνεται και ψέμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v