Κορωνοϊός: Κι όμως, υπάρχουν και καλά νέα

Βαστάτε λίγο ακόμα, θα νικήσουμε. Μαζέψαμε ξανά τα τελευταία ελπιδοφόρα νέα που έχουμε, σε μια λίστα που ελπίζουμε να σου δώσει κουράγιο.
Κορωνοϊός: Κι όμως, υπάρχουν και καλά νέα
Αυτό είναι το τέταρτο θέμα με ελπιδοφόρα νέα για τον κορωνοϊό που γράφουμε στο in2life. Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να γράψουμε άλλο. Όχι επειδή θα σταματήσει σύντομα να μας απασχολεί ο ιός, φυσικά, αλλά επειδή όσο ο καιρός περνά το φως στην άκρη του τούνελ θα αρχίσει να φαίνεται πιο ξεκάθαρα, και οι καλές ειδήσεις (που θα μιλούν για χαμηλότερους αριθμούς κρουσμάτων, χαλάρωση των μέτρων, πρόοδο στις έρευνες των εμβολίων) δεν θα είναι πια δύσκολο να βρεθούν. Θα είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση. Μέχρι τότε, αυτή είναι η σοδειά των τελευταίων ημερών.

Οι πρώτοι ασθενείς που συνήλθαν από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ δωρίζουν το αίμα τους σε εταιρείες βιοτεχνολογίας, για τους σκοπούς της έρευνας για την θεραπεία αντισωμάτων. Εδώ έχουν οι New York Times μερικές από τις συγκινητικές ιστορίες τους

Η μελέτη για τη θεραπεία με τον ορό πλάσματος, με τα αντισώματα δηλαδή των ανθρώπων που ανάρρωσαν, ξεκίνησε και σε έξι ελληνικά νοσοκομεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, για την πνευμονία, την ισπανική γρίπη, το Sars και την ιλαρά, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, στη μείωση τόσο του χρόνου παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο όσο και της θνητότητας.

Εν τω μεταξύ, στα ελληνικά νοσοκομεία ξεκινά επίσης άμεσα να δοκιμάζεται ένας διπλός συνδυασμός φαρμάκων που δείχνει πολύ καλά αποτελέσματα για τη θεραπεία του κορωνοϊού. 

Η καραντίνα στην Ευρώπη αρχίζει να χαλαρώνει. Μπορεί να έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας μέχρι να επιστρέψουμε 100% στην καθημερινότητα όπως την ξέραμε, όμως με τους αριθμούς νέων κρουσμάτων να μειώνονται μέρα με τη μέρα, αρκετές χώρες της Ευρώπης αρχίζουν δειλά-δειλά να χαλαρώνουν κάποια από τα αυστηρά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, να ξανανοίγουν πάρκα και να επιστρέφουν στις δουλειές τους, με τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής να μη δείχνουν ανησυχητικά.

Η αλληλεγγύη χτυπάει κόκκινο. Από τους Γιατρούς του Κόσμου που φροντίζουν τους άστεγους και επισκέπτονται μοναχικούς ηλικιωμένους στα σπίτια τους μέχρι τις Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης που ράβουν χιλιάδες μάσκες για να τις δωρίσουν στα νοσοκομεία οι ιστορίες αλληλεγγύης που μας κάνουν να χαμογελάμε αυξάνονται και πληθύνονται όσο περνά ο καιρός.

Το εμβόλιο μάλλον δεν θα αργήσει τόσο όσο πιστεύαμε αρχικά. Έντεκα εμβόλια ανά τον κόσμο βρίσκονται ήδη στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, από τις συνολικά 140 θεραπείες και εμβόλια που ερευνώνται, ενώ στην Ιταλία οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου, με στόχο ήδη από τον Σεπτέμβριο να χορηγηθεί το εμβόλιο τουλάχιστον στο νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v