10 λόγοι που η καραντίνα θα σε κάνει πιο δυνατό

Όταν τελειώσει αυτό – που θα τελειώσει – εσύ θα βγεις πιο δυνατός και έτοιμος να ζήσεις από ποτέ. Υπομονή μόνο χρειάζεται.
10 λόγοι που η καραντίνα θα σε κάνει πιο δυνατό
Η ηττοπάθεια είναι μια πολύ φυσιολογική αντίδραση όταν όλα φαίνονται να πηγαίνουν χάλια. Άνθρωποι είμαστε, φρικάρουμε. Σηκώνουμε τα χέρια, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Έτσι έγινε και μόλις έσκασε η είδηση για την καραντίνα, παραλύσαμε όλοι. Αλλά πέρασε κάπως ο καιρός, η απαγόρευση δεν θα σταματήσει να ισχύει και εμείς βρήκαμε ίσως λίγη ρουτίνα. Μια μικρή αίσθηση σταθερότητας, ακόμα κι αν το πιο συναρπαστικό πράγμα που κάνουμε μερικές μέρες είναι να πηγαίνουμε από το κρεβάτι στον καναπέ.

Και, εντάξει, δεν παραλύσαμε όλοι. Υπάρχουν και οι άνθρωποι που εξακολουθούν να σηκώνονται κάθε πρωί και να πηγαίνουν στην δουλειά τους, επειδή χωρίς αυτούς σταματάει να λειτουργεί ο κόσμος—από τον φούρναρη μέχρι τον σκουπιδιάρη. Ίσως είναι μια καλή στιγμή να σκεφτείς ότι κάποιοι άνθρωποι ζούσαν την ζωή στο hard mode και πριν την πανδημία. Και τώρα συνεχίζουμε.

Το θέμα είναι ότι καταφέραμε ακόμα και μέσα σ’ αυτές τις απαίσιες συνθήκες να προσασρμοστούμε. Και ίσως αυτό να μην είναι το μόνο καλό που θα μας συμβεί. Πάμε να σου δώσουμε τις δέκα δόσεις θετικής ενέργειας που χρειάζεσαι σήμερα.

1. Η προσαρμοστικότητα, που λες
Είτε θεωρείς τον εαυτό σου άνθρωπο που προσαρμόζεται εύκολα στις περιστάσεις, είτε όχι, η καραντίνα ήταν για όλους ένα ταχύρρυθμο μάθημα προσαρμοστικότητας. Επειδή δεν μπορείς να κάνεις και αλλιώς, θα μας πεις, αλλά αυτό δεν μας αφορά. Την επόμενη φορά που κάποια μεγάλη αλλαγή θα έρθει στην ζωή σου, αλλαγή πάνω στην οποία δεν έχεις κάποιον έλεγχο, ίσως να είσαι λίγο καλύτερα προετοιμασμένος για να ανταπεξέλθεις.

2. Μάθαμε όλοι τι σημαίνει προσωπική υγιεινή
Και δεν εννοούμε να κάνουμε τακτικά μπάνιο και να φοράμε αποσμητικό. Εννοούμε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, όλοι σχεδόν έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας να καλύπτουμε το στόμα μας όταν βήχουμε, να πλένουμε τα χέρια μας, να προσέχουμε τι αγγίζουμε όταν είμαστε έξω. Ναι, χρειάστηκε κάτι τραγικό για να τα εσωτερικεύσουμε όλοι μας αυτά, αλλά κερδίσαμε μία καλή συνήθεια.

3. Θα είσαι πιο ευγενικός
Δεν μιλάμε εδώ για τους ανθρώπους που εκτονώνουν ακόμα τα νεύρα τους σε πολιτικές κουβέντες στο Facebook. Μιλάμε για το γεγονός ότι όλοι μας αρχίσαμε να νοιαζόμαστε ακόμα περισσότερο για τα κοντινά μας άτομα. Να στέλνουμε περισσότερα μηνύματα για να δούμε αν είναι καλά. Να ακούμε την γκρίνια τους και να ξεφορτώνουμε κι εμείς την δική μας και μετά να λέμε ο ένας στον άλλο ότι όλα θα πάνε καλά. Και, γενικά, είναι καλό να το κρατήσουμε αυτό σε τέτοιο βαθμό και μετά την καραντίνα. Τι καλύτερο έχουμε, αν όχι ο ένας τον άλλο;

4. Θα σου είναι ακόμα πιο εύκολο να μένεις μόνος
Ακόμα κι αν είσαι άτομο που δεν αντέχει να μένει μόνο του για πάνω από δέκα ώρες, αυτό πλέον μάλλον έχει αλλάξει. Και, σίγουρα, για τους περισσότερους η τόση πολλή κλεισούρα θα οδηγήσει σε αρκετή ενδοσκόπηση, και η ενδοσκόπηση μπορεί να πάρει σκοτεινά μονοπάτια μερικές φορές. Αλλά όλα τα μονοπάτια οδηγούν στο να περνάς καλύτερα όταν η μόνη παρέα που έχεις είναι ο εαυτός σου.

5. Ίσως να ελέγχεις καλύτερα τις ορμές σου
Ας μην υποκριθούμε ότι ο περισσότερος κόσμος που δεν περνάει την καραντίνα με κάποιον σύντροφο δεν πεθαίνει για λίγη ανθρώπινη επαφή αυτή τη στιγμή. Όλοι μας χρειαζόμαστε σεξ. Και, σίγουρα, κάποια στιγμή θα χαλαρώσουν αρκετά τα μέτρα (ή έστω θα χαλαρώσουν τα μέτρα στο κεφάλι μας) και θα το αναζητήσουμε και εν μέσω καραντίνας, αλλά μέχρι τότε είναι κι ένα καλό μάθημα ότι, εντάξει, μπορούμε να ζήσουμε και λίγο παραπάνω χωρίς σεξ.

6. Ίσως να αποκτήσεις περισσότερη κοινωνική συνείδηση
Τα λεφτά είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής, και ο περισσότερος κόσμος αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τα λεφτά του αυτή τη στιγμή. Και όταν πολύς κόσμος αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα λεφτά του, αρχίζουμε να κάνουμε μερικές ωραίες ερωτήσεις και να καταλήγουμε σε ωραία συμπεράσματα.

7. Θα καθαρίζεις πιο τακτικά το σπίτι σου
Ακόμα κι αν είσαι ακατάστατος τύπος, ακόμα κι αν οι ανοχή σου στην βρώμα είναι μεγάλη, μετά την δεύτερη βδομάδα καραντίνας λογικά θα πήρες χαμπάρι ότι το σπίτι σου πρέπει να το προσέχεις λίγο περισσότερο απ’ ό,τι παλιότερα. Για να αισθάνεσαι καλύτερα κι εσύ.

8. Ίσως να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι
Δεν ξέρουμε αν συνηθίζεις να στέλνεις μήνυμα 6 και να βγαίνεις για τρέξιμο, αλλά σίγουρα υπάρχουν αρκετές στιγμές μέσα στην ημέρα που νιώθεις λίγο πιασμένος. Από το καθισιό είναι. Στείλε ένα μήνυμα 6 μόλις τελειώσεις αυτό το κείμενο, θα σου πούμε εμείς. Τρέξε για δέκα λεπτά, πάρε λίγη βιταμίνη D και ενδορφίνες.

9. Θα βάλες τις προτεραιότητές σου σε τάξη
Κάτι που είναι φυσικό επακόλουθο όλης αυτής της εσωστρέφειας, και μόνο καλό θα σου κάνει. Ίσως να σκεφτείς να το εφαρμόζεις και τακτικά πλέον, με μικρές περιόδους αναδιοργάνωσης—με την διαφορά ότι θα το κάνεις επειδή είναι καλό για ‘σένα, όχι επειδή σε υποχρεώνει η κυβέρνηση.

10. Θα φορτίσεις τις μπαταρίες σου
Και αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό. Επειδή και εσύ, και εμείς και πρακτικά όλοι οι άνθρωποι που ξέρουμε έχουν περάσει αρκετό καιρό να τρέχουν και να μην φτάνουν, με μπαταρίες που αργοπεθαίνουν. Εκμεταλλεύσου το για να ξεκουραστείς όσο χρειάζεσαι. Θα περάσει κι αυτό.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v