Κορωνοϊός: Τα πιο ελπιδοφόρα νέα μέχρι στιγμής

Όλες οι ελπίδες της ανθρωπότητας, που κρατάει την ανάσα της, μαζεμένες σε ένα κείμενο, που ελπίζουμε θα σου δώσει λίγη έξτρα δύναμη –και αισιοδοξία.
Κορωνοϊός: Τα πιο ελπιδοφόρα νέα μέχρι στιγμής
Πόσο εύκολο είναι να παραμείνεις αισιόδοξος σε εποχές γενικευμένου πανικού; Όσο εύκολο είναι να ακολουθήσεις τις συμβουλές που έχουμε συγκεντρώσει εδώ, να μη διαβάζεις δυσάρεστες ειδήσεις όλη μέρα και να αναζητάς πού και πού και τα καλά νέα. Υπάρχουν, κι ας είναι δυσεύρετα επειδή ο φόβος ως γνωστόν πουλάει περισσότερο, γρηγορότερα και καλύτερα από κάθε άλλο συναίσθημα. Ψάξαμε, τα βρήκαμε και σου τα συγκεντρώσαμε σε μια λίστα που ελπίζουμε να σου δώσει κουράγιο.

Το πρώτο τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων ενάντια στον κορωνοϊό εγκρίθηκε στις ΗΠΑ, δίνει αποτελέσματα μέσα σε 20 μόλις λεπτά, και είναι σημαντικότατο όχι μόνο για λόγους έρευνας (να ξέρουμε πόσοι έχουν νοσήσει και να μπορούμε να υπολογίσουμε καλύτερα τα ποσοστά θνησιμότητας) αλλά και για να μπορέσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που πέρασε την ασθένεια χωρίς συμπτώματα ή πολύ ήπια, να επιστρέψει στις ζωές του, και να μετριάσουμε έτσι την οικονομική και κοινωνική κρίση που διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Υπάρχει πιθανότητα τα γονίδιά σου να σε προστατεύουν από τον κορωνοϊό. Μεγάλες γενετικές έρευνες έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί μόνο ορισμένοι άνθρωποι που κολλάνε κορωνοϊό αρρωσταίνουν (γιατί υπάρχουν δηλαδή πολλοί ασυμπτωματικοί) και γιατί μόνο κάποιοι από αυτούς καταλήγουν σοβαρά. Η εξήγηση, λένε, μπορεί να κρύβεται στο DNA. Και αν η απάντηση βρεθεί, θα ανοίξει ο δρόμος και προς την αποτελεσματική θεραπεία.

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν την Πέμπτη 2 Απριλίου πως κατάφεραν να απομονώσουν αντισώματα ιδιαιτέρως αποτελεσματικά στο να εμποδίζουν τον κορωνοϊό να διεισδύει στα κύτταρα, μολύνοντας έτσι τον ανθρώπινο οργανισμό. Ανακάλυψη σημαντικότατη, που αν όλα πάνε καλά θα συμβάλει στη θεραπεία και την πρόληψη της νόσου.

Σε αρκετές ασιατικές χώρες (συγκεκριμένα, στην Κίνα, τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν) η διάδοση του ιού αναχαιτίστηκε, και ο κίνδυνος φαίνεται να έχει περάσει, ή τουλάχιστον να ελαττώνεται μέρα με τη μέρα, μέσα σε δύο μήνες. Ναι, τα κατάφεραν σε κάποιες περιπτώσεις με δρακόντεια μέτρα, όχι όμως σε όλες. Η αντίδραση της Σιγκαπούρης, για παράδειγμα, ήταν έγκαιρη και λιγότερο αυστηρή από εκείνη της Κίνας.

Οι άνθρωποι που αναρρώνουν είναι σημαντικά περισσότεροι από εκείνους που πεθαίνουν. Την Παρασκευή 3 Απριλίου που γράφονται αυτές οι γραμμές, με τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στο 1.018.948, οι περιπτώσεις που ανάρρωσαν είναι 212.357, ενώ οι θάνατοι 53.211. Και σκέψου και το άλλο: Δεδομένου ότι πολλές χώρες δεν κάνουν τεστ, οι άνθρωποι που ανάρρωσαν (ασυμπτωματικοί ή με ήπια μόνο συμπτώματα) είναι πιθανότατα πολύ περισσότεροι από αυτό το επίσημο νούμερο. Ενώ τους θανάτους τους ξέρουμε όλους.

Περισσότερα από 40 πιθανά εμβόλια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα σκαριά, με έξι από αυτά να εμφανίζονται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, τρία από αυτά βρίσκονται στη φάση κλινικών δοκιμών, ένα στις ΗΠΑ, ένα στο Πεκίνο και ένα στην Οξφόρδη, ενώ τρία ακόμα μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών βρίσκονται στη φάση της έρευνας.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη κληθεί να απαντήσουν πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Και η απάντηση δεν είναι πια «δεν έχουμε ιδέα». Προφανώς δεν είναι ούτε κάτι καθησυχαστικά συγκεκριμένο, του τύπου «σε ένα μήνα και δέκα μέρες», αλλά το καλύτερο σενάριο μιλά για δύο μήνες, το χειρότερο για την άνοιξη του 2021. Ενδιάμεσα, υπάρχουν άλλα δύο (σε τρεις-τέσσερις μήνες, ή από τέσσερις έως δέκα) και εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το «να τελειώσει» σημαίνει να βρούμε το εμβόλιο που θα εξαφανίσει τον ιό από προσώπου γης.

Δεν είναι, όμως, αυτή η μόνη μας λύση. Μέχρι τότε, μπορεί να βρούμε θεραπεία (οι άνθρωποι δηλαδή να αρρωσταίνουν, αλλά να μην πεθαίνουν) ή να αποκτήσουμε σε σημαντικά επίπεδα συλλογική ανοσία, επειδή πολλοί από εμάς θα έχουμε κολλήσει, και θα έχουμε αναπτύξει αντισώματα. Αν τα αγγλικά σου είναι καλά, το The Atlantic έχει εδώ μια εξαιρετική, λεπτομερέστατη ανάλυση και των τεσσάρων σεναρίων. Αν πάλι τα αγγλικά σου θέλουν δουλειά (ευκαιρία να μάθεις) εδώ έχουμε μεταφράσει εμείς στοιχεία του Forbes και του Science Daily.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v