Σημάδια ότι δεν έχεις πάρει τον κορονοϊό στα σοβαρά

Θα πούμε ότι ο κορονοϊός έχει προκαλέσει ανεκδιήγητο πανικό γύρω μας, αλλά θα πούμε ότι δεν είναι και τόσο σωστό να αγνοείς επιδεικτικά την κατάσταση…
Σημάδια ότι δεν έχεις πάρει τον κορονοϊό στα σοβαρά
Όταν ξεσπάει μια μεγάλη τραγωδία, οι άνθρωποι έχουμε δύο τρόπους να ανταπεξέλθουμε. Να σηκωθούμε να φύγουμε ή να αρχίσουμε να παλεύουμε. Στην περίπτωση μιας παγκόσμιας έξαρσης ενός σούπερ νέου ιού που έχει σπείρει τον πανικό, τι κάνεις;

Με μια λέξη, ενημερώνεσαι. Αυτό όμως σηκώνει πολλή συζήτηση, οπότε ας δούμε γενικά ποια είναι τα λάθη σου όσον αφορά την διαχείριση όλης αυτής της κορονο-φάσης.

1. Δεν πλένεις τα χέρια σου
Δεν ξέρουμε αν δεν το έκανες από πριν, δεν ξέρουμε αν σταμάτησες να το κάνεις τώρα από αντίδραση, αλλά το θέμα είναι πως δεν γίνεται να αγνοείς τον πιο σημαντικό κανόνα για να μην κολλήσεις την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός (και όλα τα απλά κρυώματα και γρίπες): να πλένεις τα χέρια σου. Μην τους προκαλέσεις φουσκάλες με τα αντισηπτικά, απλό νερό και σαπουνάκι.

2. Δεν βήχεις σωστά
Δεν βήχουμε στα μούτρα του κόσμου. Δεν βήχουμε ανοιχτά. Βήχουμε μέσα στο εσωτερικό του αγκώνα μας. Είναι το πιο ασφαλές μέρος για να μεταδοθούν όσο το δυνατόν λιγότερα μικρόβια.

3. Είσαι λέτσος
Δεν χρειάζεται να έχεις μολυνθεί εσύ ο ίδιος με κορονοϊό και να βήχεις προς κάθε κατεύθυνση. Γενικά, μην ακουμπάς πάνω σε κοινόχρηστες επιφάνειες, μην αφήνεις πολύ δέρμα ακάλυπτο… Πρόσεχε. Και μην ξεχνάς να κάνεις μπάνιο. Τέλειωσε και το βαρύ κρύο, δεν υπάρχει δικαιολογία τώρα.

4. Αγγίζεις μάτια και πρόσωπο
Αχ, γιατί όμως;

5. Επίσης, τρως τα νύχια σου
ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΣ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΣΟΥ;

6. Δεν ενημερώνεσαι
Είτε έχει να κάνει με άγνοια (σκόπιμη ή μη), είτε έχει να κάνει με αντίδραση, επειδή έχεις δει τόση παραπληροφόρηση και τρομολαγνεία στο ίντερνετ που σιχάθηκες. Σε κάθε περίπτωση, δεν γίνεται να μην διαβάζεις από σοβαρές, επιστημονικές πηγές τις εξελίξεις και αν έχει βγει κάποια νέα οδηγία. Να σου θυμίσουμε ότι, γενικά, οι γιατροί μάλλον τα ξέρουν καλύτερα από ‘σένα. Και υπολογίζουν παραμέτρους που δεν είχες σκεφτεί εσύ. Όπως τότε που γελούσες όταν ακύρωσαν τα καρναβάλια και μερικές μέρες μετά έσκασε ασθενής στην Πάτρα. Μάλλον δεν ένιωσες και πολύ καλά με αυτό.

7. Είσαι κυνικός χωρίς λόγο
Κάτι λίγο όπως αυτό που σου κάναμε στην προηγούμενη παράγραφο. Με την διαφορά ότι εσύ μάλλον το κάνεις γενικά στο θέμα του κορονοϊού. Ναι, δεν είναι τόσο θανατηφόρα ασθένεια όσο την κάνουν να φαίνεται τα ψεκασμένα μπλογκς. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ένα απλό κρυωματάκι. Μην γίνεσαι βλάκας.

Θ.Δ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v