Πώς να φτιάξω ζεστό κρασί;

Η τέλεια συνταγή για να φτιάξετε άψογο ζεστό κρασί –ή gluhwein, ή χριστουγεννιάτικο κρασί, ή όπως προτιμάτε να το λέτε.
Πώς να φτιάξω ζεστό κρασί;
Το άρωμά του πλημμυρίζει κάθε Δεκέμβριο τις χριστουγεννιάτικες αγορές ολόκληρης της Ευρώπης. Αν το έχετε δοκιμάσει έστω και μία φορά, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το νοσταλγείτε. Το κόκκινο, ζεστό κρασί με τα μπαχαρικά (γνωστό και ως gluhwein ή mulled wine) που οι βορειοευρωπαίοι έχουν ταυτίσει με τον χειμώνα γενικώς και με τα Χριστούγεννα ειδικότερα φτιάχνεται πανεύκολα στο σπίτι. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει, κάντε το, θα μας ευχαριστείτε αργότερα.

Υλικά

1 λίτρο κόκκινο κρασί
1 λεμόνι (τον χυμό του)
1 πορτοκάλι (τον χυμό του)
2 ξυλάκια κανέλας
3 γαρίφαλα
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση

Βάζουμε το κρασί σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα υλικά, ένα ένα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά, και το αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, χωρίς να το αφήσουμε να πάρει βράση. Σερβίρουμε σουρώνοντας σε κούπες στις οποίες έχουμε προηγουμένως τοποθετήσει ένα ξυλάκι κανέλας.

Μερικά πολύτιμα μυστικά

Διαλέξτε ένα κρασί ξηρό, με γεμάτο σώμα και φρουτένιο άρωμα. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβό –πρέπει όμως να πίνεται και σκέτο.

Προαιρετικά, μπορείτε στα παραπάνω υλικά να προσθέσετε μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, κάρδαμο, ή μπαχάρι, ανάλογα με τα γούστα σας.

Ζεστάνετε τις κούπες στις οποίες θα σερβίρετε το κρασί (τοποθετώντας τις για 1-2 λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων) για να διατηρηθεί ζεστό το κρασί σας περισσότερη ώρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v