Το Κρασί του Μήνα: Ροζέ 2014, Κτήμα Μωραΐτη, Πάρος

Ένα απολαυστικό κρασί από την καρδιά του Αιγαίου είναι το κρασί αυτού του μήνα. Γνωρίστε τον αμπελώνα και τα κρασιά της Πάρου, ξεκινώντας από το Ροζέ 2014 του Κτήματος Μωραΐτη.
Το Κρασί του Μήνα: Ροζέ 2014, Κτήμα Μωραΐτη, Πάρος
του Θόδωρου Λέλεκα

Αν ακούσεις τη λέξη «Πάρος», τι θα σκεφτείς; Κατά πάσα πιθανότητα Αιγαίο, θάλασσα, λευκά σπιτάκια, γραφικά σοκάκια, παραλία, διακοπές, μπάνια και πάει λέγοντας. Θα σκεφτείς κρασί; Ίσως, με το φαγητό - το ξέρεις όμως ότι θα είναι ντόπιο, από τον εκλεκτό αμπελώνα του νησιού; Όχι; Ε, ήρθε η ώρα να το μάθεις.

Ο αμπελώνας της Πάρου, λοιπόν, έχει (μαζί με αυτόν της Αντίπαρου) έκταση πάνω από 6000 στρέμματα – γιατί αυτά αφορούν μόνο στα αμπέλια που δίνουν κρασιά με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Σύμφωνα με τις πηγές μου, «έχει τις ρίζες του στην εποχή του κυκλαδικού πολιτισμού (3200–2000 π.Χ.). Τα αμπέλια είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί, διαμορφωμένα σε πεζούλες στις ορεινές πλαγιές και περιφραγμένα με ξερολιθιές. Το έδαφος είναι φτωχό και ξηρό και η απόδοση των αμπελιών είναι πολύ χαμηλή (δεν ξεπερνάει τα 600-700 κιλά ανά στρέμμα). Ο χειμώνας είναι ήπιος με λίγες βροχές, ενώ τα καλοκαίρια με τα ισχυρά μελτέμια είναι δροσερά. Ο αμπελώνας είναι διάσπαρτος σε όλο το νησί και αποτελείται από πολύ μικρά αμπελοτεμάχια, καθώς παραδοσιακά οι γονείς χώριζαν τα κτήματά τους και τα μοίραζαν στα παιδιά τους».

Από αυτό το πανέμορφο Αιγαιοπελαγίτικο σκηνικό, λοιπόν, «κατάγεται» το κρασί μας αυτού του μήνα. Πρόκειται για το Ροζέ 2014 του Κτήματος Μωραΐτη, ένα ιδιαίτερο ροζέ κρασί που θα κερδίσει κάθε παλιό και νέο φίλο της συγκεκριμένης οινικής κατηγορίας. Σας το παρουσιάζω ελπίζοντας όχι μόνο ότι θα το αναζητήσετε για να το δοκιμάσετε, αλλά και ότι – κάποιοι από εσάς – θα βρεθείτε στην Πάρο και θα το απολαύσετε «στο σπίτι του».

Το κρασί
Σε πείσμα της πρόσφατης τάσης που θέλει τα ροζέ κρασιά σε στυλ απεριτίφ και ελαφριά, τόσο στο χρώμα, όσο και στη δομή, το Ροζέ 2014 του Κτήματος Μωραΐτη είναι ένα κρασί πληθωρικό και γεμάτο, που θέλει τραπέζι και φαγητό. Προκύπτει από χαρμάνι δύο ντόπιων – και γενικά όχι ιδιαίτερα γνωστών – ποικιλιών, που είναι το Αηδάνι Μαύρο (70%) και η Μανδηλαριά (30%). Είναι ένα ροζέ κρασί με βαθύ και έντονο τριανταφυλλί χρώμα (ας όψεται η «βάφτρα» Μανδηλαριά), ενώ στη μύτη έχει τέλεια αρωματική ένταση, με αρώματα που παραπέμπουν σε φράουλες και άλλα υπερ-ώριμα καλοκαιρινά φρούτα. Στο στόμα είναι δυνατό με μια υποψία τανίνης, καλή οξύτητα και σωστή διάρκεια, που καταλήγει σε μακρά και πλούσια επίγευση.

Όπως είπα και στην αρχή, δεν είναι ένα ανάλαφρο ροζέ απεριτίφ κρασί, είναι ένα κρασί που επιβάλλει με στόμφο τη θέση του στο τραπέζι. Ιδανικά ταιριάσματα δίπλα του είναι όλα τα λαδερά που έχουν το στοιχείο της κόκκινης σάλτσας, όπως το μπριαμ, τα φασολάκια, τα γεμιστά (ειδικά αν είναι με κιμά), καθώς και «εύκολα» πιάτα κρεατικών, όπως κεφτέδες, χοιρινά μπριζολάκια, λουκάνικα. Αν είστε πιο πολύ των θαλασσινών γεύσεων, συνδυάστε το με ζυμαρικά με ψαρικά και σάλτσα ντομάτας (ιδανικό με ένα κριθαρότο με καραβίδα, για παράδειγμα) ή με ψάρι φιλέτο σε λευκή ή κόκκινη σάλτσα.

Το Κτήμα Μωραΐτη
Πρόκειται για το παλαιότερο και πιο γνωστό οινοποιείο της Πάρου. Ιδρύθηκε το 1910 από τον Μανώλη Μωραΐτη, ο οποίος καλλιεργούσε τα ιδιόκτητα αμπέλια της οικογένειάς του, ενώ παράλληλα συγκέντρωνε και οινοποιούσε σταφύλια και άλλων παραγωγών του νησιού. Με δικό του καΐκι πουλούσε το κρασί σε όλη τη χώρα.

Σήμερα το Κτήμα παραμένει οικογενειακή επιχείρηση. Ο εγγονός του ιδρυτή, Μανώλης Μωραΐτης, βρίσκεται στο τιμόνι από το 1980 και πλέον το «τρέχει» μαζί με τους δύο γιους του, τον οινολόγο Θοδωρή και τον οικονομολόγο Σάββα. Η οικογένεια διαθέτει 180 στρέμματα γης, που καλύπτονται από αμπέλια πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας. Ασχολείται αποκλειστικά με Ελληνικές – και κυρίως γηγενείς – ποικιλίες όπως Μονεμβασιά, Μανδηλαριά, Αηδάνι Μαύρο, Βάφτρα, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά, ενώ η ετήσια παραγωγή του οινοποιείου κυμαίνεται ανάμεσα στις 300 και τις 350 χιλιάδες φιάλες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 35% της παραγωγής εξάγεται και μάλιστα σε δυνατές αγορές όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Κίνα και η Κύπρος.

Το πιο επίκαιρο, για μένα, που πρέπει να ξέρετε, ωστόσο, είναι ότι το Κτήμα Μωραΐτη είναι πανέμορφο, φιλόξενο και άκρως επισκέψιμο. Βρίσκεται στην παραλία των Αγίων Αναργύρων, έξω από την πόλη της Νάουσας, και κάθε χρόνο υποδέχεται περισσότερους από 12000 επισκέπτες, είτε από οργανωμένα γκρουπ, είτε μεμονωμένους ξένους και Έλληνες τουρίστες. Έχοντας ξεναγηθεί στους χώρους του από άκρη σ’ άκρη, σας προτείνω ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη - πρόκειται για αξέχαστη εμπειρία!

Info
Το Ροζέ 2014 του Κτήματος Μωραΐτη εμφιαλώθηκε σε 9000 φιάλες. Είναι ξηρός οίνος με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.) Κυκλάδες και ο αλκοολικός του τίτλος είναι 12.5% abv. Το βρίσκουμε στις καλές κάβες όλης της Ελλάδας, στην ενδεικτική λιανική τιμή των 9 ευρώ.
Στο μεταξύ, ειδικά καθότι βρισκόμαστε σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών, αν ο προορισμός σας φέτος είναι η Πάρος, μην παραλείψετε να εντάξετε στο πρόγραμμα και μία επίσκεψη στο Κτήμα Μωραΐτη. Ξεκινήστε την έρευνα σήμερα κιόλας, με μία περιήγηση στην ιστοσελίδα του, που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.moraitiswines.gr .

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v