Το Κρασί του Μήνα: Ασύρτικο 2014, Κτήμα Πατεριανάκη

Μια εκλεκτή ετικέτα από την ποικιλία Ασύρτικο είναι το Κρασί του Μήνα για τον Σεπτέμβριο που φεύγει.
Το Κρασί του Μήνα: Ασύρτικο 2014, Κτήμα Πατεριανάκη
του Θόδωρου Λέλεκα 

Η ποικιλία Ασύρτικο είναι πλέον, θα μπορούσε να πει κανείς, ένα εξαιρετικά ισχυρό “brand” για τον Ελληνικό αμπελώνα. Πέρα από την φήμη της εντός συνόρων, στην εγχώρια αγορά, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται διάσημη και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, την προτιμούν στην Ευρώπη, την εκθειάζουν στις ΗΠΑ, ενώ πρόσφατα άρχισαν να την καλλιεργούν στην Αυστραλία! 

Για να είμαστε σωστοί βέβαια, πέρα από τις (πάμπολλες) αρετές των κρασιών της ποικιλίας αυτής, ίσως ο πιο βασικός παράγοντας στην διεθνή ακτινοβολία του Ασύρτικου είναι ο τόπος της «καταγωγής» του, και συγκεκριμένα η Σαντορίνη. Ως ένας από τους – επίσημα – δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη, έχει μεταδώσει τη μαγεία του και στην ποικιλία σταφυλιών που θεωρείται «σημαία» του αμπελώνα του νησιού.

Μαζί με τα κρασιά της Σαντορίνης να γίνονται ανάρπαστα, ωστόσο, αντίστοιχο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προσπάθειες καλλιέργειας και οινοποίησης της ποικιλίας Ασύρτικο και σε άλλες οινοπαραγωγικές ζώνες της Ελλάδας. Και μπορεί το άνυδρο και δύσκολο ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης να είναι μοναδικό (ακόμα και στον κόσμο…), ωστόσο η ποικιλία δείχνει να έχει εγκλιματιστεί σωστά και να «δίνει» εκλεκτά κρασιά στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Δράμα), σε διάφορα άλλα σημεία της ηπειρωτικής χώρας και σε αρκετά νησιά μας. 

Ένα από αυτά είναι και η Κρήτη, τόπος γενικά προνομιούχος (αμπελοοινικά και όχι μόνο). Ολοένα και περισσότερα Κρητικά οινοποιεία ασχολούνται με το Ασύρτικο και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζω την πιο τελευταία προσπάθεια του Κτήματος Πατεριανάκη στο Ηράκλειο, η οποία είναι ένα πολύ αξιόλογο πρώτο δείγμα γραφής προς αυτή τη νέα κατεύθυνση. Και επειδή, εμείς στο in2life είμαστε από εκείνους που αρνούνται να αφήσουν το καλοκαίρι να φύγει έτσι εύκολα, ανακηρύσσουμε το δροσιστικό αυτό λευκό κρασί ως το «Κρασί του Μήνα» για τον Σεπτέμβριο του 2015! 

Το Ασύρτικο 2014 του Κτήματος Πατεριανάκη μας εκφράζει, από την πρώτη στιγμή, όλα όσα περιμένουμε από ένα κρασί της ποικιλίας που «γεννήθηκε» και δημιουργήθηκε μακριά από τη Σαντορίνη. Στη μύτη παρουσιάζει την απαράμιλλη «θέρμη» με την οποία το «προικίζει» η Κρητική του προέλευση, χωρίς όμως να χάνει την ορυκτότητα που χαρακτηρίζει την ποικιλία. Στο στόμα τα αρώματα και η φιλικότητα εξελίσσονται όμορφα και πλαισιώνονται από την κρυστάλλινη οξύτητα με την οποία είναι συνυφασμένο το Ασύρτικο. Η διάρκειά του είναι σωστή και η επίγευσή του εξαιρετικά ευχάριστη.
Όσο φιλικό και προσιτό κι αν είναι το συγκεκριμένο κρασί, δεν παύει να είναι – σχεδόν αποκλειστικά – κρασί φαγητού. Έτσι, μη διστάσετε να το ταιριάξετε με ένα γευστικό, ξινούτσικο καρπάτσιο θαλασσινών ή με φρέσκο ψάρι στη σχάρα ή στο τηγάνι. Αν, τώρα, θέλετε να δώσετε Κρητική αύρα στο τραπέζι σας, να ξέρετε ότι το κρασί αυτό ταιριάζει, επίσης, τέλεια με σπιτικά μυζηθροπιτάκια, καλιτσουνάκια με κρεμμύδι, καθώς και με την περίφημη «Κακαβιά του Λιβυκού». 

Όπως προανέφερα, αυτή είναι η πρώτη εμπορική εμφιάλωση Ασύρτικου από το Κτήμα Πατεριανάκη. Προέκυψε από σταφύλι που καλλιεργείται σε συνεργαζόμενο αμπελώνα, ο οποίος βρίσκεται στην ευρύτερη ζώνη ΠΟΠ Πεζά, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το Κτήμα, με πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση. Η περιοχή βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει ασβεστολιθικό έδαφος και βόρειο προσανατολισμό. Το αμπέλι είναι ηλικίας μόλις 10 ετών. 

Ρώτησα την Εμμανουέλα Πατεριανάκη, την οινολόγο του Κτήματος, τί ήταν αυτό που ώθησε εκείνη και τους συνεργάτες της να εμπλουτίσουν τη γκάμα των κρασιών του Κτήματος με μία ετικέτα από Ασύρτικο. Μου απάντησε ότι «H φιλοσοφία του κτήματός μας είναι η καλλιέργεια, η οινοποίηση και η ανάδειξη γηγενών, ελληνικών και διεθνών ποικιλιών που ταιριάζουν στο μικροκλίμα της περιοχής και μπορούν να δώσουν οίνους με προσωπικότητα. Μέσα στη διαρκή αυτή αναζήτησή μας, δεν θα μπορούσε να λείπει το Ασύρτικο. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να φυτεύονται μεγάλες ποσότητες της συγκεκριμένης ποικιλίας στην Κρήτη καθώς αναγνωρίζεται ανάμεσα στις πιο σπουδαίες στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας είναι να είμαστε κοντά στους αμπελουργούς της Κρήτης. Την ποικιλία του Ασύρτικου την παρακολουθούμε περισσότερο από 10 χρόνια τώρα. Μάλιστα είχαμε την τύχη να την γνωρίσουμε καλύτερα στο αμπέλι, με συνεχή καταγραφή της συμπεριφοράς της. Το ευχάριστο είναι ότι στην Κρήτη δείχνει να προσαρμόζεται πολύ καλά, με υψηλή ανθεκτικότητα στις ασθένειες και με μεγάλη αντοχή στην έντονη ηλιοφάνεια του νησιού». 

Το Ασύρτικο 2014 από το Κτήμα Πατεριανάκη είναι ένας Ξηρός Λευκός Ποικιλιακός Οίνος (από του χρόνου θα φέρει και επίσημα Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Κρήτη»). Ο αλκοολικός του τίτλος είναι 13% abv και η ενδεικτική λιανική τιμή του είναι 11 ευρώ. 

Μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και αυτό, αλλά και όλα τα κρασιά του Κτήματος Πατεριανάκη, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στο “Oenocosmos Wine Fair”, την ετήσια γευσιγνωσία της εταιρείας ΟΙΝΟΚΟΣΜΟΣ που τα αντιπροσωπεύει. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα, όπως κάθε χρόνο, στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στο Σύνταγμα. Οι ώρες λειτουργίας είναι 14.00-20.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v