Γιορτές χωρίς budget: 10 tips για οικονομία

Μαζέψαμε τις καλύτερες ιδέες μας για να περάσετε αξέχαστες γιορτές χωρίς να ξοδέψετε πολλά, είτε θέλετε να βγείτε είτε να μαζέψετε την παρέα στο σπίτι.
Γιορτές χωρίς budget: 10 tips για οικονομία
της Ηρώς Κουνάδη

Οι γιορτές είναι μία από εκείνες τις περιόδους που η έλλειψη budget φαίνεται περισσότερο –ιδιαίτερα αν είσαι άνθρωπος με καλή μνήμη, και θυμάσαι ακόμα τα χρώματα στα εκατοντάδες τσαντάκια με τα οποία έβγαινες φορτωμένος από τα μαγαζιά παραμονές Χριστουγέννων του 2007. Από την άλλη, βέβαια, τέσσερα χρόνια χωρίς budget έχουν κάνει την δουλειά τους: Τώρα πια πολλοί από εμάς μπορούμε άνετα να θυμηθούμε μια χρονιά που περάσαμε αξέχαστες γιορτές, παρ’ όλο που δεν είχαμε καθόλου λεφτά. Ακριβώς όπως μπορούσαμε να θυμηθούμε ότι π.χ. εκείνη η Πρωτοχρονιά του 2005 ήταν μάλλον βαρετή –κι ας είχαμε θυσιάσει μια μικρή περιουσία στο βωμό της.

Συγκεντρώνουμε, λοιπόν, και φέτος τις καλύτερες ιδέες μας για να αποδείξουμε ότι μπορείτε να κάνετε τα φετινά Χριστούγεννα μαγικά, χωρίς να ξοδέψετε πολλά.

Άγιε μου Βασίλη, φέτος θέλω να μου φέρεις…

Μια ανταλλαγή δώρων:
Το έκαναν στα γραφεία των πολυεθνικών before it was cool, τώρα το κάνουμε κι εμείς με μακράν καλύτερα αποτελέσματα –γιατί ποιος θέλει ένα filofax για δώρο Χριστουγέννων; Η συνταγή είναι απλή: Φωνάζετε τους δεκαπέντε φίλους σας στο σπίτι, και τους ζητάτε να φέρουν ο καθένας από ένα μικρό δωράκι. Ανακατεύετε και διαλέγετε ο καθένας τη… συσκευασία δώρου που του κάνει «κλικ». Ανταλλαγές επιτρέπονται, αφού ανοιχθούν τα πάντα. Κάπως έτσι, ο καθένας παίρνει ένα δώρο, έχοντας αγοράσει μόνο ένα.

Ταλέντο για χειροτεχνίες: Ακόμα και αν δεν είχατε ποτέ καμία ιδιαίτερη κλίση στα καλλιτεχνικά, μην πτοήστε, μπορείτε και πάλι να φτιάξετε δώρα για τους φίλους σας με τα… χεράκια σας: Ένα άλμπουμ –έστω και ηλεκτρονικό– με τις κοινές σας φωτογραφίες από την χρονιά που πέρασε με αστείες λεζάντες, ή ένα CD με τα χριστουγεννιάτικα (ή αντί-χριστουγεννιάτικα) τραγούδια που ακούγατε ή ακούτε ακόμα μαζί θα τους κάνουν να χαμογελάσουν όσο και ένα ακόμα κασκόλ από το Zara. Περισσότερο, τώρα που το σκεφτόμαστε.

Ένα πάρτι ανταλλαγής: Ζητάτε από τους φίλους σας να φέρουν ρούχα/ βιβλία/ CD/ χριστουγεννιάτικα στολίδια/ οτιδήποτε δεν χρησιμοποιούν πια, και να διαλέξουν «καινούρια» που θα έχουν φέρει οι άλλοι. Διοργανώνετε, με άλλα λόγια, το δικό σας Swap not Shop event, απλά σε μικρότερη κλίμακα. Καλή ιδέα θα είναι να φέρει και ο καθένας τους δικούς του φίλους –όσο περισσότερος ο κόσμος, τόσο μεγαλύτερη η ποικιλία των προς ανταλλαγή αντικειμένων.

Χριστούγεννα στην πόλη

Βολτάροντας… χωρίς λεφτά:
Το ότι πολλές φορές τα χριστουγεννιάτικα χωριά που στήνονται στις κεντρικότερες πλατείες της πόλης είναι λίγο –έως πολύ– βαρετά είναι μια μεγάλη αλήθεια. Μια άλλη μεγάλη αλήθεια, όμως, είναι ότι αυτό δεν ισχύει για όλες τις δωρεάν δράσεις στην πόλη. Ο Δήμος Αθηναίων, για παράδειγμα, διοργάνωσε πέρυσι μια σειρά δωρεάν συναυλιών σε διάφορα σημεία της Αθήνας που μας άρεσαν πολύ. Εν αναμονή της ανακοίνωσης του αντίστοιχου φετινού προγράμματος, ρίξτε μια ματιά σε όλα αυτά που συμβαίνουν δωρεάν τον Δεκέμβριο στην Αθήνα και... βγείτε από το σπίτι.

Με τα μάτια των παιδιών: Όσοι έχετε πιτσιρίκια πιθανότατα ξέρετε ήδη ότι ο καλύτερος τρόπος να μπείτε σε εορταστικό κλίμα είναι να βολτάρετε μαζί τους σε ένα χριστουγεννιάτικο χωριό. Όσοι πάλι δεν έχετε, μπορείτε να αναλάβετε το baby sitting των φίλων σας (που θα το εκτιμήσουν δεόντως) και να βολτάρετε ένα απόγευμα μαζί με τα πιτσιρίκια τους στα ζαχαρόσπιτα, τις φωλιές των ξωτικών και τα αγιοβασιλιάτικα χωριά. Ρίξτε μια ματιά στη στήλη Παιδί του in2life όπου έχουμε συγκεντρώσει όλα όσα θα ενθουσιάσουν τους μικρούς κατοίκους της Αθήνας φέτος τα Χριστούγεννα, και… αναμείνατε για νεότερες ανακοινώσεις όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές.

Θ’ αράξω σπίτι…

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση DIY:
Το YouTube έχει εκατομμύρια βίντεο που θα σας καθοδηγήσουν να στολίσετε το σπίτι με τα χεράκια σας, ακόμα κι αν είστε (όπως εμείς) από εκείνους που δεν μπορούν ούτε να κόψουν ένα κομμάτι χαρτόνι σε δύο ίσα μέρη. Αν βαριέστε να ψάχνετε στο χάος του, εμείς έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα καλύτερα εδώ και περισσότερες ιδέες έχουμε εδώ.

Σπίτι μου ή σπίτι σου ή και κάπου αλλού: Ξεχάστε τους μπουφέδες κύριε-Πρέσβη-μας-κακομαθαίνετε, και τα πολυέξοδα ρεβεγιόν. Αντ’ αυτών, διοργανώστε πολλά μικρά πάρτι καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών, σε διαφορετικά σπίτια της παρέας κάθε φορά, μοιράζοντας τα έξοδα με τον πατροπαράδοτο τρόπο «φέρνει ο καθένας το φαγητό/ ποτό/ γλυκό του και τα μοιραζόμαστε».

Δεν έρχομαι, δεν έχω τι να βάλω: Ψάξτε στα πιο ανήλιαγα βάθη της ντουλάπας σας για εκείνα τα ρούχα που ξέμειναν ξεχασμένα με τα καρτελάκια τους, ή φορεμένα μόνο μία φορά, από εκείνες τις χρυσές δεκαετίες που Χριστούγεννα σήμαιναν δύο καινούρια φορέματα για κάθε ρεβεγιόν. Μην μας κοιτάτε απορημένοι, το ξέρουμε πως όλοι έχετε. Βρείτε τα, ξεσκονίστε τα και δεν χρειάζεται να αγοράσετε καινούρια. Αν βαριέστε να ψάχνετε, μπορείτε πάντα να πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς ρούχων και αξεσουάρ από την τρέχουσα γκαρνταρόμπα σας: Ένα απλό μαύρο φόρεμα, για παράδειγμα, φαίνεται εντυπωσιακά διαφορετικό με μια ζώνη που δεν έχετε ξαναδέσει γύρω του, ή ένα ζευγάρι μακριά γάντια.

Γεμίστε κοτόπουλο αντί για γαλοπούλα: Αν υπήρχε κόσμος στον οποίο άρεσε πραγματικά η γαλοπούλα, δεν θα την τρώγαμε μόνο μία φορά τον χρόνο. Και δεν θα την χρυσοπληρώναμε. Προτιμήστε ένα μεγάλο κοτόπουλο που είναι μακράν οικονομικότερο και απείρως νοστιμότερο.

Φτιάξτε μόνοι σας τα γλυκά: Θα αρωματίσετε ωραιότατα το σπίτι για ώρες (τύφλα να ‘χουν τα αποσμητικά χώρου), θα διασκεδάσετε αν απολαμβάνετε την μαγειρική –κι ακόμα περισσότερο αν δεν το έχετε ξανακάνει– και θα νιώθετε περήφανοι, αντί για γεμάτοι τύψεις και θερμίδες, σε κάθε μπουκιά. Χρειάζεστε συνταγές; Τις έχουμε εδώ. Επίσης, εδώ έχουμε μερικές ακόμα για χριστουγεννιάτικα cupcakes και εδώ πέντε διαφορετικές συνταγές για να φτιάξετε μόνοι σας την βασιλόπιτα της Πρωτοχρονιάς.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v