Finger food: 5 συνταγές για εορταστικό τσιμπολόγημα

Στο χριστουγεννιάτικο ή πρωτοχρονιάτικο πάρτι, αλλά και στο ενδιάμεσο διάστημα, φτιάχνουμε πέντε εύκολες και γρήγορες συνταγές για finger food.
Finger food: 5 συνταγές για εορταστικό τσιμπολόγημα
Φέτος, όπως και κάθε χρόνο τέτοια περίοδο νόστιμα μεζεδάκια, πιτάκια και mini ιδέες στις πιατέλες μπορούν να ετοιμαστούν γρήγορα και εύκολα, ικανοποιώντας την λιγούρα του Χ πάρτι (όπου Χ βάλτε χριστουγεννιάτικο, πρωτοχρονιάτικό ή ότι άλλο θέλετε) και ευχαριστώντας τους προσκεκλημένους σας.

Συγκεντρώσαμε πέντε ιδέες για φαγητό στα… όρθια.

Ατομικά πιτσάκια… αλα Ελληνικά

Υλικά:
Για τη ζύμη:
3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3/4 (περίπου) φλυτζ.χλιαρό νερό
Για την γέμιση:
ροδέλες πράσινης πιπεριάς
1 σκελίδα σκόρδο
1 ντομάτα πολτοποιημένη
ρίγανη
φέτα τριμμένη (1 κουταλιά σούπας σε κάθε τεμάχιο)
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
ελιές και ελαιόλαδο για το τέλος

Εκτέλεση: Φτιάχνουμε μια ζύμη με το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλατι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το χλιαρό νερό όσο πάρει. Κάνουμε την ζύμη ρολλό και κόβουμε σε φέτες με πάχος 1 με 1,5 εκατοστό. Ανοίγουμε κάθε φέτα σε δίσκο και τους στρώνουμε σε ταψί. Πολτοποιούμε την ντομάτα με το σκόρδο και μια κουταλιά λάδι. Βάζουμε σε όλους τους δίσκους τον πολτό της ντομάτας μετά βάζουμε φέτα, πιπεριά, κρεμμύδι, μια ελιά, πασπαλίζουμε με ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200°C πάνω κάτω αντίσταση για 35 λεπτά ή έως ότου ροδίσουν. 

Συνταγή από εδώ.

Κροκέτες πατάτας με ζαμπόν
Υλικά:
500 γρ. πατάτες
100 γρ ζαμπόν άπαχο, καπνιστό (σε χονδρές φέτες, περίπου στα 5 χιλ. ή και λίγο μεγαλύτερες)
2 αυγά
20 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
30 γρ. φρυγανιά τριμμένη
100 ml λάδι
λίγο αλάτι

Εκτέλεση: Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με νερό και τις βράζουμε για 25 λεπτά μετά που θα αρχίσει ο βρασμός. Προσθέτουμε λίγο αλάτι μόνο προς το τέλος του χρόνου. Κόβουμε το ζαμπόν, το μισό σε μικρά κυβάκια και το άλλο μισό, με την βοήθεια μικρών φορμών, σε αστεράκια, καρδούλες, κ.λ.π. Με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις πατάτες από το καυτό νερό, τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. Τις ξεφλουδίζουμε, τις περνάμε από την μηχανή του πουρέ και τις βάζουμε σε ένα μπολ, μαζί με το ένα από τα αυγά, την τριμμένη κεφαλογραβιέρα, μία κουταλιά τριμμένη φρυγανιά και τα κομμένα σε κυβάκια κομματάκια του ζαμπόν, όχι όμως και εκείνα με τα σχέδια. Ανακατεύουμε καλά να πάνε τα πρόσθετα υλικά, παντού και ομοιόμορφα. μέσα στον πουρέ της πατάτας, αλατίζοντας ελαφρά.

Βάζουμε την υπόλοιπη φρυγανιά σε ένα επίπεδο πιάτο. Κτυπούμε το δεύτερο αυγό, σε ένα βαθύ πιάτο αυτό. Φτιάχνουμε μπαλίτσες από τον πουρέ πατάτας, σε μέγεθος μεγαλύτερο εκείνου των κεφτέδων του κιμά, και τις περνούμε πρώτα από το κτυπημένο αυγό και στη συνέχεια από την φρυγανιά, πριν να τις ρίξουμε στο τηγάνι με το λάδι που το έχουμε ζεστάνει καλά, για να τηγανισθούν, λίγες την φορά, γυρίζοντας από όλες τις πλευρές με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Βγάζοντάς τες από το λάδι, αφήνουμε τις κροκέτες μας σε πιάτο καλυμμένο με χαρτί κουζίνας για να αποβάλουν το περιττό λάδι.

Σερβίρουμε διακοσμώντας με τα κομμένα σε σχήματα κομματάκια του ζαμπόν.

Συνταγή από εδώ.

Chicken fingers με κάρυ
Υλικά:
1 στήθος από κοτόπουλο
2 αβγά
2 κ.γ. μουστάρδα
2 κ.γ. μέλι
1/2 κ.γ. κάρυ
αλάτι
πιπέρι
1 πακέτο τριμμένη φρυγανιά
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Λεμόνι

Εκτέλεση: Πλένουμε και καθαρίζουμε το κοτόπουλο από σκληρές ίνες αν έχει. Κόβουμε κατά μήκος του κοτόπουλου λεπτές λωρίδες. Σ' ένα μπολ βάζουμε τις λωρίδες του κοτόπουλου μαζί με τα αβγά χτυπημένα, 2 κ.γ. μουστάρδα, 2 κ.γ. μέλι, 1/2 κ.γ. κάρυ, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά με το κοτόπουλο και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 10'. Περνάμε τις λωρίδες από τριμμένη φρυγανιά και τις βάζουμε στο ψυγείο για 10'. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο για περίπου 2-3 λεπτά από για κάθε πλευρά. Τοποθετούμε τις λωρίδες σε απορροφητικό χαρτί και ραντίζουμε με λεμόνι. Σερβίρονται με μαγιονέζα ή με μείγμα μαγιονέζας – μουστάρδας.

Συνταγή από εδώ.

Club Sandwich με Πάστα Ελιάς και τυρί κρέμα
Υλικά:
3 φέτες τοστ
1 φέτα ζαμπόν
1 φέτα γκούντα
2 φέτες ψιλές αλατισμένη ντομάτα
τυρί κρέμα
πάστα ελιάς της γεύσης που προτιμάτε
μαγιονέζα
λίγο μαρούλι
προαιρετικά μπέικον

Εκτέλεση: Ψήνουμε στην τοστιέρα τις φέτες του τοστ και αλείφουμε τη μία όψη με πάστα ελιάς. Από πάνω βάζουμε μια φέτα γκούντα, μια φέτα ζαμπόν, μια φέτα τοστ αλειμμένη με τυρί κρέμα, ντομάτα, μαρούλι και αν θέλουμε μπέικον. Αλείφουμε την τελευταία φέτα από την κάτω μεριά με μαγιονέζα, κόβουμε και σερβίρουμε.

Αλμυρά μπαστουνοψωμάκια με σως μουστάρδας
Υλικά:
150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ αλεύρι φαριναπ
50 γρ σιμιγδάλι ψιλό
200 ml νερό
3 κσ ελαιόλαδο
1 κγ αλάτι
1 κγ ζάχαρη
1/2 κγ θυμάρι
1/2 κγ σκόρδο σε σκόνη
Για τη σως:
2 κσ μαγιονέζα
2 κσ μουστάρδα
1 κσ ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
λίγη ζάχαρη
θυμάρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά μαζί σε ένα μπολ. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το νερό με το λάδι. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να κολλάει ελαφρά στα χέρια. Βάζουμε μπόλικο λάδι σε μία λαμαρίνα για να μην κολλήσουν και αφου τα πλάσουμε σε μπαστουνάκια μήκους περίπου 15 εκατοστών τα ψήνουμε για 20 λεπτάκια στους 180 βαθμούς (Εγώ στα 10 λεπτα τα γυρίζω για να πάρουν χρώμα κι απ τις 2 πλευρές)
Για τη σως:
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε για 5 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v