12 ιδέες για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση χωρίς budget

Ξεχάστε τα πανάκριβα διακοσμητικά και τα καινούρια στολίδια για το δέντρο: Τα φετινά Χριστούγεννα στολίζουμε… με ό,τι έχουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το αποτέλεσμα βγαίνει χειρότερο. Πάρτε ιδέες για οικονομική do it yourself γιορτινή διακόσμηση.
12 ιδέες για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση χωρίς budget
του Γιώργου Κόκουβα

Για να «πετύχει» η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, δεν χρειάζονται ακριβά διακοσμητικά, ολοκαίνουρια στολίδια και σπατάλη των τελευταίων μας ευρώ. Καλά θα ήταν κι αυτά βέβαια, αλλά ανήκουν προφανώς σε άλλες εποχές. Κατά την γνώμη μας, αρκεί το μεράκι και η πραγματική διάθεση να «νιώσουμε» Χριστούγεννα, για να μεταφέρουμε και στο σπίτι μας την ανάλογη ατμόσφαιρα.

Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αυτές τις σπατάλες, αλλά με αντικείμενα και υλικά που ήδη έχουμε στο σπίτι μας, ή μπορούμε να προμηθευτούμε πάμφθηνα. Θυμηθείτε άλλωστε πως οι δημιουργικές δραστηριότητες που περιλαμβάνει η διαδικασία του do it yourself είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μπείτε στο κλίμα των γιορτών μαζί με το παιδιά σας. Ξεκινάμε;

*Φέρτε την κουζίνα… στο σαλόνι
Τα φρούτα της εποχής ταιριάζουν γάντι στην γιορτινή ατμόσφαιρα, και στολίζουν ωραιότατα τα βάζα ή τα δοχεία σας, δίνοντας φυσική νότα στο στιλ της διακόσμησής σας – προτιμήστε φρούτα με έντονα χρώματα, όπως μανταρίνια, πορτοκάλια και φυσικά τα «γούρικα» ρόδια. Χρησιμοποιήστε επίσης ξυλάκια κανέλλας και αποξηραμένα φρούτα για πιο «μυρωδάτο» αποτέλεσμα.

*Αυτοσχεδιάζοντας στο δέντρο
Στήστε το παλιό σας χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά ανανεώστε το με καινούρια, αυτοσχέδια στολίδια. Αυτά μπορούν να ποικίλλουν ανάλογα με το στιλ και την φαντασία του καθενός: Μερικές ιδέες για αρχή μπορούν να είναι για παράδειγμα τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών σας αντί για μπάλες, κουτάκια αναψυκτικών ή άλλων προϊόντων, τα οποία θα βάψετε με σπρέι μαζί με τα παιδιά σε χριστουγεννιάτικα χρώματα, ενώ μετά τις γιορτές θα τους μάθετε την αξία της ανακύκλωσης, πετώντας τα μαζί στους αντίστοιχους κάδους, γλυκίσματα που… τρώγονται κ.α. – πάρτε περισσότερες ιδέες από τα DIY videos στο τέλος του δημοσιεύματος.

*Με αγάπη… από τον κήπο
Αν έχετε κήπο ή βεράντα, χρησιμοποιήστε τις γλάστρες ή κλαδιά από τα φυτά σας για να αντικαταστήσετε τις πλαστικές γιρλάντες στον στολισμό του σπιτιού. Αν δεν έχετε δικά σας φυτά, ζητήστε από φίλους, ή προμηθευτείτε από τους γνωστούς στο χωριό ή από κάποια εξόρμησή σας στη φύση – μερικά κλαδάκια από έλατο ή κάποιον φουντωτό θάμνο είναι αρκετά για να δημιουργήσουν συνθέσεις ή πινελιές πράσινου στο σαλόνι. Αν βρείτε και κουκουνάρια, ακόμη καλύτερα, γεμίστε μια σακούλα και αρχίστε να «σπέρνετε» Χριστούγεννα στο σπίτι.

*Αξιοποιήστε τα παιχνίδια σας
Το Scrabble, επί παραδείγματι, μπορεί να αποδειχθεί σύμμαχός σας: Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένα γράμματα για να σχηματίσετε λέξεις όπως «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» ή αντίστοιχες γιορτινές φράσεις, και κρεμάστε τα σε κλαδιά από γκι ή έλατο. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με τα… σπιτάκια και τα ξενοδοχεία της Monopoly, που βρίσκονται ήδη στα ιδανικά χρώματα (κόκκινο και πράσινο). Αν τα παιδιά σας λατρεύουν να παίζουν με τα τουβλάκια τους, αναθέστε τους να φτιάξουν κατασκευές που θα τοποθετήσετε κάτω από το δέντρο αντί φάτνης, ή στα δωμάτιά τους.

*Ατμοσφαιρικός φωτισμός
Αν δεν θέλετε να αγοράσετε λαμπιόνια και να φωταγωγήσετε το σπίτι με κίνδυνο της… ΔΕΗ σας, επενδύστε σε κεριά. Απλώστε ρεσό σε πιατέλες ή κηροπήγια και χρησιμοποιήστε τις συνθέσεις κεριών που ως τώρα κρατάτε για διακοσμητικές. Ανάψτε τα κάθε βράδυ και δημιουργήστε ατμοσφαιρικό φωτισμό – όπως και να το κάνουμε, κεριά και Χριστούγεννα πάνε πακέτο. Χρειάζεται, ωστόσο προσοχή, γιατί η απόσταση από την γιορτινή ατμόσφαιρα μέχρι την πυρκαγιά μπορεί να διανυθεί εύκολα αν υπάρχουν κίνδυνοι (αν το σπίτι «κυριαρχείται» από παιδιά ή ζωηρά κατοικίδια για παράδειγμα).

*Διακοσμητικές λεπτομέρειες
Αξιοποιήστε το ήδη υπάρχον υλικό από τα συρτάρια και τις ντουλάπες σας για να δώσετε τις κατάλληλες χρωματικές νότες στο σπίτι σας. Αυτό μεταφράζεται σε επιστράτευση… όποιου κόκκινου υφάσματος υπάρχει στα ντουλάπια: Τραπεζομάντιλα, σεντόνια, ριχτάρια, κορδέλες και λοιπές λεπτομέρειες μπορούν να μεταβάλλουν την εικόνα ακόμη και ενός σπιτιού όπου τα χρώματα δεν «φωνάζουν» γιορτές.

*Γλυκά στολίδια
Όταν αρχίσετε τα ξεφουρνίσματα των γιορτών (ήτοι κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μπισκότα), υπολογίστε μία επιπλέον φουρνιά cookies για διακοσμητική χρήση. Γεμίστε μια πιατέλα με αυτά και παίξτε με την φαντασία σας και τα χρωματιστά υλικά του συρταριού σας (κουμπιά, πινέζες κλπ) για να τα μεταμορφώσετε σε διακοσμητικά στολίδια. Εξίσου γιορτινή εικόνα δημιουργούν τα ζαχαρωτά και τα γλειφιτζούρια (λίγος παλιμπαιδισμός την περίοδο των Χριστουγέννων δεν βλάπτει), τα οποία μπορείτε να τοποθετείτε όμορφα ως κεράσματα σε κουτάκια στο τραπέζι του καθιστικού για τους επισκέπτες σας.

*Do it yourself οδηγίες
Δείτε παρακάτω χρηστικά videos με οδηγίες για να κατασκευάσετε μόνοι σας χριστουγεννιάτικα στολίδια και διακοσμητικά.

Εύκολες δημιουργίες με κουκουνάρια, glitter και πράσινα φύλλα:
 
Ιδέες για να φτιάξετε τα δικά σας στολίδια για το δέντρο, γεμίζοντας μπάλες με «χιόνι» και να δημιουργήσετε συνθέσεις για τον χώρο σας:
 
Πεντανόστιμος στολισμός για βρώσιμα στολίδια για το δέντρο σας που θα ξετρελάνουν τους μικρούς ενοίκους του σπιτιού. Και τους μεγάλους, τώρα που το σκεφτόμαστε:
 
Φτιάξτε από απλό χαρτόνι τα πιο χαριτωμένα κουτάκια δώρων για να στολίσετε το κάτω μέρος του χριστουγεννιάτικου δέντρου σας:
 
Από απλό χαρτόνι, στήστε ωραιότατα και εντυπωσιακότατα στολίδια για το δέντρο:
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v