Γιορτινά ορεκτικά: 6 συνταγές για να μπείτε στο κλίμα

Σε εορταστικό κλίμα, ετοιμάζουμε έξι πρωτότυπες και λαχταριστές συνταγές ορεκτικών για το τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Γιορτινά ορεκτικά: 6 συνταγές για να μπείτε στο κλίμα
Η γαλοπούλα είναι η αδιαμφισβήτητη… βασίλισσα του γιορτινού τραπεζιού και δικαίως τραβάει όλα τα γαστριμαργικά «φώτα» πάνω της. Όμως τι γίνεται με τα… ψιψιψόνια που θα μας ανοίξουν την όρεξη για να την υποδεχτούμε στο στομάχι μας;

Έξι ιδιαίτερες, παραδοσιακές και γκουρμέ συνταγές ορεκτικών για το γιορτινό τραπέζι.

Γιορτινό γεμιστό ψωμί

Υλικά:
1 καρβέλι ψωμί στρογγυλό του κιλού
1 κονσέρβα ψητές πιπεριές Φλωρίνης
2 μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές φέτες
2 κολοκυθάκια σε φέτες
Μερικά μανιτάρια σε φέτες
Φύλλα βασιλικού
Μισή κούπα παρμεζάνα
4 φέτες κασέρι
4 φέτες ζαμπόν καπνιστό ή γαλοπούλα
1 κούπα σάλτσα λιαστής ντομάτας
Λίγο λάδι
Λίγη ρίγανη ή θυμάρι για τα λαχανικά

Εκτέλεση: Παίρνετε ένα καρβέλι ψωμί από το φούρνο και αφαιρείτε ένα καπάκι από το πάνω μέρος του. Αφαιρείτε εσωτερικά την ψύχα του καρβελιού. Αλείφετε με τη σάλτσα της λιαστής ντομάτας το εσωτερικό του ψωμιού, καθώς και το καπάκι του. Ψήνετε τα λαχανικά με λίγο λάδι στο τεφάλ ή στο γκριλ του φούρνου μέχρι να μαλακώσουν. Αφού έχετε έτοιμα τα λαχανικά σας αρχίζετε να γεμίζετε το καρβέλι, βάζοντας τα υλικά κατά στρώματα. Πάνω από τη σάλτσα ντομάτας βάζετε τις μελιτζάνες, λίγη παρμεζάνα, τις φέτες των κολοκυθιών, τα φύλλα του βασιλικού, λίγη παρμεζάνα, τα μανιτάρια, λίγη ρίγανη ή θυμάρι, το ζαμπόν, λίγα λαχανικά ακόμα και τέλος τις φέτες κασέρι, χωρίς να αφήσετε κενά. Τέλος βάζετε το καπάκι, το πιέζετε και το κλείνετε με σελοφάν ή αλουμινόχαρτο και το βάζετε για μερικές ώρες στο ψυγείο για να δέσουν οι γεύσεις.

Το βγάζετε και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο για μισή ώρα περίπου να γίνει τραγανό και να λιώσουν τα τυριά. Το σερβίρετε σκέτο ή μαζί με άλλους μεζέδες στο γιορτινό τραπέζι ή σαν κύριο ακόμα με μια σαλάτα.

Συνταγή από εδώ: http://www.mageirikesdiadromes.gr/recipes/giortino-gemisto-psomi  

Ρολό σολομού με τυρί κρέμα

Υλικά:
200γρ. σολομό καπνιστό
25 φρυγανίτσες στεγνές στρογγυλές
Για τη γέμιση:
80γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
2 – 3 κουταλιές τσάιβς (σχοινόπρασο, θα το βρείτε σε ντέλι σούπερ-μάρκετ) ψιλοκομμένα
3-4 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
άσπρο πιπέρι

Εκτέλεση: Αναμειγνύετε το τυρί με τα τσάιβς. Απλώνετε τις φέτες του σολομού πάνω σε αλουμινόχαρτο. Φροντίζετε η μια φέτα να καλύπτει μέρος της άλλης για να μην υπάρχει άνοιγμα και φύγει η γέμιση με το τύλιγμα. Σχηματίζετε έτσι ένα παραλληλόγραμμο 30 επί 20 εκ. περίπου. Στρώνετε τη γέμιση του τυριού πάνω στο σολομό. Αφήνετε ένα περιθώριο ακάλυπτο από τυρί κατά μήκος της μεγάλης πλευράς για να μπορείτε να ξεκινήσετε από εκεί το γύρισμα του ρολού. Πασπαλίζετε τη επιφάνεια του τυριού με τον άνηθο και το πιπέρι. Με τη βοήθεια του αλουμινόχαρτου γυρίζετε τον σολομό μαζί με τη γέμιση, από την πλευρά που αφήσατε περιθώριο στον σολομό και τον κάνετε ρολό που να σχηματίζει δίχρωμη σπείρα (ροζ χρώμα του σολομού και άσπρο του τυριού), όταν τον βλέπετε από τα πλαϊνά του. Όσο τυλίγετε το ρολό σπρώχνετε το αλουμινόχαρτο έτσι που στο τέλος να το περικλείσετε και να το διπλώσετε σε σφιχτά δεμένο ρολό με διάμετρο όση και οι φρυγανίτσες που θα κάνετε τα καναπέ. Αφήνετε το ρολό στο ψυγείο για 6-7 ώρες ή από την προηγουμένη. Το ξετυλίγετε και το κόβετε με μαχαίρι κοφτερό δίχως δόντια ή με ηλεκτρικό μαχαίρι σε ροδέλες πάχους 2 εκ. Βάζετε τις ροδέλες πάνω στις φρυγανίτσες και σερβίρετε τα καναπεδάκια.

Συνταγή από εδώ: http://www.ab.gr/index.php/wines_and_recipies/recipe/rolo_solomou_me_tyri

Au gratin με πατάτες στο φούρνο

Υλικά:
1μισι κιλό πατάτες μέτριες
200 γρ. μπέικον
4 κ.σ. Βούτυρο Αγελάδος
3 κ.σ. αλεύρι
250 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. ποικιλία τριμμένων τυριών με Γραβιέρα ή τριμμένη Γραβιέρα Μακράς Ωρίμανσης
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Καθαρίζετε τις πατάτες από τα φλούδια και τα μαύρα στίγματα. Τις βάζετε σε μια κατσαρόλα και τις σκεπάζετε με νερό. Αλατίζετε ελαφρά και ρίχνετε 1 κουταλιά Χωριό Βούτυρο Αγελάδος. Βράζετε τις πατάτες για ½ ώρα (δεν χρειάζεται να ψηθούν εντελώς). Τις σουρώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν και μετά τις κόβετε σε φετούλες. Τις τοποθετείτε σε ένα ταψί σαν κεραμμυδάκια η μια να ακουμπάει την άλλη σε σειρές. Ψιλοκόβετε το μπέικον σε μικρά κομματάκια μεγέθους μικρού φασολιού.Τα βάζετε σε ένα τηγανάκι χωρίς λάδι και τα σοτάρετε μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα σκορπάτε πάνω από τις πατάτες. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το υπόλοιπο Χωριό Βούτυρο Αγελάδος. Μόλις λιώσει και ζεσταθεί καλά ρίχνετε μέσα το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι το αλεύρι να σκουρύνει. Αδειάζετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια πηκτή μπεσαμέλ. Την αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα την Ποικιλία τριμμένων τυριών με γραβιέρα Χωριό ή την τριμμένη Χωριό Γραβιέρα Μακράς Ωρίμανσης ανακατεύοντας συνεχώς, ρίχνετε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι. Περιχύνετε με τη νόστιμη μπεσαμέλ τις πατάτες και το μπέικον. Σκεπάζετε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 1 ώρα. Ξεσκεπάζετε το ταψί και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 200ο για 15 λεπτά. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, το αφήνετε να χλιαρέψει, κόβετε το φαγητό σε τετράγωνα κομμάτια και το σερβίρετε στα πιάτα.

Συνταγή: http://www.minervahorio.gr/el/recipe/au-gratin-me-patates-sto-fourno-apo-ton-ilia-mamalaki-2/  

Χριστουγεννιάτικη Σαλάτα

Υλικά (για το Dressing):
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κουταλιά μαγιονέζα
1 φλιτζάνι cottage cheese
Αλάτι, μαύρο πιπέρι
3 κουταλιές worcestershire sauce

Υλικά (για την σαλάτα):
ρόκα (αρκετή ανάλογα τα άτομα) κομμένη σε μέτρια κομμάτια
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
10 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (κομμένα στα 4)
3 κουταλιές κοπανισμένα καρύδια
2 αβοκάντο κομμένα σε κυβάκια
¼ τυρί μοτσαρέλα τριμμένη

Εκτέλεση: Απλώνετε την ρόκα σε μια μεγάλη πιατέλα και την αλατίζετε ελαφρά. Αδειάζετε τα κάστανα και τα καρύδια από πάνω. Πασπαλίζετε με μαϊντανό και απλώνετε την μοτσαρέλα. Αναμειγνύετε τα υλικά του dressing, περιχύνετε την σαλάτα και τρίβετε πιπέρι από πάνω.

Συνταγή: http://greekcook.gr/syntages/xristougenniatiko_geyma  

Χοιρινό συκώτι σαβόρε
Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο ορεκτικό από την Κρήτη.

Υλικά:
1 συκωταριά χοιρινή (αν δεν σας αρέσει το πνευμόνι, ζητείστε μόνο το συκώτι)
1 κούπα αλεύρι
Αλάτι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
2 κλαδάκια αρισμαρί (δεντρολίβανο) ή δύο κουταλιές της σούπας αν το έχετε μαδήσει
1 φλυτζανάκι του καφέ ξύδι

Εκτέλεση:
Κόβετε τα εντόσθια σε σχετικά μεγάλες μερίδες (όσο ένα μεσαίο μανταρίνι). Τα πλένετε και τα αλατίζετε και αμέσως μετά τα τηγανίζετε σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο. Η θερμοκρασία τηγανίσματος πρέπει να είναι σχετικά υψηλή, οπότε μην βάλετε πολλές μερίδες μαζί στο τηγάνι. Γυρίζετε έτσι ώστε να τηγανιστούν από όλες τις μεριές. Βγάζετε τα κομμάτια σε μεταλλική ή γυάλινη πιατέλα (όχι σε πλαστική). Όταν τηγανίσετε όλα τα κομμάτια, βάζετε στο λάδι του τηγανιού το αρισμαρί και το ξύδι και σε μισό λεπτό περιχύνετε με τη σάλτσα αυτή το συκώτι.

Συνταγή: http://cretangastronomy.blogspot.gr/2010/12/blog-post_12.html  

Βελούδινη κολοκυθόσουπα με γιαούρτι

Υλικά:
½ κιλό ψαχνό κίτρινης κολοκύθας
1 μέτριο κρεμμύδι λιωμένο στον τρίφτη
2 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
½ λίτρο ζωμό από κοτόπουλο
1 κουτ. γλυκού τριμμένο κύμινο
1 κουτ. γλυκού κάρυ
1 φλιτζ. του καφέ κρέμα γάλακτος
αλάτι

Για το σερβίρισμα:
8 κουτ. της σούπας σουρωτό γιαούρτι
λίγη τριμμένη πάπρικα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο και ρίχνετε ταυτόχρονα την κίτρινη κολοκύθα κομμένη σε μικρά κυβάκια και το λειωμένο κρεμμύδι. Σοτάρετε υπομονετικά για περίπου 15 λεπτά. Αφήνετε τη κολοκύθα και το κρεμμύδι να κρυώσουν και τα κτυπάτε στο μπλέντερ του μίξερ σας. Για να γίνει απόλυτα βελούδινη η σούπα σας, πριν τα ρίξετε στη κατσαρόλα, περάστε τα από μια λεπτή σίτα. Προσθέστε ½ λίτρο ζωμό από κοτόπουλο και αφήστε να πάρουν μια καλή βράση. Ρίξτε το αλάτι, το κάρυ και το κύμινο.

Αφήστε να πάρει βράση και να σιγοβράσει για 5 λεπτά. Προσθέστε τη κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε και κλείστε τη φωτιά. Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος ζεσταίνετε πάλι τη σούπα, την σερβίρετε στα πιάτα, βάζετε στο κέντρο κάθε πιάτου από 1 κουταλιά σουρωτό γιαούρτι και τη πασπαλίζετε με την τριμμένη πάπρικα. Σερβίρετε τα πιάτα ζεστά στο τραπέζι.

Συνταγή: http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=1452  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v