5 απίθανες συνταγές για σπιτική βασιλόπιτα

Παραδοσιακή και κέικ, πολίτικη ή με φιστίκι Αιγίνης, συγκεντρώνουμε συνταγές για να φτιάξετε φέτος την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα με τα χεράκια σας.
5 απίθανες συνταγές για σπιτική βασιλόπιτα
Καλή και η έτοιμη, αλλά άλλη χάρη έχει η βασιλόπιτα που φτιάχνετε με τα χεράκια σας. Όχι μόνο επειδή μπορείτε να… βάλετε σημάδι και να ξέρετε εκ των προτέρων που βρίσκεται το φλουρί, αλλά και επειδή μια νότα παράδοσης ποτέ δεν έβλαψε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε πέντε ιδέες για σπιτικές βασιλόπιτες για να μπει ο χρόνος νόστιμα και παραδοσιακά.

*Βασιλόπιτα με φιστίκι Αιγίνης και ξερά φρούτα
Υλικά
:
250 γρ. βούτυρο, 250 γρ. ζάχαρη άχνη, 125 γρ. αμύγδαλο αλεσμένο, 125 γρ. φιστίκι αιγίνης αλεσμένο, 6 αυγά, 250 γρ. αλεύρι, 1 κ.γ μπέικιν, 300 γρ. ξερά φρούτα ψιλοκομμένα, 200 γρ. αμαρέτο
Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε τα ξερά φρούτα μέσα στο αμαρέτο. Χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς μέχρι να φουσκώσουν. Λιώνουμε τα ξερά φρούτα μαζί με το αμαρέτο και το ρίχνουμε στο μίγμα συνεχίζοντας για λίγο το χτύπημα. Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν, ανακατεύοντας συνεχώς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί, τοποθετούμε το μίγμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα.
Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου και την εντοπίσαμε στις Συνταγές της Παρέας 

*Παραδοσιακή βασιλόπιτα
Υλικά
:
250 γραμμ. Μαργαρίνη, 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη, 6 αυγά, 1 φλ. τσαγιού γάλα, 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ, 1 πορτοκάλι (ξύσμα), 1 βανίλια, 2 κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 1 φλ. τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους των αυγών και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ξύσμα, το μαχλέπι, τη βανίλια, το γάλα και το κονιάκ.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα. Τέλος ρίχνουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά.
Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα ταψί Νο 30 και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Προσθέτουμε το νόμισμα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με φιλέ αμύγδαλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 55 λεπτά. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και τη βγάζουμε από το ταψί σε σχάρα, για να κρυώσει. Κοσκινίζουμε πάνω, επίσης αν θέλουμε, ζάχαρη άχνη.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Argiro.gr 

*Βασιλόπιτα κέικ
Υλικά
:
300 γρ. βούτυρο φρέσκο, 400 γρ. ζάχαρη, 3 αβγά, 150 γρ. πορτοκάλι χυμό, 150 γρ. γάλα, 350 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης, 100 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο, 50 γρ. καρύδι, τριμμένο, 20 γρ. ξύσμα λεμόνι, 20 γρ. ξύσμα πορτοκάλι, 20 γρ. μπέικιν πάουντερ, 2 γρ. αλάτι, 25 γρ. λικέρ αμαρέτο, ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε το αλεύρι, τους τριμμένους ξηρούς καρπούς, τα ξύσματα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα κοσκινίζουμε. Στο μίξερ με το σύρμα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα διαδοχικά, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το καθένα προτού προσθέσουμε το επόμενο. Προσθέτουμε τον χυμό και το γάλα και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά το κοσκινισμένο μείγμα του αλευριού. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα ρίχνουμε το λικέρ αμαρέτο και αναμειγνύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Τοποθετούμε το μείγμα σε προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 ⁰C μέχρι να ψηθεί εσωτερικά το κέικ, περίπου 1 ώρα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς και έπειτα το βγάζουμε από τη φόρμα, τοποθετώντας το κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο YannisLucacos.gr 

*Εύκολη βασιλόπιτα (video)
Υλικά
(για 10 μερίδες):
240 γρ. αλεύρι, 5 γρ. baking powder, 230 γρ. κρόκους αυγών, 90 γρ. βούτυρο αγελαδινό (35% λιπαρά), λιωμένο, 315 γρ. ζάχαρη, 90 γρ. κρέμα γάλακτος, 90 γρ. χυμό πορτοκαλιού (φρέσκο ή συσκευασμένο), 2 βανίλιες (κλωναράκια), 100 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα (ανάλατα και σπασμένα σε μικρά κομματάκια), 80 γρ. σταφίδες (ή cranberries ή φρούτα κονφί), άχνη ζάχαρη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:

Χρήσιμα tips:
-Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος, πριν βάλετε την βασιλόπιτα.
-Ψήνετε στους 160 βαθμούς για 40 λεπτά (ή μέχρι να αποκτήσει η βασιλόπιτα όμορφο, χρυσαφί χρώμα), στη μεσαία σκάλα του φούρνου, πάνω-κάτω με αέρα.
-Μπορείτε να ψήσετε σε ταψί με τσέρκι ή σε στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 28 εκ. και ύψους 4 εκ.
Προσοχή: Για να μη σας «φουσκώνει» και «ανοίγει» η βασιλόπιτα ψήνετε πάντα σε χαμηλή φωτιά και φροντίστε η ζύμη να απέχει αρκετά από το χείλος του ταψιού, ώστε να μην ξεχειλίσει καθώς ψήνεται.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Mama365.gr (Pastry Chef Διονύσης Αλέρτας) 

*Πολίτικη βασιλόπιτα
Υλικά
:
125 γραμ. νωπή μαγιά (θα τη βρείτε και στα ράφια των supermarket), 250ml γάλα (χλιαρό και όχι κατευθείαν από το ψυγείο), 1 ½ νεροπότηρο ζάχαρη, 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις), 1 πακέτο – 250 γραμμάρια – βούτυρο λιωμένο, 1 κουταλιά σούπας μαχλέπι (σε “σκόνη”), 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα, 5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου), 1 κρόκο (για την επάλειψη της πίτας), λίγο άσπρο και μαύρο σησάμι προαιρετικά
Εκτέλεση:
Βάζετε σε μια ευρύχωρη λεκάνη τη μαγιά με το γάλα και 2 χούφτες από το αλεύρι (το οποίο θα κοσκινίσετε μέσα στη λεκάνη, έτσι ώστε να μπει o “αέρας”, που απαιτείται, ανάμεσα στους κόκκους του αλευριού). Τα χτυπάτε καλά, για λίγο, με το σύρμα να ενσωματωθούν και να αναδυθεί η μυρωδιά της μαγιάς. Σκεπάζετε τη λεκάνη σας με μια πετσέτα, χωρίς αυτή να ακουμπά στο μίγμα, και τοποθετείτε από πάνω μια κουβερτούλα. Αφήνετε έτσι για 45 λεπτά. Χτυπάτε τη μαστίχα σας (με λίγη ζάχαρη) σε ένα γουδί (ή στο multi), μέχρι να γίνει σκόνη. Στα 40 λεπτά (5 λεπτά, δηλαδή, πριν “ανοίξετε” τη λεκάνη), λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή, πάντα, φωτιά. Εφόσον έχει φουσκώσει, βγάζετε το μίγμα από τη λεκάνη. Ρίχνετε λίγο αλεύρι (κοσκινισμένο) και ανακατεύετε με το χέρι. Προσθέτετε τα αυγά και τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Εν συνεχεία, κοσκινίζετε στη λεκάνη όλο το υπόλοιπο αλεύρι. “Κρατάτε” μια χούφτα (γύρω στα 100 με 150 γραμ., για πιο μετά).

Προσθέτετε και τα μυρωδικά. Συνεχίζετε το ανακάτεμα (η ζύμη, ακόμα, θα κολλάει).
Κατόπιν, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο που έχετε στην κατσαρόλα σας. Ζυμώνετε “παίρνοντας” όλο το αλεύρι που υπάρχει στον πάτο της λεκάνης και στα τοιχώματα. Σ΄ αυτό το σημείο – και μετά την προσθήκη του αλευριού και του βουτύρου – θα δείτε ότι το μίγμα σας θ΄ αρχίσει να γίνεται ένα σταθερό ζυμάρι. “Δουλεύετε”, απαλά, με ελαφρές “μπουνίτσες” και “διπλώνοντας” από κάτω προς τα πάνω. Όταν θα έχετε ένα απαλό και ωραίο ζυμάρι, το τοποθετείτε μέσα στην κατσαρόλα, που είχατε λιώσει το βούτυρο, και “παίρνετε” (“γυρνώντας” το ζυμάρι, για λίγο, γύρω - γύρω μέσα στην κατσαρόλα), ό,τι - βούτυρο - έχει περισσέψει μέσα σε αυτή.

Τέλος, βάζετε ξανά το ζυμάρι σας στη λεκάνη, προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνετε, για λίγο, μέχρι η ζύμη σας να μην κολλάει καθόλου στα χέρια σας. Ζυμώνετε απαλά. Σκεπάζετε πάλι, τη λεκάνη σας με πετσέτα και κουβέρτα για μία ώρα. Στη συνέχεια, αναδιπλώνετε ελαφρά και και δίνετε ελαφρές «μπουνίτσες». Κλείνετε, πάλι, με την πετσέτα και τις κουβέρτες. Αφήνετε για άλλη μία ώρα. Μόλις περάσει και αυτή η ώρα, επαναλάβετε την ως άνω διαδικασία. Κλείνετε, πάλι, με την πετσέτα και τις κουβέρτες. Αφήνετε για άλλη μία ώρα (αυτή θα είναι και η τελευταία).

Σ΄ αυτό το διάστημα πάρτε ένα ταψί (38άρι ή 40άρι) και βάλτε μια λαδόκολλα έτσι ώστε να μην προεξέχει στα τοιχώματα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανοίγετε τη λεκάνη σας. Το ζυμάρι, λογικά, θα έχει φουσκώσει πάλι. Αναδιπλώνετε, ελαφρά, και δίνετε πάλι ελαφρές “μπουνίτσες”. Θα προσέξετε το ζυμάρι σας να είναι ζυμωμένο παντού και να μην δείτε καμία γραμμή (“χώρισμα”), σε αυτό. Τέλος, μεταφέρετε το ζυμάρι σας στο ταψί πιέζοντας απαλά με τα χέρια σας να απλωθεί παντού.

“Χτυπάτε” λίγο, σε ένα πιάτο, τον κρόκο αυγού με λίγο νεράκι (2 κουταλιές της σούπας) και με ένα πινέλο αλείφετε απαλά την πίτα σας. Ύστερα από αυτό, πασπαλίστε με το σησάμι (προαιρετικά). Τοποθετείτε το ταψί σας στην προτελευταία σχάρα του φούρνου σας, και ψήστε στους 150 με 160 βαθμούς για 1 1/2 ώρα περίπου. Προς το τελευταίο μισάωρο κατεβάστε στη χαμηλότερη (τελευταία) σχάρα του φούρνου σας.

Την… ιδιαίτερα απαιτητική συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της Παρέας 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v