Οκτώ φρούτα και λαχανικά που αποθηκεύετε λάθος

Πώς πρέπει να αποθηκεύουμε τις ντομάτες, τις πατάτες, το σέλερι και το σκόρδο έτσι ώστε να μη χαλάσουν; Οκτώ συμβουλές… φρεσκάδας.
Οκτώ φρούτα και λαχανικά που αποθηκεύετε λάθος
Τα φρούτα και τα λαχανικά κατέχουν εξέχουσα θέση στο ψυγείο μας, όμως πόσο σίγουροι μπορεί να είμαστε ότι τα αποθηκεύουμε σωστά έτσι ώστε να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους;

Αρχικά, δε θα πρέπει να τα αποθηκεύουμε στο ίδιο «συρτάρι» καθώς πολλά φρούτα παράγουν ένα αέριο που ονομάζεται αιθυλένιο και το οποίο δρα σαν ορμόνη ωρίμανσης επιταχύνοντας την διαδικασία. Επίσης, τα λαχανικά θα πρέπει να «αναπνέουν», επομένως καλό θα ήταν να ανοίξετε μερικές τρύπες στις πλαστικές σακούλες που τα αποθηκεύετε για να μην χαλάσουν γρήγορα.

Πιο συγκεκριμένα:

* Το σκόρδο θα πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου σε ανοικτή συσκευασία, ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα να βρίσκεται κοντά στο… αδερφάκι του το κρεμμύδι.

* Για τα κρεμμύδια βρείτε ένα (καθαρό) καλσόν και βάλτε τα σε κάθε σκέλος του, δένοντας κόμπους στο κάθε σκέλος. Κρεμάστε τα κάπου σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δεν σας φαίνεται και τόσο όμορφη η εικόνα, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε όπως το σκόρδο σε θερμοκρασία δωματίου σε έναν πάγκο. Απλά κρατήστε τα μακριά από τις πατάτες και μη τα βάζετε στο ψυγείο. Η υγρασία και το κρύο θα τα κάνει να «μαραθούν».

* Φυλάξτε τις πατάτες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, αλλά μην τις βάλετε στο ψυγείο. Ο κρύος και υγρός αέρας του ψυγείου κάνει το άμυλό τους να μετατρέπεται σε σάκχαρα, κάτι το οποίο επηρεάζει τη γεύση και την υφή τους. Βάλτε τις σε χάρτινες σακούλες οι οποίες «αναπνέουν» περισσότερο σε σχέση με τις πλαστικές, σε ένα δροσερό μέρος όπως το ντουλάπι και κρατήστε τις μακριά από τα κρεμμύδια ή φρούτα όπως τα μήλα τα οποία εκκρίνουν αιθυλένιο.

* Κόψτε ενάμισι εκατοστό από την άκρη των μίσχων στα σπαράγγια και στη συνέχεια βάλτε τα όρθια σε ένα δοχείο με νερό καλυμμένο με μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο, σαν μπουκετάκι. Έτσι θα παραμείνουν φρέσκα για περίπου τέσσερις μέρες. Πριν τα καταναλώσετε, ξανακόψτε τις άκρες από τους μίσχους.

* Κόψτε τις πράσινες άκρες από τα καρότα, καθώς αφαιρούν υγρασία από το λαχανικό και τοποθετήστε τα χωρίς να τα καθαρίσετε σε πλαστικές θήκες με φερμουάρ στο ψυγείο. Τα «τριμαρισμένα» από τις άκρες τους καρότα θα αντέξουν περισσότερο αν τα βάλετε σε ένα στενό δοχείο καλυμμένα με νερό, το οποίο θα αλλάζετε συχνά.

* Τα αγγουράκια σιχαίνονται το κρύο και οποιαδήποτε θερμοκρασία κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου θα τα κάνει να χαλάσουν γρήγορα. Αν πρέπει να τα βάλετε στο ψυγείο, μην τα αφήσετε εκεί για παραπάνω από τρεις ημέρες. Τα αγγουράκια είναι επίσης ευαίσθητα στο αιθυλένιο, επομένως κρατήστε τα μακριά από μπανάνες, πεπόνια, μήλα και ντομάτες.

* Η τοποθέτηση των ντοματών με το τσαμπί τους να «κοιτάει» κάτω (ανάποδα δηλα΄δη) φαίνεται να είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή αποθήκευσής τους, καθώς εμποδίζει την υγρασία από το να συσσωρευτεί στο πάνω μέρος τους και να τις χαλάσει. Το πιο σημαντικό; Μην τις βάλετε στο ψυγείο. Το κρύο «χαλάει» τη δομή των κυττάρων τους και τις κάνει «νιανιά».

Ν.Γ.

Πηγή: Washington Post
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v