Οργάνωση γάμου: Συμβουλές για την τέλεια βραδιά

Πήρατε την μεγάλη απόφαση; Για να μην σας γίνουν όλα του γάμου δύσκολα, δείτε πως θα οργανώσετε τον τέλειο γάμο βήμα προς βήμα.
Οργάνωση γάμου: Συμβουλές για την τέλεια βραδιά
Το σκεφτήκατε, το ξανασκεφτήκατε, σας έκανε/της κάνατε την πρόταση, δεχτήκατε/δέχτηκε (βασικό) και πλέον οδεύετε με τα χίλια προς τα σκαλιά της εκκλησιάς. Και κάπου εδώ σας χτυπάει την πόρτα το… άγχος. Χαλαρώστε, πάρτε βαθιές ανάσες και καταστρώστε το τέλειο σχέδιο για τον τέλειο γάμο. Πώς; Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

1. Ορίστε την ημερομηνία γάμου, βρείτε τον κουμπάρο, ενημερώστε την οικογένεια για το χαρμόσυνο γεγονός και φτιάξτε ένα οργανόγραμμα, για να μην το ρίξετε στα… υπογλώσσια στην πορεία. Αγοράστε ένα ντοσιέ για να έχετε όλη την απαραίτητη χαρτούρα για την εκκλησία, την δεξίωση και τους καλεσμένους συγκεντρωμένα σε ένα μέρος και να μην τα ψάχνετε από δω και από εκεί. Στον ορισμό της ημερομηνίας παίζει μεγάλο ρόλο και το πότε θα βρείτε διαθέσιμη εκκλησία. Για να έχετε διαθέσιμες επιλογές, καλό θα είναι να ξεκινήσετε το ψάξιμο τουλάχιστον οκτώ με δώδεκα μήνες πριν.

2. Υπολογίστε το κόστος. Οι (θρησκευτικοί) γάμοι κοστίζουν και το ξέρετε καλά. Έτσι θα πρέπει να καθορίσετε από κοινού το budget που έχετε την δυνατότητα να διαθέσετε και να συμφωνήσετε πως θα το τηρήσετε ό,τι και να γίνει για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως. Κρατήστε έναν αναλυτικό κατάλογο εξόδων (βλ. ντοσιέ) και φροντίστε να κρατήσετε μερικά χρήματα στην άκρη για πιθανά έξοδα της τελευταίας στιγμής.

3. Ο χώρος της δεξίωσης. Οι χώροι οργάνωσης δεξιώσεων είναι δεκάδες και ανταποκρίνονται σε κάθε γούστο και κάθε τσέπη (κτήμα σε βουνό ή θάλασσα, αίθουσα γκαλερί, αίθουσα ή ταράτσα ξενοδοχείου, εστιατόριο ή ταβέρνα). Κάντε μία λίστα με αυτά που σας ενδιαφέρουν και τηλεφωνήστε για να ενημερωθείτε τηλεφωνικά για τις τιμές (οι περισσότεροι θα αρνηθούν να σας πουν μέχρι να πάτε εκεί), αλλά για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού, ώστε να δείτε τον χώρο από κοντά, μαζί με τον/την σύντροφό σας, και να συζητήσετε με τους υπεύθυνους τα περαιτέρω. Καλό θα ήταν ο χώρος της δεξίωσης να μην απέχει πολύ από την εκκλησία που επιλέξατε.

4. Ο αριθμός των καλεσμένων. Στο μεσοδιάστημα των ραντεβού που θα προγραμματίσετε θα πρέπει να έχετε αποφασίσει πόσα άτομα περίπου θα είστε, μαζί με τους καλεσμένους σας, ώστε να μπορούν να σας δώσουν ακριβέστερες τιμές. Συνήθως όσο περισσότερα είναι τα άτομα τόσο καλύτερο «παζάρι» μπορείτε να κάνετε στις τιμές.

5. Το νυφικό. Βάσει ερευνών του Πανεπιστημίου της Γουαδελούπης, το 99% των γυναικών που παντρεύονται δεν φορούν τελικά το νυφικό που είχαν ονειρευτεί, οπότε μην κουραστείτε για να βρείτε το τέλειο. Μόλις το επιλέξετε, φροντίστε να το συνδυάσετε με τα κατάλληλα παπούτσια και αξεσουάρ και κλείστε ραντεβού με τον κομμωτή/κομμώτρια και τον μακιγιέρ για δοκιμαστικό. Το κουστούμι του γαμπρού είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση και μπορείτε να αφήσετε την επιλογή του ακόμα και έναν μήνα πριν το γάμο.

6. Τα προσκλητήρια. Δύο μήνες πριν τον γάμο καλό είναι να ασχοληθείτε με τα προσκλητήρια, τα οποία θέλουν τουλάχιστον δύο -συχνά τρεις- εβδομάδες για να ετοιμαστούν, ενώ καλό είναι να μοιραστούν έναν μήνα πριν το γεγονός. Ζητήστε να σας τυπώσουν τουλάχιστον δέκα επιπλέον τεμάχια, σε περίπτωση που κάποια χαλάσουν, δεν γραφτούν σωστά ή που προκύψει κάποιος επιπλέον καλεσμένος. Ακόμα, καλό είναι μέσω των προσκλητηρίων να ζητάτε επιβεβαίωση ότι οι καλεσμένοι σας θα παραβρεθούν στον γάμο, αναγράφοντας κάποια τηλέφωνα επικοινωνίας, για να μπορείτε να υπολογίσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσους καλεσμένους τελικά θα έχετε. Αν κάποιο καλεσμένοι σας είναι από το εξωτερικό ή ο γάμος σας γίνει σε νησί, φροντίστε να γράψετε στο πίσω μέρος τους πληροφορίες διαμονής και μετακίνησης (ξενοδοχεία, ακτοπλοϊκά κτλ.).

7. Η διακόσμηση. Την διακόσμηση του γάμου σας με λουλούδια ή με ό,τι άλλο μπορεί να θέλετε, προσφέρονται να αναλάβουν κάποια μεγάλα ανθοπωλεία ή ιδιώτες διακοσμητές, επομένως θα πρέπει να σκεφτείτε πρώτα τι θέμα θα θέλατε να έχει ο γάμος σας και αναλόγως να «παραγγείλετε» και την κατάλληλη διακόσμηση.

8. Οι μπομπονιέρες. Μπορείτε να τις παραγγείλετε από εκεί όπου θα πάρετε το νυφικό σας, τα προσκλητήριά σας, από φιλανθρωπικές οργανώσεις ή να τις φτιάξετε μόνοι σας. Εξυπακούεται ότι θα πάρετε περισσότερες από τον αριθμό των καλεσμένων, ενώ φροντίστε να συνεννοηθείτε με την εκκλησία έτσι ώστε να υπάρχει ειδικό τραπέζι για να τοποθετηθούν. Ακόμα, συνεννοηθείτε με φίλους ή συγγενείς για το ποιος θα τις μοιράσει.

9. Τα στέφανα. Παραδοσιακά πρόκειται για έξοδο των κουμπάρων, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κοστίζουν μία περιουσία, ειδικά αν σκεφτείτε ότι θα τα χρησιμοποιήσετε μόλις για μερικά λεπτά της ώρας και μετά δεν θα τα ξαναδείτε πιθανότατα ποτέ.

10. Φωτογραφίες και video. Μπορούν να τα αναλάβουν ιδιώτες επαγγελματίες ή κάποιο φωτογραφείο της περιοχής σας που έχει πείρα σε τέτοιες εκδηλώσεις. Καλό είναι πριν συμφωνήσετε μαζί τους να έχετε δει δουλειά τους. Επίσης, διευκρινίστε στα χρήματα που θα σας προτείνουν πόσες φωτογραφίες περιλαμβάνονται, αν περιλαμβάνεται κάποιο γαμήλιο άλμπουμ και πόσο κοστίζει κάθε επιπλέον εκτύπωση που σίγουρα θα χρειαστεί για φίλους ή συγγενείς.

11. Οι βέρες. Μπορείτε να τις διαλέξετε έναν μήνα ή και λιγότερο πριν τον γάμο, καθώς δεν απαιτούν πολύ χρόνο για να φτιαχτούν –εκτός αν θέλετε κάτι πολύ ιδιαίτερο. Μην ξεχάσετε να ζητήσετε να σας χαράξουν μέσα κάτι συμβολικό και για τους δυο σας.

12. Το δώρο για τους κουμπάρους. Ναι, είναι και αυτό ένα σημαντικό έξοδο που πρέπει να υπολογίσετε στο συνολικό budget. Αυτό μπορεί να είναι κάτι προσωπικό ή ένα δώρο για το σπίτι και προτιμότερο είναι να το προσφέρετε μερικές μέρες πριν τον γάμο.

13. Το αυτοκίνητο. Η «παράδοση» θέλει πολυτελείς λιμουζίνες ή εκκεντρικά αυτοκίνητα. Για λόγους οικονομίας, όμως, σίγουρα μπορείτε να συμβιβαστείτε και με ένα πιο κοινό τετράπορτο όχημα, το οποίο θα είναι όμως καθαρό και όμορφα στολισμένο για την ημέρα.

Καλή επιτυχία και βίον ανθόσπαρτον!

Επιμέλεια:
Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v