e-banking: Οι τράπεζες στην οθόνη σας

Οι τραπεζικές υπηρεσίες μεταμορφώνονται σε… e-πηρεσίες, χάρη στα προγράμματα e-banking που προσφέρουν οι τραπεζικοί όμιλοι. Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το πακέτο κάθε τράπεζας, και κάντε τις συναλλαγές σας με λίγα κλικ, μακριά από το γκισέ.
e-banking: Οι τράπεζες στην οθόνη σας
του Χρήστου Τζώρτζη

Μπορεί να ξεκίνησαν ως αποκλειστικό προνόμιο λίγων εκλεκτών, πλέον όμως συγκαταλέγονται στον "βασικό εξοπλισμό" κάθε τράπεζας. Αναφερόμαστε στις υπηρεσίες e-banking, οι οποίες ειδικά τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μεγάλη άνθηση. Ο λόγος είναι πως μπορούν να καλύψουν ακόμα και τις πλέον εξεζητημένες ανάγκες και απαιτήσεις, περιορίζοντας τις επισκέψεις σας στα καταστήματα μόνο για την ανάληψη χρημάτων.

Για να μπορέσετε να κάνετε χρήση υπηρεσιών Internet banking σε κάποια τράπεζα, χρειάζεται φυσικά να έχετε λογαριασμό στην τράπεζα αυτή. Για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Internet banking, απαιτείται η φυσική σας παρουσία στο υποκατάστημα της τράπεζας, ώστε να εξακριβωθούν τα στοιχεία σας, να λάβετε σχετικές οδηγίες και, σε κάποιες τράπεζες, να παραλάβετε τη συσκευή security token. Η συσκευή security token -ή απλώς token- αναπαράγει προσωπικούς μοναδικούς κωδικούς, η χρήση των οποίων απαιτείται για την είσοδο στην υπηρεσία Internet banking, αλλά και για την εκτέλεση τραπεζικών συναλλαγών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να κάνετε πλήρη χρήση των υπηρεσιών Internet banking, χρειάζεται να γνωρίζετε τα στοιχεία όνομα χρήστη (user name) και κωδικό (password) και να έχετε μαζί σας τη συσκευή token.

Μένει να δούμε και να εξετάσουμε εκτενέστερα τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους. 

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Το i-bank της Εθνικής είναι μια πλήρης υπηρεσία που συνεχώς αναβαθμίζεται με νέα χαρακτηριστικά. Θα βρείτε τα αναμενόμενα εργαλεία όπως ενημέρωση για υπόλοιπα και κινήσεις πιστωτικών καρτών, πληροφόρηση για προθεσμιακούς λογαριασμούς, αλλά και παρακολούθηση υπολοίπων, κινήσεων και δόσεων δανείων, καθώς και έκδοσης εμβασμάτων. Επίσης, μπορείτε να πληρώσετε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, καθώς και εταιρείες τηλεφωνίας, οργανισμούς, λογαριασμούς ασφαλείας, το ΙΚΑ, ΦΠΑ κ.ο.κ. Η υπηρεσία i-Statements προσφέρει δυνατότητα λήψης ηλεκτρονικού αντιγράφου κίνησης λογαριασμών για το τελευταίο έτος με επιλογή έτους και μήνα.

Το i-bank προσφέρει προνόμια για σπουδαστές, όπως δωρεάν χρήση Internet / Phone /Mobile Banking και δωρεάν εμβάσματα, στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., με τη χρήση του λογαριασμού "ΣΠΟΥΔΑΖΩ". Τέλος, το i-bank Mobile Banking προσφέρει 24ωρη πρόσβαση σε πληροφορίες και συναλλαγές από το smartphone σας, υποστηρίζοντας συσκευή iPhone, iPod touch, BlackBerry, Windows Mobile ή Symbian. 
 
Τράπεζα EFG EUROBANK ERGASIAS



Ο όμιλος Eurobank EFG σας προσφέρει δυνατότητες online ενημέρωσης για τα υπόλοιπα και τις κινήσεις των λογαριασμών, των πιστωτικών καρτών και δανείων, ευχέρεια να εξοφλείτε την πιστωτική σας κάρτα και το δάνειό σας, να πληρώνετε τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, το ΦΠΑ και το ΙΚΑ, καθώς και πληθώρα άλλων λογαριασμών, να μεταφέρετε χρήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με προνομιακούς όρους, να αγοράζετε και να πουλάτε μετοχές σε πραγματικό χρόνο, αλλά και να ενημερώνεστε μέσω SMS και e-mail για κινήσεις των λογαριασμών και των καρτών σας. Η εφαρμογή e-banking της Eurobank είναι διαθέσιμη για smartphone με λειτουργικό iPhone, Blackberry, Android ή Symbian.  

Alpha Bank



Η υπηρεσία Alpha Web Banking προσφέρει τη δυνατότητα να μεταφέρετε δωρεάν χρήματα σε οποιονδήποτε καταθετικό λογαριασμό Alpha Bank, να προχωρήσετε σε πληρωμές οφειλών, π.χ. πιστωτικών καρτών, σε δημόσιους φορείς και οργανισμούς κοινής ωφέλειας, σε εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, σε ασφαλιστικές εταιρείες κ.ο.κ.

Mέσω του Alpha Web Banking μπορείτε να πληροφορηθείτε για δάνεια, εντολές, επενδυτικούς λογαριασμούς, τις κινήσεις πιστωτικών καρτών Alpha, καθώς επίσης και να διαχειριστείτε χαρτοφυλάκια και επενδυτικούς λογαριασμούς. Να τονίσουμε πως για τη χρήση των υπηρεσιών που απαιτούν "Πρόσθετο Κωδικό Ασφαλείας" επιβαρύνεστε με εφάπαξ κόστος ενεργοποιήσεώς τους €7.

Τέλος, η τράπεζα προσφέρει τη δυνατότητα στους πελάτες της να εκτελούν τραπεζικές συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου που διαθέτει υποστήριξη υπηρεσιών WAP, διαχειριζόμενοι λογαριασμούς και πληρώνοντας οφειλές. Τραπεζικές υπηρεσίες στην Alpha Bank, μέσω smartphone, μπορείτε να κάνετε μόνο εφόσον διαθέτετε iPhone.  

Τράπεζα Πειραιώς



Η υπηρεσία winbank της Πειραιώς ενσωματώνει πληθώρα εργαλείων. Με τη Διαχείριση Λογαριασμών θα ενημερωθείτε για τη συνολική εικόνα του χαρτοφυλακίου σας, και θα δείτε αναλυτικές πληροφορίες όλων των λογαριασμών σας, το υπόλοιπό τους και τις συναλλαγές σας. Παράλληλα, θα μπορείτε να διαχειριστείτε τις πιστωτικές κάρτες σας και να παρακολουθήσετε τις κινήσεις και τα στοιχεία τους, αλλά και να διαχειριστείτε τις επιταγές που εκδίδετε.

Επιπλέον, μπορείτε να διαχειριστείτε τα δάνειά σας, να καταχωρήσετε εντολές πληρωμών, εμβάσματα και μεταφορές ή ακόμα και να ζητήσετε την πάγια εξόφληση των οφειλών σας σε ΔΕΚΟ, εταιρείες τηλεφωνίας κ.ο.κ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει υπηρεσία winbank alerts, για να ενημερώνεστε ανά πάσα στιγμή για κινήσεις στον καταθετικό λογαριασμό, την πιστωτική κάρτα ή τις χρηματιστηριακές συναλλαγές σας. Τέλος, να τονίσουμε πως με την υπηρεσία winbanbk mobile, μπορείτε ανά πάσα στιγμή, μέσω του smartphone σας, να προβείτε σε διαχείριση λογαριασμών, καρτών δανείων, πληρωμές, μεταφορές κ.ο.κ.

Η τράπεζα υποστηρίζει συναλλαγές μέσω Internet banking από smartphone, ενώ διαθέτει πρωτοποριακές εφαρμογές (apps), όπως το winbank Λεφτά στο Λεπτό App, για να πάρετε ή να στείλετε μετρητά χωρίς κάρτα ανάληψης, την εφαρμογή winbank mobile App για τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές και την εφαρμογή winbank easypay App, με την οποία μπορείτε να κάνετε εξόφληση λογαριασμών, σκανάροντας το barcode ή φωτογραφίζοντας το λογαριασμό από το κινητό σας.  

Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας

Μέσω του ΑΤΕ WEb Banking προσφέρονται οι κλασικές δυνατότητες ενημέρωσης για τα υπόλοιπα και τις κινήσεις των λογαριασμών σας (καταθετικών, επενδυτικών και δανείων) αλλά και των καρτών σας, των επιταγών σας και των δανείων σας. Φυσικά, μπορείτε με λίγα κλικ να εκτελείτε μεταφορές σε λογαριασμούς, να εκτελείτε εμβάσματα, ομαδικές πληρωμές στους φορείς Ι.Κ.Α., Φ.Π.Α. και Ο.Α.Ε.Ε., καθώς και να πληρώνετε τους λογαριασμούς σε ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες τηλεφωνίας, και να εκτελείτε εντολές αγοραπωλησίας μετοχών.

Με την υπηρεσία ATEbank Mobile Banking Ιδιωτών της ATEbank, έχετε τη δυνατότητα πρόσβασης στους λογαριασμούς και τις κάρτες σας εύκολα και με ασφάλεια όποτε επιθυμείτε, ώστε να διαχειρίζεστε, να πληρώνετε και να ενημερώνεστε απευθείας από το κινητό σας τηλέφωνο. 

Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος

Με το e.Banking της Εμπορικής μπορείτε να ενημερωθείτε για τα υπόλοιπα και τις κινήσεις των λογαριασμών, καρτών και δανείων σας, την κατάσταση άυλων τίτλων, προθεσμιακών καταθέσεων και χρηματιστηριακών εντολών και τη θέση του χαρτοφυλακίου μετοχών σας. Παράλληλα, θα μπορείτε να πραγματοποιήσετε μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμούς της Εμπορικής Τράπεζας ή άλλων Τραπεζών, εξόφληση λογαριασμών (τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, ύδρευσης κ.α.), πληρωμές δημοσίου και ταμείων (Φ.Π.Α., Ι.Κ.Α., Ο.Α.Ε.Ε. κ.α.), ανάθεση παγίων εντολών οργανισμών, καθώς και πληρωμές πιστωτικών καρτών.

Εκτός αυτών, μπορείτε να εγγραφείτε στην υπηρεσία Emporiki Alerts που σας ενημερώνει για κάθε κίνηση των καταθετικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών σας μέσω SMS ή/και email (επιβαρύνεστε με €1,90 / μήνα, εφόσον έχετε λάβει τουλάχιστον ένα SMS εντός του μήνα, ενώ η ενημέρωσή σας μέσω e-mail παρέχεται δωρεάν). Τέλος, για τη διενέργεια ευαίσθητων συναλλαγών, απαιτείται η χρήση συσκευής παραγωγής Πρόσθετου Κωδικού Ασφαλείας, με κόστος €12 για ιδιώτες και €20 για επιχειρήσεις.  

Marfin Εγνατία Τράπεζα

Με το eBanking της Marfin Egnatia Bank, σας δίνεται η δυνατότητα για αυτόματη μεταφορά χρηματικών ποσών, πληρωμές δημοσίου, ΦΠΑ, ΙΚΑ, O.A.E.E., φόρου εισοδήματος και τελών κυκλοφορίας, πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, πληρωμές πιστωτικών καρτών έκδοσης Marfin Egnatia Bank και άλλων τραπεζών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπηρεσία eBrokerage για αγοραπωλησία μετοχών μέσω Ιnternet, η υπηρεσία eInvestment για online αγοραπωλησία Αμοιβαίων Κεφαλαίων και η υπηρεσία ePay για ηλεκτρονικές συναλλαγές από ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα με άμεση και ασφαλή χρέωση της πιστωτικής κάρτας VISA ή MasterCard.

Μέσω του mBanking θα έχετε πρόσβαση σε όλη σχεδόν την γκάμα των τραπεζικών προϊόντων, αφού μάλιστα προβλέπεται η δυνατότητα ειδοποιήσεων στο κινητό τηλέφωνο μέσω SMS ή στον υπολογιστή μέσω e-mail. Η Marfin προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες σε κατόχους συσκευών iPhone, BlackBerry, αλλά και tablets με λειτουργικό σύστημα Android.  

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε.

Η αλήθεια είναι πως το περιβάλλον εργασίας και οι υπηρεσίες που παρέχει το Τ.Τ.Ε. είναι μάλλον… λιτές και περιλαμβάνουν τα στοιχειώδη - άλλωστε το Internet Banking του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι αρκετά καινούριο σαν υπηρεσία. Θα βρείτε λοιπόν δυνατότητες ενημέρωσης για υπόλοιπα κινήσεων και αντίγραφα λογαριασμών, μεταφορές χρημάτων σε λογαριασμούς ιδίου ή τρίτων εντός τραπέζης, μεταφορές σε τράπεζες εσωτερικού/εξωτερικού, δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών (κοινής ωφελείας, τηλεφωνίας, Δημοσίου, κ.α.), υποβολή αιτήσεων για συνάλλαγμα, και βεβαίωση τόκων.  

Τράπεζα Κύπρου

Το 1bank Internet Banking της τράπεζας προσφέρει στους πελάτες 24ωρη πρόσβαση σε τραπεζικά προϊόντα. Θα βρείτε δυνατότητες ενημέρωσης για τα υπόλοιπα και τις κινήσεις των λογαριασμών, καρτών και δανείων σας, θα μπορείτε να διαχειριστείτε τις πιστωτικές κάρτες και να παρακολουθήσετε τις κινήσεις και τα στοιχεία τους, αλλά και να διαχειριστείτε τις επιταγές που εκδίδετε.

Επιπλέον, μπορείτε να καταχωρήσετε εντολές πληρωμών, εμβάσματα και μεταφορές ή ακόμα και να επιτύχετε την πάγια εξόφληση των οφειλών σας σε ΔΕΚΟ, εταιρείες τηλεφωνίας κ.ο.κ. Η υπηρεσία 1bank Mobile Banking, μέσω του smartphone σας, σας επιτρέπει να ενημερώνεστε και να πραγματοποιείτε τις τραπεζικές σας συναλλαγές. H συσκευή Digipass είναι υποχρεωτική για τις συναλλαγές και κοστίζει €10.  

Millennium Bank

Η e-banking υπηρεσία της Millennium εξασφαλίζει πρόσβαση σε δεκάδες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, μπορείτε να έχετε μια συνολική συγκεντρωτική εικόνα χαρτοφυλακίου πελάτη (καταθετικών και δανειακών λογαριασμών, πιστωτικών καρτών και επενδύσεων, σε ευρώ και ξένα νομίσματα, επενδυτικά χαρτοφυλάκια). Επιπλέον, θα βρείτε αναλυτική κίνηση λογαριασμών, κινήσεις πιστωτικών καρτών και δανείων, πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ασφαλιστικές εταιρείες κ.ο.κ.  

Citibank International

Ο πελάτης της τράπεζας μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αποκτήσει πρόσβαση στην υπηρεσία Citibank Online και να πληροφορηθεί για τα υπόλοιπα και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, να εκτελέσει μια σειρά από μεταφορές χρημάτων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, να εκτελέσει πληρωμές καρτών και δανείων, αλλά και να διαχειριστεί μεταφορές χρημάτων και πληρωμές. Επιπλέον, με την υπηρεσία Citi Alerts (χρέωση €1/ ανά μήνα) μπορείτε να ενημερώνεστε στο κινητό σας με SMS ή με email για όλες τις κινήσεις των λογαριασμών σας ή των πιστωτικών σας καρτών. Η εφαρμογή της Citibank για τραπεζικές συναλλαγές μέσω Internet από smartphone, ονομάζεται Citi Mobile και είναι διαθέσιμη για iPhone, iPod touch, Βlackberry και Android. 

Attica Bank

Το attica e-banking της τράπεζας, προσφέρει πληροφόρηση για τα στοιχεία, τα υπόλοιπα και τις κινήσεις των λογαριασμών σας, μεταφορές κεφαλαίων, πληρωμές εμβασμάτων, καθώς και πληρωμές οφειλών σε πιστωτικές κάρτες, δημόσια ταμία, εταιρείες τηλεφωνίας, ασφαλιστικές και λοιπές εταιρείες. Μπορείτε επίσης να κάνετε χρήση πάγιων εντολών, να ενημερωθείτε για τις κινήσεις και τα στοιχεία δανείου, προθεσμιακής κατάθεσης ή REPO και να αιτηθείτε για καρνέ επιταγών. Να τονίσουμε εδώ πως η τράπεζα δεν παρέχει τις συσκευές που προαπαιτούνται για την δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα e-banking, οπότε ο πελάτης επιβαρύνεται με το κόστος αγοράς και χρήσης τους.  

Γενική Τράπεζα

Η GENIKI e-Banking είναι μια πολύπλευρη υπηρεσία που προσφέρει τις βασικές και αναμενόμενες εργασίες ενημέρωσης λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, προθεσμιακών καταθέσεων, δανείων και Αμοιβαίων Κεφαλαίων, μεταφορών χρημάτων, καθώς και την δυνατότητα να εξοφλείτε την πιστωτική σας κάρτα και το δάνειό σας, να πληρώνετε τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, το ΦΠΑ και το ΙΚΑ, καθώς και πληθώρα άλλων λογαριασμών και παγίων εντολών πληρωμής.

Να σημειώσουμε μια νέα υπηρεσία, τη GENIKI e-Cards, που προσφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης για τα υπόλοιπα και τις κινήσεις πιστωτικών καρτών ανά πάσα στιγμή από το PC σας. Τέλος, για τους υποψήφιους ταξιδιώτες, η υπηρεσία GENIKI Hotels Online προσφέρει online υπηρεσία κράτησης ξενοδοχείων σε ανταγωνιστικές τιμές.  

HSBC

Η υπηρεσία Internet Banking από την HSBC, παρέχει άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς σας και στις υπόλοιπες προσφερόμενες τραπεζικές υπηρεσίες από το PC σας. Ανάμεσα στα άλλα, μπορείτε να προβείτε στις εξής ενέργειες: Υπόλοιπα και ιστορικό κινήσεων λογαριασμών, άνοιγμα νέου λογαριασμού καταθέσεων, μεταφορές, πληρωμές, αποστολή εμβασμάτων εσωτερικού και εξωτερικού, προθεσμιακές συναλλαγές, παραγγελία επιταγών και ανάκληση επιταγής, ηλεκτρονική ενημέρωση συναλλαγών (e-advice) και ηλεκτρονική κατάσταση λογαριασμού, έκδοση λογαριασμού πιστωτικών καρτών (e-Statement), ενημέρωση υπολοίπου πιστωτικών καρτών και κινήσεων κ.ο.κ. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v