Κάνετε την online ζωή σας εύκολη

Χωρίς να γίνετε computer geeks μπορείτε να παίξετε το Internet (και τα Windows) στα δάχτυλα χρησιμοποιώντας συνδυασμούς πλήκτρων και shortcuts που θα κάνουν την πλοήγησή σας ευκολότερη και γρηγορότερη. Δείτε πώς.
Κάνετε την online ζωή σας εύκολη
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Συντομεύσεις. Το λέει και το όνομά τους: Συντομεύουν διαδικασίες και κάνουν την (ψηφιακή) ζωή μας ευκολότερη. Βασίζονται ως επί το πλείστον στον συνδυασμό δύο ή περισσότερων πλήκτρων ή κουμπιών στο mouse και δεν απαιτούν από εσάς να μεταμορφωθείτε σε geek για να μάθετε να τις χρησιμοποιείτε. Επειδή λοιπόν (και) ο διαδικτυακός χρόνος είναι χρήμα, ακολουθούν μερικές χρήσιμες συντομεύσεις για να μην χάνετε άδικα τον χρόνο σας με περιττά κλικ.

* Όταν πληκτρολογείτε μια διεύθυνση σε οποιονδήποτε browser (πλην του Internet Explorer) δεν χρειάζεται να γράψετε http:// ή www. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε το όνομα του site (π.χ. In2life.gr) και να πατήσετε enter. Επίσης, αν θέλετε να επισκεφτείτε μια διεύθυνση που τελειώνει σε .com υπάρχει ακόμα πιο γρήγορος τρόπος. Πληκτρολογείτε το όνομα του site και πατάτε Ctrl + Enter.

* Όταν συμπληρώνετε μια φόρμα σε μια ιστοσελίδα ή κάποιο e-mail μπορείτε να μεταβείτε γρήγορα στο επόμενο πεδίο πατώντας το πλήκτρο Tab. Για να επανέλθετε στο πρώτο πεδίο μπορείτε να πατήσετε Shift + Tab. Το ίδιο ισχύει και με τα «κουμπιά» αρκετών ιστοσελίδων (π.χ. μενού, λίστες κτλ.)

* Αν και κάθε browser (explorer, firefox, opera, chrome) έχει τα δικά του ξεχωριστά shortcuts, υπάρχουν ορισμένα τα οποία είναι τα ίδια ανεξαρτήτως ποιόν browser χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα:

Πατώντας Alt + D μετακινείτε τον κέρσορα στην γραμμή διευθύνσεων.

Κρατώντας πατημένο το Ctrl και πατώντας το + ή το – αυξάνετε ή μικραίνετε αντίστοιχα το μέγεθος του κειμένου στην ιστοσελίδα. Το ίδιο γίνεται με πατημένο το Ctrl και scroll up ή down στο mouse.

Πατώντας το πλήκτρο Backspace ή κρατώντας πατημένα τα Alt + αριστερό βελάκι μεταφέρεστε στην προηγούμενη ιστοσελίδα.

Με το F5 ανανεώνετε την ιστοσελίδα.

Πατώντας F11 εισέρχεστε σε λειτουργία πλήρους οθόνης.

Πατώντας Ctrl + B ανοίγετε τα bookmarks (σελιδοδείκτες).

Πατώντας Ctrl + F ανοίγετε την αναζήτηση για κάποια λέξη μέσα στην ιστοσελίδα.

* Τα Tabs (καρτέλες) στους browsers επιτρέπουν στον χρήστη να ανοίγει όσες διευθύνσεις αυτός θέλει στο ίδιο παράθυρο. Αν λοιπόν δεν τα έχετε ανακαλύψει ακόμα, δοκιμάστε να κλικάρετε πάνω σε ένα link που σας ενδιαφέρει κρατώντας πατημένο το Ctrl, αυτόματα θα ανοίξει νέο tab με το link που πατήσατε. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και αν κλικάρετε πάνω στο link με το μεσαίο κουμπί του mouse. Αν τώρα θέλετε απλά να ανοίξετε ένα «κενό» tab, τότε πατήστε Ctrl + T.

* Αν θέλετε να «μαυρίσετε» μια λέξη κάντε διπλό κλικ πάνω της. Αν θέλετε να κάνετε το ίδιο σε μια παράγραφο κάντε τρία κλικ σε οποιαδήποτε λέξη της.

* Τα shortcuts του πληκτρολογίου, μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα, ιδιαίτερα αν παράλληλα «τρέχετε» και άλλα προγράμματα μαζί (word, excel κτλ.). Μερικά από τα πιο χρήσιμα:

Ctrl + C ή Ctrl + Insert: Αντιγράφει το κείμενο ή αντικείμενο που έχετε «μαυρίσει»

Ctrl + V ή Shift + Insert: Επικόλληση κείμενου ή αντικειμένου

Ctrl + Z: Αναίρεση οποιασδήποτε αλλαγής κάνατε (πατώντας Ctrl + Y αναιρείτε την αναίρεση)

Alt + Tab ή Alt + Esc: Επιλέγετε ποιο από τα προγράμματα που έχετε ανοικτά θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Με Ctrl + Tab περιηγείστε στα tabs που έχετε ανοίξει στον browser.

Ctrl + Back space: Σβήνετε ολόκληρη λέξη αντί για έναν χαρακτήρα

Ctrl + δεξί ή αριστερό βέλος: Μετακινείτε τον κέρσορα ανά λέξη αντί ανά χαρακτήρα

Ctrl + S: Αποθηκεύετε οποιοδήποτε αρχείο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα. Το ίδιο ισχύει και για ιστοσελίδες

Ctrl + P: Εκτυπώνετε την σελίδα που έχετε μπροστά σας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v