Πώς να «χωρίσετε» με την τράπεζά σας σε 5 απλά βήματα

Γιατί να αλλάξετε τραπεζικό λογαριασμό; Πόση γραφειοκρατία μεσολαβεί μέχρι την ακύρωση μιας κάρτας; Ποιες λεπτομέρειες πρέπει να προσέξετε πριν διαλέξετε νέα τράπεζα; Δείτε πώς να «αποχαιρετίσετε» την τράπεζα που δεν σας καλύπτει σε 5 βήματα.
Πώς να «χωρίσετε» με την τράπεζά σας σε 5 απλά βήματα
Το επάγγελμα του τραπεζίτη σίγουρα δεν είναι το πλέον δημοφιλές την περίοδο που διανύουμε. Η οικονομία της χώρας δεν απέχει πολύ από το «ΧΑΟΣ» του εξωφύλλου της Liberation, πολλοί ανησυχούν για την ασφάλεια των καταθέσεών τους, τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου καταλαμβάνονται από αγανακτισμένους, ενώ το κίνημα “Occupy Wall Street” δεν δίστασε να πάρει την μορφή «εμπάργκο» κατά των μεγάλων τραπεζών, αφού το σχετικό κίνημα «Bank Transfer Day» «χαιρετίστηκε» από 86.000 χρήστες του Facebook, που απείλησαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τους τραπεζικούς κολοσσούς που «παίζουν» με τα χρήματά μας.

Ανεξάρτητα από το αν μια τέτοια κίνηση είναι η λύση ή έστω η ενδεδειγμένη αντίδραση στα οικονομικά παιχνίδια του τραπεζικού συστήματος, θα πρέπει έστω και τώρα να μην επιδείξουμε αδιαφορία για τα «ψιλά γράμματα» των τραπεζών και τις λεπτομέρειες που επιβαρύνουν τον λογαριασμό μας, χωρίς να το ελέγχουμε. Δείτε για ποιους λόγους πρέπει να ελέγξετε τυχόν καλύτερους όρους σε άλλες τράπεζες και με ποια απλά βήματα μπορείτε να νικήσετε το «τέρας» της γραφειοκρατίας, κλείνοντας έναν λογαριασμό και ανοίγοντας άλλον.

*Γιατί να αλλάξω τράπεζα;
Πρώτο βήμα είναι να βάλετε κάτω τις ανάγκες σας και να δείτε γιατί είστε δυσαρεστημένοι με την τράπεζά σας. Όσον αφορά τα επιτόκια των κύριων καταθέσεων, δεν υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των τραπεζών. Στις λεπτομέρειες όμως, που μπορούν να σας «κοστίσουν» σε χρόνο και διάθεση, μπορεί να συναντήσετε την μέρα και την νύχτα. Μερικοί τέτοιοι λόγοι είναι οι εξής:

- Θέλετε καλύτερο δίκτυο υποκαταστημάτων: Αν το κοντινότερο ATM της τράπεζάς σας απέχει χιλιόμετρα μακριά, είτε αναγκάζεστε να κάνετε «ταξίδια» για μετρητά είτε πληρώνετε το «καπέλο» του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ για να πραγματοποιήσετε ανάληψη από μηχάνημα άλλης τράπεζας, στο οποίο θα χρεωθείτε από 1 έως 3€ για ανάληψη και 0,50€ για ερώτηση υπολοίπου.
Επίσης, ερευνήστε την περιοχή σας. Ίσως υπάρχει κάποιο υποκατάστημα τράπεζας στο οποίο έχετε παρατηρήσει ταχύτερη εξυπηρέτηση και ελάχιστη αναμονή στις «ώρες αιχμής» σε σχέση με την δική σας τράπεζα στην οποία το χαρτί προτεραιότητας αναγράφει… τετραψήφιους αριθμούς.
- Θέλετε να απαλλαγείτε από τον δεύτερο λογαριασμό σας: Αν η μισθοδοσία σας μπαίνει αυτόματα σε λογαριασμό τράπεζας, διαφορετικής από αυτή του προηγούμενου λογαριασμού καταθέσεών σας και έχετε διαπιστώσει πως η νέα καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας, έχετε άλλο ένα λόγο να μην ταλαιπωρήστε με διπλούς λογαριασμούς.
- Θέλετε καλύτερους όρους: Μπορεί να μη βρείτε συγκλονιστικές διαφορές στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου ανά τράπεζα –χωρίς η έστω μικρή διαφορά του επιτοκίου να μην καθιστά λόγο μεταφοράς- αλλά υπάρχουν ειδικά προγράμματα και λογαριασμοί καταθέσεων σε μερικές από αυτές που απευθύνονται σε ειδικές ομάδες και συμφέρουν περισσότερο, όπως τυχόν προγράμματα για συνταξιούχους ή για λογαριασμούς μισθοδοσίας.

*Έρευνα… τραπεζικής αγοράς
Αν αποφασίσατε ότι ο τρέχων λογαριασμός σας δεν καλύπτει κάτι από τα παραπάνω, ψάξτε για άλλες τράπεζες με πιο προνομιακά χαρακτηριστικά. Ανατρέξτε στις πληροφορίες στις ιστοσελίδες των τραπεζών ή καλέστε την εξυπηρέτηση πελατών τους και ενημερωθείτε σχετικά.

*Διευθετήστε τις υποχρεώσεις σας στην πρώτη τράπεζα
Αν έχετε αναθέσει στην τράπεζα να πραγματοποιεί πάγιες εντολές πληρωμών λογαριασμών σας, αυτό που έχετε να κάνετε είναι απλώς να πάτε στην τράπεζα και να ζητήσετε την διακοπή τους.

Αν θέλετε να «κάψετε» την πιστωτική σας κάρτα από την ίδια τράπεζα, πρέπει πρώτα-πρώτα να την ακυρώσετε, είτε χρωστάτε χρήματα είτε όχι, με την λογική ότι δεν επιθυμείτε να την ξαναχρησιμοποιήσετε, και να συνεχίσετε να πληρώνετε μέχρι να εξοφληθεί, είτε πληρώνοντας όλο το ποσό είτε την ελάχιστη καταβολή. Αν πάλι θέλετε να ξεμπερδέψετε άμεσα με αυτή, αλλά απομένουν αρκετές δόσεις, μπορείτε να τις πληρώσετε όλες μαζί ζητώντας «ωρίμανση των δόσεων» ώστε να εξοφλήσετε το συνολικό ποσό.

Τέλος, οι τεχνικοί όροι επιβάλλουν να παραδώσετε το «πλαστικό», δηλαδή την ίδια την κάρτα στην τράπεζα και να ζητήσετε ακύρωσή της. Εναλλακτικά, αν για παράδειγμα έχετε χάσει την κάρτα, τηλεφωνείτε στην εξυπηρέτηση πελατών της τράπεζας, δηλώνετε απώλειά της και αιτείστε ακύρωσης χωρίς επανέκδοση της κάρτας.

*Το μεγάλο «αντίο»
Έχετε διευθετήσει όλες τις λεπτομέρειες και είστε πλέον «ελεύθεροι» υποχρεώσεων από την τράπεζα. Έχετε δύο επιλογές: Να αποσύρετε όλα τα χρήματά σας από τον λογαριασμό σας και να ζητήσετε να κλείσει – η διαδικασία είναι απλή, απαιτείται μόνο η παρουσία σας στην τράπεζα με την ταυτότητά σας και δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά. Φυσικά, υπάρχει και η δεύτερη επιλογή: Να αφήσετε ενεργό τον λογαριασμό σας, αφού δεν υπάρχει καμία χρέωση και απλώς να παραμένει άδειος –ή με το απαραίτητο ποσό ώστε να εξοφλήσετε τελευταίες τυχόν υποχρεώσεις.

*Η μεταφορά
Ακολουθείτε την τυπική διαδικασία για να ανοίξετε νέο λογαριασμό σε άλλη τράπεζα, καταθέτοντας αρχικά το ελάχιστο ποσό που απαιτείται. Κάνετε τις σχετικές αιτήσεις για έκδοση κάρτας/web banking κλπ και η νέα «τραπεζική ταυτότητά» σας είναι έτοιμη.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v