5 βήματα για οικονομική ανεξαρτησία

Πώς μπορείτε να είστε (και να παραμείνετε) οικονομικά ανεξάρτητοι; Αν δεν θέλετε να εγκαταλείψετε τα εγκόσμια και να γίνετε… ασκητές, θα χρειαστείτε πλάνο για να διασφαλίσετε ότι ο προϋπολογισμός σας δεν θα ακολουθήσει το… ελληνικό παράδειγμα.
5 βήματα για οικονομική ανεξαρτησία
Αν και θα βοηθούσε πολύ να είστε τραπεζίτης, πρόεδρος εταιρείας, επαγγελματίας αθλητής, σταρ του σινεμά ή κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για αποκτήσετε (και να διατηρήσετε) την οικονομική ανεξαρτησία σας. Ακολουθούν 5 δοκιμασμένοι τρόποι.

Το χρέος είναι ο Διάβολος

O μεγαλύτερος εχθρός της οικονομικής ανεξαρτησίας είναι το «αχαλίνωτο» χρέος. Αν ξοδεύετε περισσότερα από όσα έχετε, τότε χρεώνεστε και αρχίζετε να δουλεύετε για τις τράπεζες. Αν και είναι προφανές, πολλοί είναι αυτοί που δεν ξέρουν πώς να αποφύγουν αυτή την παγίδα. Όπως και ο σατανάς, έτσι και το χρέος χρειάζεται… εξορκισμό. Είναι σημαντικό να μην δημιουργείτε χρέη στην πιστωτική κάρτα σας. Αξιοποιήστε κάθε προσφορά που συνοδεύει τη χρήση της, ενώ φροντίστε να δίνετε πίσω εγκαίρως όσα «δανειστήκατε» μέσω της πιστωτικής. Αν δεν σας φτάνουν τα χρήματα για κάτι, μην το αγοράσετε. Μην παίρνετε καταναλωτικά δάνεια. Δεν το αξίζουν!

Με ή χωρίς;

Οι περισσότερες καταναλωτικές κοινωνίες στηρίζονται στην πίστωση για να τα θέλουν (και να τα αποκτούν) όλα εδώ και τώρα. Αποταμιεύστε για να πληρώσετε με μετρητά αυτά που πραγματικά θέλετε. Ξεφορτωθείτε τα περιττά. Χρειάζεστε δεύτερη τηλεόραση; Πρέπει να πηγαίνετε οπωσδήποτε στο ακριβό γυμναστήριο; Στη δουλειά αγοράζετε καθημερινά καφέ και φαγητό απ’ έξω; Βάλτε στην άκρη τα χρήματα που γλιτώνετε κόβοντας τις ψεύτικες ανάγκες. Συμπληρώστε τον τραπεζικό λογαριασμό σας με αποταμιεύσεις που θα σας φανούν χρήσιμες για τις «γκρίζες» μέρες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά χρήματα να καλύψετε απροσδόκητα έξοδα που τυχόν προκύψουν (π.χ., βλάβη αυτοκινήτου).

Αποταμίευση: Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Ανήκετε σε αυτούς που πρόλαβαν τις σχολικές εκθέσεις με θέμα «Τα οφέλη της αποταμίευσης»; Όποια κι αν είναι η απάντηση, με τους χαλεπούς καιρούς προ των πυλών (αν όχι ήδη εντός των τειχών), η αποταμίευση είναι απαραίτητη μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον. Και θυμηθείτε: κανένα ποσό δεν είναι υπερβολικά μικρό.

Προμήθεια; Όχι, ευχαριστώ

Μικρές επιβαρύνσεις και προμήθειες που πληρώνετε με… ελαφριά καρδιά (π.χ., κάνοντας διατραπεζική συναλλαγή) αποδεικνύονται «σαράκι» για τα εισοδήματά σας. Αποφύγετε τους μεσάζοντες και αγοράστε απευθείας αυτό που θέλετε, γλιτώνοντας τα χρήματα του «ενδιάμεσου».

Δεν είναι αριθμοί, είναι η ζωή σας

Οργανωθείτε και φτιάξτε ένα δυναμικό οικονομικό πλάνο που διαφοροποιείται σε κάθε φάση της ζωής σας. Υπολογίστε πόσα χρειάζεστε για να ζείτε άνετα και ξεκινήστε την εφαρμογή του σχεδίου για την κατάκτηση του στόχου σας.

Πηγή: Reuters
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v