e-πιχειρηματικότητα: Βγάλτε λεφτά στο internet

Πώς θα φτιάξετε το πρώτο σας site; Τι διαφημίσεις μπορείτε να βάλετε στο blog; Στήνεται e-shop χωρίς γνώσεις προγραμματισμού; Γίνεται να κερδίσετε χρήματα online χωρίς να κουραστείτε; Και όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα λεφτά που υπάρχουν… στο internet.
e-πιχειρηματικότητα: Βγάλτε λεφτά στο internet
της Ηρώς Κουνάδη

Το έχετε ακούσει τόσες φορές, που το έχετε κατατάξει στη σφαίρα των αστικών θρύλων. Δεν σας αδικούμε. Όλοι ξέρουν κάποιον που ξέρει κάποιον που βγάζει 1.000€ το μήνα από το internet, αλλά όταν ψάχνουν τρόπους να βαδίσουν στα χνάρια του, πέφτουν συνέχεια πάνω σε απάτες του τύπου «βγάλτε 7.000€ σε δύο ώρες, δουλεύοντας από το σπίτι».

Πεπεισμένοι ότι δεν μπορεί όλα τα success stories που ακούμε τα τελευταία χρόνια να είναι ανυπόστατες διαδόσεις, ανακρίναμε φίλους και γνωστούς, ανατρέξαμε σε «επαγγελματίες bloggers», θέσαμε κάθε πιθανή και απίθανη ερώτηση στο IT Department της Media2Day Εκδοτικής, και σας παρουσιάζουμε όλα όσα μάθαμε για το πού υπάρχουν τα λεφτά… στο internet.

Μια δική σας γωνιά στον παγκόσμιο ιστό
Blog:
Αν έχετε ταλέντο στο γράψιμο, η απλούστερη –και ευκολότερη– λύση είναι να ξεκινήσετε ένα blog. Δείτε σε προηγούμενο δημοσίευμα του in2life όσα χρειάζεται να ξέρετε για το ξεκίνημά σας στην ελληνική «μπλογκόσφαιρα».

Site: Αν, πάλι, το γράψιμο δεν είναι το φετίχ σας, χρειάζεστε μια καλή ιδέα για μια πρωτοπόρα υπηρεσία, πράγμα που δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται: από sites που μας επιτρέπουν να ορίσουμε εμείς την τιμή του ξενοδοχείου που θα κλείσουμε (Hotelicious.gr) μέχρι… ανάποδες δημοπρασίες (Coinmad.gr) τον τελευταίο καιρό στο ελληνικό internet έχουμε δει πολλά πράγματα που μέχρι πέρυσι δεν φανταζόμασταν.

Ακόμη κι αν δεν έχετε μία καλή ιδέα, μπορείτε πάντα να προσαρμόσετε στην ελληνική αγορά μια επιτυχημένη υπηρεσία του εξωτερικού –κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα τα deal sites τύπου Groupon και Golden Deals που κατέκλυσαν πέρυσι το ελληνικό internet. Δείτε εδώ λεπτομέρειες για την κατασκευή του πρώτου σας website και εδώ online υπηρεσίες που θα σας βοηθήσουν να το φτιάξετε δωρεάν, αν είστε πρωτάρηδες στον χώρο και θέλετε κατ’ αρχήν να δοκιμάσετε την τύχη σας.

e-shop: Αν έχετε ένα δικό σας κατάστημα, ή απλά ένα ταλέντο στις χειροτεχνίες –φτιάχνετε, ας πούμε, κοσμήματα, κεριά, σαπούνια, ρούχα ή ό,τι άλλο– μπορείτε να ξεκινήσετε το δικό σας e-shop, και να βγάλετε χρήματα είτε πουλώντας τα μικρά σας αριστουργήματα είτε διαφημίζοντας άλλα sites και e-shops (λεπτομέρειες γι’ αυτό παρακάτω) είτε συνδυάζοντας και τα δύο.

Το ηλεκτρονικό σας μαγαζάκι μπορείτε να το στήσετε εύκολα και γρήγορα, ακόμη κι αν δεν διαθέτετε καθόλου γνώσεις προγραμματισμού, στο Skroutz Store (δείτε εδώ τα διαθέσιμα πακέτα, τις τιμές και άλλες συχνές ερωτήσεις) ή αν πουλάτε μόνο χειροποίητες δημιουργίες στο ιδιαίτερα δημοφιλές Etsy.com (το οποίο θα σας χρεώσει ένα ποσοστό επί των πωλήσεων). Αν έχετε γνώσεις προγραμματισμού ή φίλους που τις κατέχουν, εμπιστευθείτε τους για να κατασκευάσετε ένα e-shop «από το μηδέν». Πολλές εταιρίες web hosting, όπως η TopHost.gr, σας παρέχουν templates και εφαρμογές για να στήσετε το e-shop σας.

Ωραία, λοιπόν, φτιάξατε το πρώτο σας blog/ site/ e-shop. Πώς ακριβώς θα βγάλετε λεφτά από αυτό, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε στο ολίγον γραφικό “donate now” buttonάκι που πλέον πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο η Wikipedia; Με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

1. Affiliate networks
Φτιάχνετε το blog, το site ή το e-shop σας, εγγράφεστε δωρεάν στο Linkwise.gr, το ClickBanner, το Forest View, το Start2Click, ή το Affiliate Motion ανεβάζετε τα banners που σας δίνουν και κερδίζετε ποσοστά επί των πωλήσεων. Ναι, τόσο απλά. Εσείς ουσιαστικά θα διαφημίζετε τους πελάτες τους –μερικοί εκ των οποίων, στην περίπτωση της Linkwise για παράδειγμα, είναι η Vodafone, η Toi et Moi, και πολλά από τα deal sites όπως το Golden Deals– και για κάθε αγορά που θα κάνει ένας χρήστης του site σας, ο οποίος θα έχει οδηγηθεί στο site του κάθε πελάτη από το δικό σας banner, θα κερδίζετε ένα ποσοστό της τάξεως του 5-10%, το οποίο πιστώνεται απευθείας είτε στον τραπεζικό σας λογαριασμό είτε στο λογαριασμό σας στο Paypal.

Στο εξωτερικό το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε έναν επιπλέον λόγο να βοηθήσετε τη συγκεκριμένη αγορά να μεγαλώσει και στην Ελλάδα. Μπορείτε, βέβαια, πάντα να εγγραφείτε και να ανεβάζετε τα banners των affiliate networks του εξωτερικού (ένα από τα μεγαλύτερα είναι το Amazon Associates) και να κερδίζετε υψηλότερο ποσοστό επί των πωλήσεων. Το πρόβλημα είναι πως θα έχετε λιγότερες πιθανότητες οι διαφημίσεις σας να απευθύνονται στην ελληνική αγορά –ενδέχεται, για παράδειγμα, να διαφημίζετε ένα e-shop που δεν κάνει αποστολές στην Ελλάδα, ή ένα deal site με deals για το Σικάγο.

2. Google Ads
Σε αντίθεση με τα affiliate networks, το διαφημιστικό πρόγραμμα της Google, που λέγεται Google Adsense, σας πληρώνει για κάθε κλικ –και όχι για κάθε αγορά– που κάνουν οι χρήστες σας στις διαφημίσεις του. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εγγραφείτε (δωρεάν, φυσικά) στην υπηρεσία, και να ενσωματώσετε το διαφημιστικό πρόγραμμα όσο καλύτερα γίνεται στο site ή το blog σας.

Τι εννοούμε με αυτό; Οι διαφημίσεις που «τρέχουν» στο Adsense θα είναι –λιγότερο ή περισσότερο– σχετικές με το περιεχόμενο του blog ή του site σας: αυτό γίνεται αυτόματα, αφού το Google σκανάρει το περιεχόμενό σας και σας «στέλνει» σχετικές με αυτό διαφημίσεις. Αν έχετε, εσείς ή κάποιος φίλος, στοιχειώδεις γνώσεις προγραμματισμού, μπορείτε να εντάξετε τις διαφημίσεις του Google σε ένα box που θα εμφανίζεται μέσα ή δίπλα στις αναρτήσεις σας, και αντί για «Διαφημίσεις Google» θα γράφει, για παράδειγμα, «Δείτε περισσότερα», έτσι ώστε να φαίνεται σαν δικό σας περιεχόμενο.

Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίσετε περισσότερα «κλικς», δεδομένου ότι οι διαφημίσεις του Adsense από μόνες τους δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε ότι «τραβάει το μάτι»: ειδικά εκείνες σε μορφή κειμένου, είναι απλά ένα link γραμμένο με άσχημη γραμματοσειρά.

Πόσα χρήματα θα βγάλετε από το Adsense; Λίγα. Σκεφτείτε ότι το Google θα πουλήσει το κάθε «κλικ» στους διαφημιζόμενους του περί τα 0,30€, εκ των οποίων θα δώσει σε εσάς ένα μικρό ποσοστό. Για παράδειγμα, ένα blog με επισκεψιμότητα 10.000 unique visitors τον μήνα, θα σας αποφέρει –ανάλογα βέβαια και με το πόσοι εξ αυτών θα κάνουν κλικ στις διαφημίσεις– ένα ποσό της τάξης των 20€ τον μήνα. Από την άλλη, ένα μεγάλο site, με επισκεψιμότητα της τάξεως των 450.000 unique visitors τον μήνα, θα σας αποφέρει από το Adsense ένα ποσό της τάξης των 1.000€ τον μήνα.

3. Διαφημίσεις Do-It-Yourself
Αν έχετε ένα σχετικό ταλέντο στο marketing και τις δημόσιες σχέσεις, μπορείτε κάλλιστα να δοκιμάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας με υποψήφιους διαφημιζόμενους. Αρκεί το site ή το blog σας να έχει φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα αναγνωσιμότητας, ώστε να μπορείτε να το πουλήσετε ως διαφημιστικό χώρο σε εταιρείες ή υπηρεσίες.

Οι διαφημίσεις σας μπορεί να είναι από ένα απλό banner, που θα ζητήσετε από τον πελάτη σας, μέχρι ένα ολόκληρο skin με το logo του πελάτη που θα «ντύνει» εξολοκλήρου το blog ή το site σας. Αν τρομάζετε και μόνο στην ιδέα ότι χρειάζονται γνώσεις προγραμματισμού για να «ντύσετε» την σελίδα σας, ρίξτε μια ματιά στο Stixy Ads που σας δίνει εντελώς δωρεάν τον κώδικα και τις οδηγίες για να το κάνετε μόνοι σας –δείτε και μερικά παραδείγματα εδώ, για να εμπνευστείτε.

Επίσης, αν στέλνετε τακτικά newsletters στους αναγνώστες του site σας, μπορείτε να πουλήσετε ως διαφημιστικό χώρο το ίδιο το newsletter αντί για το site: το μόνο που χρειάζεστε είναι έναν αρκετά μεγάλο αριθμό παραληπτών –είπαμε, κι ένα σχετικό ταλέντο στο marketing και τις δημόσιες σχέσεις– για να μπορέσετε να «ρίξετε» τους πιθανούς πελάτες σας.

Μερικές ακόμα ιδέες για να βγάλετε χρήματα online
Θέλετε κάτι που να απαιτεί λιγότερο χρόνο/ ψάξιμο/ ενέργεια; Αναζητάτε έναν τρόπο να βγάζετε λίγα έξτρα χρήματα (απ)ασχολούμενοι ένα μισάωρο, το βράδυ που γυρνάτε κουρασμένοι από την δουλειά; Θέλετε απλά μια ιδέα για να κερδίσετε λίγα ευρώ τώρα, χωρίς να χρειαστεί να δεσμευτείτε για τους επόμενους μήνες της ζωής σας; Κι απ’ αυτές έχουμε:

Πουλήστε τις φωτογραφίες σας: Σε sites όπως το iStock Photo ή το Shutterstock, τα οποία με τη σειρά τους θα τις πουλήσουν σε περιοδικά, websites και διαφημιστικές εταιρείες για να δημοσιευτούν. Το Shutterstock σας δίνει από 0.25$ έως 28$ για κάθε «κατέβασμα» της φωτογραφίας σας (αναλόγως την ποιότητά της), ενώ το iStock Photo ξεκινά από ένα ποσοστό 15% επί της τιμής που πληρώνει ο πελάτης για το download της φωτογραφίας σας και μπορεί να φτάσει έως το 45%, αν σας ζητήσει αποκλειστική συνεργασία –λεπτομέρειες για τις πληρωμές εδώ.

Πουλήστε ό,τι δεν χρειάζεστε: Τα παιδικά σας βιβλία, τα ρούχα που δεν σας κάνουν πια (επειδή αδυνατίσατε, ευχόμαστε, και όχι το αντίθετο), τα CD που δεν έχετε ακούσει την τελευταία εικοσαετία, τα περιοδικά που στοιβάζονται στο πάτωμα (μη γελάτε, κάποιοι τα συλλέγουν). Υποθέτουμε ότι ξέρετε πού θα το κάνετε αυτό, αλλά αν αναζητάτε μια ελληνική εναλλακτική του eBay, μερικά από τα αγαπημένα μας sites αγοραπωλησιών είναι το Patari.gr, το Ricardo.gr και το e-Market.gr.

Ρίξτε μια ματιά στις αγγελίες: Αρκετά sites εύρεσης εργασίας, όπως το oDesk και το Monster δημοσιεύουν πολλές αγγελίες για (κανονικές) δουλειές που μπορείτε να κάνετε από το σπίτι, όπως το data entry ή η απομαγνητοφώνηση αρχείων ήχου σε κείμενο. Δεν είναι οι πλέον καλοπληρωμένες δουλειές του κόσμου, είναι όμως ένα ικανοποιητικό συμπλήρωμα του μισθού σας, που δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόπο ή γνώσεις, πέραν αυτής της αγγλικής γλώσσας. Κάντε μια αναζήτηση με τους όρους “data entry” ή “transcribe audio files”/ “transcriptionist” και θα βρείτε εκατοντάδες αποτελέσματα.

Γραφτείτε στο Amazon Mechanical Turk: Αν έχετε ήδη ένα λογαριασμό στο Amazon.com, δεν χρειάζεται καν να γραφτείτε: απλά πηγαίνετε στη σελίδα του Mechanical Turk, κάνετε login με το e-mail και το password σας, και ξεκινάτε. Το Amazon Mechanical Turk σας δίνει ορισμένα “human intelligence tasks” ή HIT’s εν συντομία, όπως το να συγκρίνετε προφίλ στο LinkedIn, να μεταφράσετε μικρά κείμενα, να γράψετε ή να διορθώσετε ένα κείμενο, να πείτε τη γνώμη σας για διαφημιστικά και σας πληρώνει λίγα δολάρια, τα οποία κατατίθενται στον λογαριασμό σας στο Amazon, για καθένα από αυτά. Το μειονέκτημα είναι ότι, ως Ευρωπαίος εργαζόμενος, μπορείτε να εξαργυρώσετε τα χρήματα που έχετε κερδίσει σε gift certificates στο Amazon, και όχι σε μετρητά. Μάθετε περισσότερα για το Amazon Mechanical Turk εδώ ή στην Wikipedia.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v