Mειώσετε τα έξοδα του αυτοκινήτου σας

Η τιμή της αμόλυβδης… καίει και τα μηνιαία έξοδα για το αυτοκίνητό σας αυξάνονται. Κι όμως, υπάρχουν κάποια σημεία οδηγικής συμπεριφοράς που μπορούν να σας γλιτώσουν από περιττά έξοδα. Δείτε τα tips και εξοικονομήστε ενέργεια και χρήμα.
Mειώσετε τα έξοδα του αυτοκινήτου σας
Τέλη κυκλοφορίας, βενζίνη, επισκευές, συντήρηση… Το αυτοκίνητό σας είναι στην ουσία άλλο ένα… στόμα που πρέπει να θρέψετε. Ωστόσο, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές για οικονομική οδήγηση, μπορείτε να γλιτώσετε ένα σημαντικό μέρος του ποσού που διαθέτετε στις ανάγκες του αυτοκινήτου. Διαβάστε και… βάλτε φρένα στα οδικά έξοδα.

*Προτού κατευθυνθείτε στο πρώτο πρατήριο βενζίνης που θα βρεθεί στον δρόμο σας, ενημερωθείτε για τις τιμές καυσίμων από το παρατηρητήριο του υπουργείου Ανάπτυξης.

*Μην φυλάτε αντικείμενα, αποσκευές και άχρηστα πράγματα στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου ή σε σχάρα στο πάνω μέρος του, παρά μόνο όταν πραγματικά τα χρειάζεστε. Το επιπλέον βάρος επιβαρύνει και τα οικονομικά σας, καθώς αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου μέχρι και 39%.

*Οδηγήστε με σταθερή ταχύτητα. Το απότομο φρενάρισμα ή πάτημα του γκαζιού προκαλεί μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ οι συχνές στάσεις είναι μια συνήθεια που σας κοστίζει λίγα λεπτά του ευρώ κάθε φορά, χωρίς να το καταλαβαίνετε. Ακόμη και σε σύντομες στάσεις, φροντίστε να επιβραδύνετε ομαλά και στην συνέχεια σβήστε τον κινητήρα σας.

*Διατηρήστε το αυτοκίνητό σας σε καλή κατάσταση. Κάνετε τα απαραίτητα service, αλλάξτε τα λάδια όποτε πρέπει και διατηρήστε τα λάστιχα επαρκώς φουσκωμένα. Έτσι, προλαμβάνετε μικρότερες φθορές αλλά και σημαντικότερα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν στο όχημά σας. Είναι προτιμότερο να ξοδεύετε ένα σταθερό ποσό για προληπτικό service κάποιες φορές τον χρόνο, παρά να χρειαστεί να δώσετε τεράστια ποσά για ξαφνικές βλάβες που μπορούν να απειλήσουν και την σωματική σας ακεραιότητα.

*Όταν πρόκειται να διανύσετε πολύ μικρή απόσταση, προτιμήστε να μετακινηθείτε με τα πόδια.

*Μην κάνετε άσκοπη χρήση του κλιματιστικού του αυτοκινήτου. Χρησιμοποιήστε το μόνο όταν είναι απαραίτητο και όχι κάτω από τους 17 βαθμούς, καθώς η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται μέχρι και 20%. Προσοχή: Όταν οδηγείτε εκτός πόλης και με ταχύτητα άνω των 50 χιλιομέτρων/ώρα, προτιμήστε να ενεργοποιήσετε τον κλιματισμό παρά να ανοίξετε τα παράθυρα.

Δείτε περισσότερες συμβουλές για οικονομικότερη οδήγηση στην ιστοσελίδα του προγράμματος Ecodriving.gr του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας. 

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v