Οικονομία.gr: 21 sites που μας βγάζουν κερδισμένους

Ποιο είναι το φτηνότερο super market; Ποια από όλες τις προσφορές που κυκλοφορούν με συμφέρει πραγματικά; Πού θα βρω έκπτωση για το αγαπημένο μου μπαρ/ εστιατόριο/ πολυκατάστημα/ delivery; Το ελληνικό internet ξέρει…
Οικονομία.gr: 21 sites που μας βγάζουν κερδισμένους
της Ηρώς Κουνάδη 

Εν αρχή ήταν το Skroutz. Μετά αποκτήσαμε ηλεκτρονικά γκρουπ ανταλλαγών –να σου δώσω την καφετιέρα, να μου δώσεις κινητό– ύστερα άρχισαν να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά τα πρώτα δωρεάν, εκτυπώσιμα, εκπτωτικά κουπόνια, κι εν τέλει μας προέκυψαν τα sites ημερήσιων προσφορών. Τα συνηθίσαμε τόσο γρήγορα που πλέον δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε πότε πληρώσαμε για πρώτη φορά σε εστιατόριο με κουπόνι, αστειευόμενοι για τους σοβιέτ συνειρμούς που γεννούσε.

Είναι γεγονός: η ζωή με το internet είναι οικονομική, κι όποιος το αρνείται παρακαλείται να υπολογίσει πόσα ξόδευε μηνιαίως για μουσική και ταινίες πριν εφευρεθεί το downloading, και τι ποσό αναγραφόταν στον λογαριασμό του τηλεφώνου στην προ Skype εποχή. Κι αν η οικονομία πριν από λίγα χρόνια ξεκινούσε και τελείωνε online, τώρα επεκτείνεται στην… άλλη πλευρά του matrix, στην πραγματική ζωή, με sites που συγκρίνουν τιμές «κανονικών» –και όχι ηλεκτρονικών– καταστημάτων, προσφέρουν εκπτώσεις σε κανονικά εστιατόρια και κάνουν προνομιακές κρατήσεις σε «κανονικά» μπαρ. Προσθέστε τις διευθύνσεις που ακολουθούν στα Favorites του υπολογιστή και δείτε το ταμείο να ισορροπεί.

Ηλεκτρονικές έρευνες αγοράς
Tsibato.gr: Golden Deals, Groupon, Skroutz Deals και δεκαεπτά (!) ακόμη sites ημερήσιων προσφορών, συγκεντρωμένα σε μία σελίδα, για να τα βλέπετε όλα με ένα μόνο κλικ. Απλά διαλέγετε την πόλη σας –Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Πάτρα, Βόλος, Λάρισα, Χανιά είναι μέχρι στιγμής οι επιλογές– και έχετε τη λίστα έτοιμη. Μπορείτε, επίσης, να εγγραφείτε στο newsletter, και να λαμβάνετε όλες τις προσφορές σε ένα μόνο e-mail καθημερινά στο inbox σας. Από εκεί και πέρα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ένα απλό κλικ στην προσφορά που σας ενδιαφέρει, για να μεταφερθείτε στο αντίστοιχο site και να την αγοράσετε.

Skroutz.gr: Ας πούμε ότι θέλετε να αγοράσετε μία φωτογραφική μηχανή, ένα δώρο για το ανιψάκι σας ή το αγαπημένο σας άρωμα, που τελείωσε. Πώς ξέρετε πού θα βρείτε το φτηνότερο; Πριν από κάποια χρόνια, θα ξοδεύατε μέρες σε μπες-βγες σε μαγαζιά. Σήμερα, απλά πληκτρολογείτε το όνομα του προϊόντος στο Skroutz.gr και βλέπετε σε κλάσματα του δευτερολέπτου όχι μόνο τη λίστα με τις τιμές από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη, αλλά και παρόμοια προϊόντα, για την περίπτωση που αποφασίσετε να θυσιάσετε το brand για χάρη του budget. Δείτε εδώ τι είπαν πριν από λίγο καιρό στο in2life οι εμπνευστές του ελληνικού concept που άλλαξε τα δεδομένα του e-shopping.

MoneyExpert.gr: Κι εκεί που λέγαμε ότι η ιδέα του Skroutz είναι υπερβολικά τέλεια για να την πάει κανείς ένα βήμα παραπέρα, ανακαλύψαμε το Money Expert κι ενθουσιαστήκαμε: σύγκριση τιμών σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες, από προγράμματα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και τραπεζικά προϊόντα, μέχρι 1.879 (ναι, κι όμως) μοντέλα αυτοκινήτων, με συγκριτικούς πίνακες και αναλυτικές πληροφορίες.

ShopandSave: Ποιο super market έχει τη φθηνότερη μπύρα; Ποιος είναι ο μέσος όρος της τιμής για ένα πακέτο μακαρόνια; Τι κέρδος θα έχω αν τα αγοράσω από την άλλη άκρη της πόλης; Απαντήσεις σε αυτές και πολλές ακόμη ερωτήσεις αναλαμβάνει να δώσει το Shop and Save, με τους αναλυτικούς του πίνακες και τον απλό σχεδιασμό. Στη σελίδα «προσφορές» θα βρείτε συγκεντρωμένα τα προϊόντα με το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους. Διαθέτει και εκπτωτικά κουπόνια, τα οποία μπορείτε να εκτυπώσετε και να χρησιμοποιήσετε για την επόμενη αγορά σας, αλλά και ένα ενδιαφέρον forum, στο οποίο οι επισκέπτες του site συνεισφέρουν τα δικά τους tips. Την ίδια δουλειά, για τα super market της Κρήτης, αναλαμβάνει το LiveSuperMarket.gr, ενώ για όλη την Ελλάδα μπορείτε να εμπιστευθείτε το e-Prices του Υπουργείου Οικονομίας. Θα σας εκπλήξει ευχάριστα όταν συνηθίσετε τον μάλλον δύσχρηστο σχεδιασμό του.

Εκπτώσειιιις!
Discountmall.gr: Ζηλεύαμε την ιδέα στα sites του εξωτερικού, και επιτέλους τη βρήκαμε και στην Ελλάδα. Δωρεάν εκπτωτικά κουπόνια για τις επόμενες αγορές σας σε ηλεκτρονικά ή «κανονικά» καταστήματα, δικά σας με ένα κλικ: ούτε εγγραφές, ούτε κωδικοί, ούτε τίποτα. Τα κουπόνια διατίθενται κατά κύριο λόγο υπό τη μορφή κωδικού, τον οποίο πληκτρολογείται πριν κάνετε check out στο ηλεκτρονικό κατάστημα –στο ειδικό κουτάκι, που γράφει «εκπτωτικός κωδικός» ή κάτι ανάλογο– και σας εξασφαλίζει έκπτωση της τάξης του 5-10%.

Offerland.gr: Αντίστοιχης λογικής, κατά κύριο λόγο με κουπόνια που εκτυπώνετε και παρουσιάζετε στο κατάστημα ή την επιχείρηση που σας ενδιαφέρει.

Retailmenot.com: Ίσως το μεγαλύτερο site του είδους, με εκπτωτικούς κωδικούς για κάθε πιθανή κι απίθανη ηλεκτρονική αγορά σας, από βιβλιοπωλεία και καταστήματα ρούχων, μέχρι αεροπορικές εταιρείες. Δίπλα σε κάθε κωδικό που μοιράζονται τα μέλη του site, θα βρείτε και το ποσοστό επιτυχίας του. Ναι, τα κακά νέα είναι ότι οι κωδικοί του δεν δουλεύουν πάντα. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι έχετε τουλάχιστον δέκα κωδικούς κάθε φορά στη διάθεσή σας, για να τους δοκιμάσετε με την ησυχία σας. Δε σας βλέπει κανείς. Στην ίδια λογική, και με τον ίδιο σχεδιασμό, λειτουργεί για ελληνικά e-shops το GreatDeals.gr, το οποίο διαθέτει βέβαια προς το παρόν πολύ λιγότερες επιλογές.

Το βαρέθηκες; Άλλαξε το.
Xariseto.gr: Έχετε κι εσείς ένα κινητό πενταετίας ξεχασμένο στα ανήλιαγα βάθη κάποιου συρταριού; Μερικά παλιά τεύχη κόμικς που θα θέλατε να ανταλλάξετε με δίσκους βινυλίου; Θα θέλατε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, για την οποία όμως δε διαθέτετε το budget; Το Xariseto.gr με το εξαιρετικά πλοηγήσιμο forum του αναλαμβάνει να σας… βρει όλα εκείνα τα αντικείμενα που κάποιος άλλος δε χρειάζεται πια, και τα οποία μπορείτε να αποκτήσετε εντελώς δωρεάν, αλλά και να σας βοηθήσει να ξεφορτωθείτε τα δικά σας.

Patari.gr: Στο ίδιο concept κινείται και το ηλεκτρονικό Patari, στο οποίο θα βρείτε μεταχειρισμένα αλλά και σχεδόν καινούρια… τα πάντα, από ρούχα, παιδικά παιχνίδια και βιβλία μέχρι υπολογιστές και αυτοκίνητα, σε πολύ χαμηλές τιμές ή και εντελώς δωρεάν.

Freecycle: Την ίδια δουλειά κάνει και το Freecycle, το οποίο αποτελεί κομμάτι ενός παγκόσμιου δικτύου που διασφαλίζει την εντελώς δωρεάν διακίνηση αγαθών. Αν μένετε στην Αθήνα, εγγραφείτε στο Athens Freecycle group του Yahoo –το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε login με το Yahoo ID σας και να πατήσετε «εγγραφή»– ενώ οι Θεσσαλονικείς στο αντίστοιχο group της Θεσσαλονίκης. Δείτε τη λίστα με όλα τα Freecycle Groups ανά πόλη και αριθμό μελών εδώ.

Έχω και αυτοκίνητο, πάμε μια βόλτα;
Carpooling.gr: Η ιδέα που μας ενθουσίασε πριν μερικά χρόνια έγινε site, και φέρνει σε επαφή καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους που οδηγούν από περιοχή σε περιοχή ή από πόλη σε πόλη με κενές θέσεις στο αυτοκίνητο. Κάτι σαν ηλεκτρονικό autostop, αλλά με περισσότερες εγγυήσεις, το carpooling.gr σας βοηθά να βρείτε οδηγό ή συνεπιβάτη για τις μετακινήσεις σας, διαιρώντας το κόστος της βενζίνης και μειώνοντας την κίνηση στην πόλη και την επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Webmap.gr: Ψάχνετε τη φθηνότερη βενζίνη στην Αττική; Το Web Map συγκεντρώνει καθημερινά τις τιμές όλων των πρατηρίων, βρίσκει το φθηνότερο ανά περιοχή, και το σημαδεύει στον χάρτη, για να μην χάσετε τον δρόμο σας. Ακριβώς το ίδιο, αλλά χωρίς χάρτη, κάνει και το site του Υπουργείου Ανάπτυξης, για Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και «υπόλοιπες πόλεις».

Θα βγαίνω, θα πίνω…
GreekEat.gr: Στην κατηγορία «προσφορές» θα βρείτε εκπτώσεις που κινούνται στο 10-20%, προκαθορισμένα menu, happy hours, πακέτα για το σπίτι και άλλες προσφορές εστιατορίων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησο, Κρήτη και άλλες περιοχές. Κάνοντας κλικ στο όνομα του εστιατορίου, θα βρείτε αναλυτική περιγραφή της κουζίνας, φωτογραφίες του χώρου, και χάρτες για να βρείτε τον δρόμο σας.

Estiatoria.gr: Ίσως το καλύτερο από άποψη σχεδιασμού site για εστιατόρια στην Ελλάδα, διατηρεί κατάλογο με τα εστιατόρια που προσφέρουν εκπτώσεις που φτάνουν το -20% στους κατόχους πιστωτικών καρτών Marfin, μέσω του προγράμματος Benefeat. 

Guestlist.gr: Αναλαμβάνει τις κρατήσεις σας για τα μεγαλύτερα clubs της Αθήνας –Dream City, Villa Mercedes, Candy Bar, Boutique κλπ– και κατεβάζει την τιμή της φιάλης, ξεκινώντας από 90 ευρώ, ενώ εξασφαλίζει μεγαλύτερες εκπτώσεις σε φοιτητές. 

Δεν μπορείς να το αγοράσεις; Κέρδισε το!
Σίγουρα έχετε παρατηρήσει πως οι online διαγωνισμοί για δωρεάν προσκλήσεις παραστάσεων, διαμονή σε ξενοδοχεία, επώνυμα προϊόντα και άλλα πολλά καλούδια αυξάνονται και πληθύνονται τον τελευταίο καιρό. Αφού, λοιπόν, κάνετε bookmark τη σελίδα των διαγωνισμών του in2life για να την επισκέπτεστε καθημερινά και να δηλώνετε συμμετοχή στους διαγωνισμούς μας που ανανεώνονται διαρκώς, περάστε μια βόλτα και από τα NetHall.grKerdiseTo και Jaba.gr, που συγκεντρώνουν καθημερινά όλους τους διαγωνισμούς που τρέχουν στο ελληνικό internet –του Facebook περιλαμβανομένου– και σας δίνουν οδηγίες σχετικά με το τι, πώς, από πού και πότε θα το κερδίσετε.

…Και τα γνωστά
Στα sites Tzaba.gr και ForFree.gr, βρίσκουμε καθημερινά προτάσεις δωρεάν εξόδου: από θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές, μέχρι συναυλίες ανερχόμενων καλλιτεχνών, σεμινάρια επί παντός επιστητού και ξεναγήσεις τα Σαββατοκύριακα στην πόλη. Και στα δύο sites θα βρείτε προτάσεις για την ημέρα ή την εβδομάδα, ενώ το Tzaba.gr διαθέτει και ένα μικρό forum, με αγγελίες για αντικείμενα που χαρίζονται, καθώς και μια πλούσια συλλογή δωρεάν online παιχνιδιών.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v