Πώς να σκοτώσεις τον αυγουστιάτικο χρόνο στο ίντερνετ

Έχεις ξαφνικά πολύ χρόνο και τίποτα να τον κάνεις; Το ίντερνετ είναι φίλος σου, και υπόσχεται να σε βοηθήσει να τον σπαταλήσεις εντελώς άσκοπα.
Πώς να σκοτώσεις τον αυγουστιάτικο χρόνο στο ίντερνετ
της Ηρώς Κουνάδη

Ξέμεινες στην Αθήνα, και ακόμα χειρότερα στη δουλειά χωρίς δουλειά, και σκέφτεσαι να το ρίξεις στις πασιέντζες στον υπολογιστή σαν να έχουμε 1995 και να δουλεύεις στο Δημόσιο; Είναι που δεν έχεις ακόμα ανακαλύψει τα site που ακολουθούν, και που θα κάνουν το 8ωρο να περάσει νεράκι. Αλλά γι’ αυτά είμαστε εμείς εδώ.

Το Drive & Listen το θυμάσαι; Είχε κάνει τρελό σουξέ στις καραντίνες, με την δυνατότητα να διαλέξεις από μια μεγάλη λίστα πόλεων αυτή στους δρόμους της οποίας θέλεις να οδηγήσεις, και να την δεις να ξετυλίγεται μέσα από το παράθυρο του εικονικού αυτοκινήτου σου. Ταυτόχρονα, ακούς και έναν ραδιοφωνικό σταθμό που παίζει αυτή τη στιγμή εκεί.

Το Museum of Endangered Sounds, δηλαδή Μουσείο των υπό Εξαφάνιση Ήχων, βάζουμε και στοίχημα ότι θα σε κάνει να χαμογελάσεις. Έχει συγκεντρωμένους ήχους που δεν ακούμε πια: Το καντράν που γυρίζει στο σταθερό τηλέφωνο, τη μουσική του Tetris, την αντίστροφη μέτρηση στον κινηματογράφο, τα χιόνια της τηλεόρασης, το Pac-Man, την σύνδεση στο ίντερνετ με dial-up και πάει λέγοντας.

Αν αγαπάς την μουσική, και σου αρέσει να μαθαίνεις νέους όρους, το Every noise at once θα σε ενθουσιάσει. Έχει κάθε όρο που χρησιμοποιήθηκε ποτέ για να περιγράψει μουσική (από nu dicsco μέχρι speed garage και από post-grunge μέχρι sovietwave, ναι υπάρχει τέτοιο πράγμα). Πατάς σε κάθε λέξη και ακούς ένα μουσικό κομμάτι-χαρακτηριστικό παράδειγμα. Για να μην ξαναρωτήσεις ποτέ τι είναι post-disco soul και τι indie rock.

Το 100.000 Stars φέρνει τα εκατό χιλιάδες κοντινότερα σε εμάς άστρα στην οθόνη σου, σε μια πανέμορφη απεικόνιση που σου επιτρέπει να ζουμάρεις, να σκρολάρεις, να κινηθείς δεξιά αριστερά, και να κάνεις τυχαία κλικ για να διαβάσεις ενδιαφέρουσες πληροφορίες απλά γραμμένες στα αγγλικά, που δεν χρειάζονται καθόλου προηγούμενες γνώσεις αστρονομίας για να τις καταλάβεις. 

Το Eye Bleach είναι ένα thread του Reddit που μαζεύει όλα τα καλά νέα της ημέρας, βίντεο με ζωάκια και φωτογραφίες που θα σε κάνουν να χαμογελάς κάθε φορά που σκρολάρεις (ανανεώνεται συνέχεια, καν’ το bookmark και για όταν δεν βαριέσαι αλλά απλά χρειάζεσαι κάτι ευχάριστο για να συνεχίσεις τη μέρα σου). 

Στο Histography επιλέγεις μια χρονική περίοδο –όσο μικρή ή όσο μεγάλη θέλεις– και βλέπεις μια κουκίδα για κάθε ιστορικό γεγονός που συνέβη τότε. Μπορείς να διαλέξεις και κατηγορία (να δεις μόνο ανακαλύψεις και εφευρέσεις, για παράδειγμα, ή μόνο πολέμους). Πατώντας πάνω στην κουκίδα, πηγαίνεις στην αντίστοιχη σελίδα της Wikipedia για περισσότερες λεπτομέρειες. 

Πόσα email στάλθηκαν σήμερα; Πόσες αναζητήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Google; Πόσοι χρήστες είναι ενεργοί στο ίντερνετ αυτή τη στιγμή; Σε ποια θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Ελλάδα σε αριθμό ενεργών χρηστών του ίντερνετ; Αυτά και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα σε πραγματικό χρόνο, στο Internet Live Stats.

Αν βαριέσαι πραγματικά πολύ, και θέλεις να τιμήσεις αυτήν την βαρεμάρα κάνοντας κάτι αληθινά ανούσιο, το υπέρτατο κάψιμο λέγεται Checkbox Race και μετράει πόσα ιντερνετικά κουτάκια μπορείς να τικάρεις όσο πιο γρήγορα μπορείς. Πριν το δοκιμάσεις, ξαναδιάβασε την αρχή αυτής της παραγράφου. Προχωράς με δική σου ευθύνη. 

Και αν αναρωτιέσαι πού πάμε και τα βρίσκουμε, πράγματα σαν το αμέσως από πάνω, η απάντηση είναι στο The Useless Web, που έχει ένα κουμπάκι το οποίο κάθε φορά που το πατάς σε πηγαίνει σε ένα νέο άχρηστο site του internet, για να δεις τι κάνουν άλλοι άνθρωποι όταν βαριούνται όπως εσύ: Σχεδιάζουν site τα οποία είναι τόσο άχρηστα που καταλήγουν ιδιοφυή. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v