Καριέρα μετά τα 50: Η εργασία χρόνια δεν κοιτά

Ποιος είπε ότι μετά από κάποια ηλικία γινόμαστε ο «αδύναμος κρίκος» της αγοράς εργασίας; Πάρτε ιδέες για να φτάσετε στην συνταξιοδότηση ή να συνεχίσετε δημιουργικά και μετά από αυτή και αποδείξτε ότι υπάρχει (επαγγελματική) ζωή και μετά τα 50.
Καριέρα μετά τα 50: Η εργασία χρόνια δεν κοιτά
Αν ρίξετε μια ματιά στις αγγελίες εύρεσης εργασίας, θα διαπιστώσετε πως σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες θέτουν πολύ συγκεκριμένα όρια ηλικίας. «Ζητούνται νέοι ως 30 ετών» είναι μια συνήθης φράση, τυπωμένη στις εφημερίδες. Αν βρίσκεστε στην δυσάρεστη θέση να έχετε χάσει την δουλειά σας λίγο πριν πάρετε σύνταξη ή βρίσκεστε ήδη σε αυτή αλλά νιώθετε ότι έχετε πολλά ακόμα να προσφέρετε, μην αφήσετε την ανισότητα και τις ηλικιακές διακρίσεις να σας «αφοπλίσουν».

Τώρα, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, έχετε όσο χρόνο χρειάζεστε για να σκεφτείτε τι είναι αυτό που αγαπάτε να κάνετε, αλλά και όση εμπειρία απαιτείται για να πετύχετε σε αυτό. Πάρτε ιδέες από τις ασχολίες που ακολουθούν, αποκτήστε έξτρα εισόδημα και αποδείξτε ότι η εργασία… χρόνια δεν κοιτά.

Κάνοντας το χόμπι σας επάγγελμα
Το παραπάνω κλισέ βρίσκει την δικαίωσή του στην ευκαιρία που έχετε να αξιοποιήσετε τις ικανότητές σε αυτό που αγαπάτε. Σκεφτείτε τι είναι αυτό στο οποίο προτιμάτε να αφιερώνετε τον ελεύθερο χρόνο σας και δοκιμάστε να το μετατρέψετε σε δημιουργική απασχόληση. Ακολουθούν μερικές ενδεικτικές ιδέες για να σας… βάλουν στο κλίμα.

*Κηπουρική
Όλοι έχουν να λένε για τον κήπο ή το μπαλκόνι σας, για τα όμορφα λουλούδια και για τις κηπουρικές σας ικανότητες. Γιατί να μην μετατρέψετε το μεράκι σας σε επάγγελμα; Μπορείτε, μέσω των γνωστών σας, να βρείτε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια στην περιποίηση του κήπου τους και να αναλάβετε χρέη κηπουρού. Επιπλέον, αν έχετε τον δικό σας χώρο, όπου μπορείτε να φυτέψετε λαχανικά, δεν είναι άσχημη ιδέα να αρχίσετε να παράγετε την δική σας σοδειά, που θα γίνει ανάρπαστη στον κύκλο σας.

* Catering
Αν οι μαγειρικές σας ικανότητες συνδυάζονται με όρεξη για ώρες δημιουργίας μέσα στην κουζίνα, θα μπορούσατε άνετα να αναλάβετε το catering σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, πάρτι κλπ. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μία αγγελία ή να διαδώσετε τα νέα μέσω των γνωστών σας και η αγάπη σας για την μαγειρική θα σας αποφέρει επιτέλους καρπούς.

*Blogging
Είχατε πάντα ταλέντο στο γράψιμο ή είχατε πολλά να πείτε στον κόσμο, αλλά δεν σας δόθηκε η ευκαιρία. Η μαγεία του blogging και της κοινότητας χρηστών και αναγνωστών θα σας πείσει ότι το γράψιμο μπορεί να προσφέρει περισσότερη ηθική και συναισθηματική ικανοποίηση από όση πιστεύατε. Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός στην νέα τεχνολογία για να μπείτε στον κόσμο του blogging. Δείτε σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life πώς μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ένα blog. Βέβαια, μην περιμένετε οι προσπάθειές σας να ανταμειφθούν άμεσα με μερίδιο… διαφημιστικής πίτας. Χρειάζεται πολλή υπομονή, καλή «πένα» και χτίσιμο αναγνωστικού κοινού για να αρχίσετε να έχετε κάποια έσοδα από αυτή την ασχολία.

*Χειροποίητη… τέχνη
Όμορφα κοσμήματα, έργα κεραμικής, χειροτεχνίες από κάθε είδους υλικό, πίνακες ζωγραφικής, διακοσμητικά αντικείμενα, ακόμη και πλεκτά εργόχειρα για τις φαν του βελονιού, μπορούν να γίνουν από απλό χόμπι για να περνάτε τα απογεύματα, έξτρα εισόδημα που θα καλύψει αρκετές από τις ανάγκες σας. Αν πιάνουν τα χέρια σας στο ράψιμο, μπορείτε επιπλέον να αναλάβετε και επιδιορθώσεις ρούχων, να επιδοθείτε στην μοδιστρική και να γίνετε το… χρυσό ψαλίδι της περιοχής σας. Η καλή δουλειά γρήγορα περνάει από στόμα σε στόμα και η πελατεία αυξάνεται αναλόγως.

*Υποκριτική
Αν μέσα στα απωθημένα σας συγκαταλεγόταν πάντα η ανάγκη να... βγείτε στο γυαλί, το ρητό «ποτέ δεν είναι αργά» ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση. Δεν χρειάζεται να δώσετε εξετάσεις στο Εθνικό και να σπουδάσετε αρχαίο θέατρο. Μπορείτε να ξεκινήσετε κάνοντας μια εγγραφή σε πρακτορείο βοηθητικών ηθοποιών. Όταν κάποια παραγωγή χρειαστεί παρουσίες για τα γυρίσματα, χωρίς ιδιαίτερα ανεπτυγμένες υποκριτικές ικανότητες και με τα στοιχεία στα οποία ανταποκρίνεται το προφίλ σας, ειδοποιείστε να παραστείτε στα γυρίσματα και παίρνετε το αντίστοιχο μεροκάματο. Με μία σχετική αναζήτηση στον ιστό θα δείτε ότι δημοσιεύονται κατά καιρούς πολλές τέτοιες αγγελίες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το πρακτορεία SagaModels (δείτε περισσότερα εδώ). 

*Ταξιδιωτικός ανταποκριτής
Η αγάπη σας για τα ταξίδια ίσως να έχει τελικό προορισμό την… χρηματοδότησή τους. Στην περίπτωση που η ταξιδιωτική σας προσωπικότητα χαρακτηρίζεται και από συγγραφικές αρετές, μπορείτε να κάνετε αίτηση για να γίνετε ταξιδιωτικός ανταποκριτής του Lonely Planet. Δηλώστε σε αυτό το link το ενδιαφέρον σας και ίσως σύντομα ο «Μοναχικός Πλανήτης» να χρειαστεί έμπειρους εκδρομείς από την Ελλάδα.

*Αγροτουρισμός
Για όσους έχουν την δυνατότητα να κάνουν μια επένδυση που μπορεί να αποδειχθεί κερδοφόρα, το σπίτι ή το κτήμα στο γραφικό χωριό τους, που απλά μένει εγκαταλειμμένο ίσως είναι η λύση: Η μετατροπή του σπιτιού σας σε παραδοσιακό ξενώνα με δύο-τρία δωμάτια, πέρα από την ευκαιρία να αποδείξετε τις αρετές σας στην φιλοξενία, επιδοτείται και από επίσημα προγράμματα στήριξης του αγροτουρισμού. Ενημερωθείτε για τα σχετικά προγράμματα στο site του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μάθετε τα πάντα για την έναρξη μιας νέας επιχείρησης μέσα από το StartUpGreece, το νέο κίνημα που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Οι πιο «κλασικές» επιλογές
*Ιδιαίτερα
Η ζήτηση για καθηγητές κάθε τομέα δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει, ιδιαίτερα τώρα που τα εφόδια τα οποία πρέπει να έχει ένας νέος στο βιογραφικό του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Αν είστε εκπαιδευτικός, αν έχετε πτυχίο και γνώσεις ξένων γλωσσών που σας επιτρέπουν να διδάξετε ή διαθέτετε όποια άλλη γνώση που μπορεί να… μεταλαμπαδευθεί, τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι μια από τις πιο απλές και κλασικές λύσεις για να υποστηρίξετε το εισόδημά σας.

*Ασφαλίσεις
Σε μια ηλικία που οι γνωριμίες σας σχηματίζουν έναν αρκετά μεγάλο κύκλο, η ιδιότητα του ασφαλιστή, παρ’ ότι παρεξηγημένη, είναι πάντα χρήσιμη για τους «υποψήφιους πελάτες» σας και αποδοτική για εσάς.

*Baby sitting
Η εμπειρία σας με τα παιδιά σας μπορεί να κάνει την διαφορά. Αν έχετε ταλέντο στο να επικοινωνείτε με τις μικρές ηλικίες και να τιθασεύετε τα παιδιά, δεν είναι λίγες οι πιθανότητες να σας επιλέξουν για να τα κρατάτε, όσο οι γονείς λείπουν. Κατ΄αντιστοιχία, μπορείτε να αναλάβετε να προσέχετε κάποιον ηλικιωμένο έναντι αμοιβής. Αρκεί, σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις να έχετε αναλογιστεί τις ευθύνες που αναλαμβάνετε.

*Προώθηση καλλυντικών προϊόντων
Δεν είναι λίγες οι εταιρίες που ακολουθούν την λογική των πωλήσεων με ποσοστά. Αναλαμβάνετε να πουλήσετε για παράδειγμα μία συγκεκριμένη ποσότητα καλλυντικών –κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν απευθυνθείτε στον θηλυκό κύκλο σας- και κρατάτε ένα ποσοστό από τις εισπράξεις. Μία τέτοια περίπτωση, επί παραδείγματι, είναι η εταιρία Avon, όπου μπορείτε να κάνετε αίτηση για να γίνετε αντιπρόσωπος πώλησης εδώ

«50+»: Η Ελλάδα των 50και οργανώνεται
Οι ηλικιακές διακρίσεις εις βάρος των πιο ώριμων ηλικιών παρακίνησαν μία ομάδα πολιτών να «χτίσουν» την ιδιαίτερα οργανωμένη ΜΚΟ 50plus.gr, η οποία στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων που έχουν… πατήσει τα 50. Ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας, τα ειδικά προγράμματα και για ειδήσεις που σας αφορούν. Επιπλέον, μέσα από τις ενημερωμένες του σελίδες, μπορείτε να βρείτε ευκαιρίες απασχόλησης, να αφιερώσετε λίγη από την ενέργειά σας σε εθελοντικά προγράμματα και να δικτυωθείτε με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας, απολαμβάνοντας πολλά προνόμια.

Γ.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v