Δεύτερη δουλειά: 15 ιδέες για 15ο μισθό

Το γραφείο (ευτυχώς) καλά κρατεί, αλλά στις 15 κάθε μήνα το ταμείο είναι μείον. Πριν καταφύγετε σε σκιώδεις υποσχέσεις για «5.000 ευρώ έξτρα εισόδημα από το σπίτι», δείτε δεκαπέντε κανονικές –ή σχεδόν– δουλειές που μπορείτε να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας.
Δεύτερη δουλειά: 15 ιδέες για 15ο μισθό
της Ηρώς Κουνάδη

Ξέρουμε τι σκέφτεστε. «Με την ανεργία στο 12%, μας προτείνετε να πιάσουμε δεύτερη δουλειά; Εδώ δεν υπάρχουν πρώτες». Λάθος. Ή μάλλον σωστά, αλλά εν μέρει. Διότι μπορεί να μην υπάρχουν «κανονικές» δουλειές –από εκείνες που ονειρευόσουν ότι θα κάνεις όταν διάβαζες για πτυχία και μεταπτυχιακά– υπάρχουν, όμως, και θα υπάρχουν πάντα, «δεύτερες» δουλειές. Αυτές που δε δίνουν «κανονικά» λεφτά, ούτε «κανονικές» παροχές, δεν έχουν «κανονικές» συμβάσεις, ούτε πλήρες ωράριο. Εξασφαλίζουν, όμως, ένα έστω πενιχρό συμπλήρωμα στα μηνιαία έσοδα, το οποίο μπορεί να χρειάζεστε –γιατί τις δέκα τελευταίες μέρες κάθε μήνα τους δέκα τελευταίους μήνες τρώτε σκέτα μακαρόνια, και δεν πάει άλλο– ή μπορεί απλά να θέλετε, για μια χριστουγεννιάτικη εξτραβαγκάντζα. Θεμιτό κι αυτό.

Οι εποχικές
- Αν είστε από τους τυχερούς το γραφείο των οποίων κλείνει για δύο εβδομάδες την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά το budget σας δε «βγαίνει» για διακοπές, μπορείτε να συνδυάσετε το τερπνόν μετά του ωφελίμου: Επικοινωνήστε με μεγάλα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς χριστουγεννιάτικους προορισμούς –όπου υπάρχει χιονοδρομικό είναι μια καλή κατεύθυνση για να ξεκινήσετε– και ρωτήστε αν χρειάζονται εποχικό προσωπικό για τη ρεσεψιόν. Πολύ συχνότερα απ’ ό,τι φαντάζεστε, η απάντηση θα είναι θετική. Συγχαρητήρια, μόλις εξασφαλίσατε δωμάτιο στο βουνό, για το οποίο θα πληρώνεστε –λίγα και για λίγο, αλλά μην τα θέλουμε και όλα δικά μας.

- Τα καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη που ξεφυτρώνουν τέτοια εποχή σε κάθε γειτονιά λειτουργούν για ένα πολύ περιορισμένο διάστημα –τριάντα έως εξήντα το πολύ ημερών– και σχεδόν πάντα αναζητούν προσωπικό. Την επόμενη φορά που θα περάσετε απέξω, απλά ρωτήστε. Μην περιμένετε συμβάσεις, ένσημα και επίδομα απόλυσης του διμήνου παρελθόντος. Αυτά τα απαιτείτε από την πρώτη σας δουλειά. Εδώ, ανάλογα με τη συμφωνία που θα κάνετε, να είστε ευχαριστημένοι με μία απόδειξη παροχής υπηρεσιών και τα χρήματα στην ώρα τους.

Οι δουλειές από το σπίτι
- Σηκώστε το τηλέφωνο: Όχι, δε θα σας προτείνουμε να απαντήσετε στο διαφημιστικό που βρήκατε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου και το οποίο υπόσχεται «εισόδημα έως 17.000 ευρώ από το σπίτι» αν «σου αρέσει να μιλάς στο τηλέφωνο». Θα σας πούμε, όμως, ότι μπορείτε όντως να κερδίσετε ορισμένα χρήματα απλά μιλώντας στο τηλέφωνο, αν δουλέψετε για εταιρείες δημοσκοπήσεων, για λογαριασμό των οποίων θα πραγματοποιείτε τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις.

- Οι πωλήσεις είναι γυναικεία υπόθεση: Αν είστε καλή στις πωλήσεις, ή έχετε υπερ-καταναλωτικές φίλες, η Avon αποτελεί μία από τις καλύτερες προτάσεις δουλειάς από το σπίτι. Γίνεστε αντιπρόσωπος της πρώτης εταιρείας απευθείας πωλήσεων στην Ελλάδα, απολαμβάνετε εκπτώσεις στην αγορά των δικών σας καλλυντικών, και κερδίζετε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό επί των πωλήσεων. Καθόλου άσχημα.

- Ξεμπλογκάρισμα: Κι εδώ, το κέρδος είναι διπλό. Βγάζετε τα απωθημένα σας, θίγοντας οτιδήποτε σας απασχολεί –από τις σχέσεις σας μέχρι το πού πάει αυτός ο τόπος– και κερδίζετε (λίγα) χρήματα, σε πρώτη φάση μέσω του προγράμματος Ad Sense της Google, το οποίο προσθέτει λίγα cents στον λογαριασμό σας, κάθε φορά που κάποιος κάνει κλικ στις διαφημίσεις που προβάλλει στο blog σας. Αν έχετε κι ένα σχετικό ταλέντο στο γράψιμο, πολύ σύντομα θα δείτε το αναγνωστικό κοινό σας να αυξάνεται κατακόρυφα –μαζί με τα έσοδά σας.

- Χαμένοι στη μετάφραση: Αν γνωρίζετε καλά μια ξένη γλώσσα, μπορείτε κάλλιστα να κάνετε από το σπίτι μεταφράσεις, βάζοντας αγγελία σε μία εφημερίδα, ή απλά ενημερώνοντας φίλους και γνωστούς και ζητώντας τους να ενημερώσουν τους δικούς τους φίλους και γνωστούς. Η μετάφραση ενός βιβλίου ή λογοτεχνικού κειμένου είναι, βέβαια, εγχείρημα που απαιτεί ειδική κατάρτιση και χρόνο που θα την κατέτασσε στην κατηγορία «πρώτες δουλειές». Το να μεταφράσετε, όμως, ένα βιογραφικό, την περίληψη μίας πτυχιακής εργασίας ή το κείμενο μιας διάλεξης δεν είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα εγχειρήματα. Για να έχετε μία ενδεικτική εικόνα σχετικά με την αμοιβή σας, αναφέρουμε ότι τα ελληνικά μεταφραστικά γραφεία χρεώνουν από 0,02 έως 0,06 ευρώ ανά λέξη.

- Πλήκτρο-πλήκτρο τον καημό μου: Κι αν η μετάφραση χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση και σχετική εξάσκηση, η δακτυλογράφηση απαιτεί μόνο ένα πληκτρολόγιο που να δουλεύει κι έναν επεξεργαστή κειμένου. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, βάζετε αγγελία σε εφημερίδα ή απλά ενημερώνετε φίλους και γνωστούς. Η συνήθης χρέωση κυμαίνεται στα 2 ευρώ ανά σελίδα (περίπου 300 λέξεις). Αν είστε δυνατοί στη γραμματική μπορείτε να κάνετε παράλληλα επιμέλεια κειμένων, ανεβάζοντας τη χρέωση στα 3-4 ευρώ τη σελίδα. 

Οι κλασικές
- Σερβιτόρος/ μπάρμαν: Προφανώς, όχι στο καλύτερο εστιατόριο της πόλης, ή στο πλέον φημισμένο για τα κοκτέιλ του μπαρ, εκτός αν διαθέτετε σχετική προϋπηρεσία και εξαιρετικές συστάσεις. Στο στέκι της παρέας, όμως, ή στο μπαρ της γειτονιάς, μπορείτε κάλλιστα να προσφέρετε λίγες ώρες βοήθειας –έστω μόνο Παρασκευές και Σάββατα, όταν η δουλειά αυξάνεται– κερδίζοντας από 30 έως 50 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με το αν θα δουλεύετε για τέσσερις ή οκτώ ώρες, συν τα φιλοδωρήματα.

- Ιδιαίτερα μαθήματα: Ο γενικός κανόνας λέει πως όσο πιο εξειδικευμένο είναι ένα μάθημα, τόσο καλύτερα αμείβεται: για να βοηθήσετε ένα παιδί του δημοτικού να λύσει τις ασκήσεις των μαθηματικών θα πάρετε από 6 έως 8 ευρώ την ώρα, για μαθητές Γυμνασίου θα υπολογίζετε γύρω στα 12-15 ευρώ, ενώ για μαθητές Λυκείου –δεδομένου ότι διαθέτετε την απαραίτητη εξειδίκευση, π.χ. ένα σχετικό πτυχίο– η τιμή μπορεί να ανέβει έως και τα 20 ή και τα 50 ευρώ την ώρα. Οι τιμές αυτές κυμαίνονται, ανάλογα με την πόλη και την περιοχή, αλλά και την δική σας εμπειρία/ εξειδίκευση. Οι ξένες γλώσσες κοστολογούνται από 18 έως 25 ευρώ την ώρα, ανάλογα με την γλώσσα και το πτυχίο σας.

- Φωτογράφος/ DJ: Χρειάζεστε έναν σχετικά διευρυμένο κοινωνικό κύκλο, πάθος για την αντίστοιχη τέχνη και τον ανάλογο επαγγελματικό ή ημιεπαγγελματικό εξοπλισμό: καλή φωτογραφική μηχανή και ενημερωμένη CDοθήκη. Αναλαμβάνετε γάμους/ βαφτίσεις/ πάρτι ή οποιαδήποτε σχετική εκδήλωση φίλων και γνωστών και, ανάλογα πόσο καλός-ή είστε, χτίζετε αργά αλλά σταθερά ένα πελατολόγιο. Τις τιμές τις καθορίζετε εσείς, αλλά ενδεικτικά μπορείτε να υπολογίζετε ότι έχοντας χτίσει μια αξιοπρεπή φήμη θα μπορείτε να κερδίζετε περί τα 30 ευρώ την ώρα ως ερασιτέχνης DJ ή περί τα 200-300 ευρώ ως –ερασιτέχνης πάντα– φωτογράφος σε ένα γάμο.

Και οι «…κάποιος πρέπει να τις κάνει»
Την αρχή τις πρότασης μπορείτε να την μαντέψετε. Οι προτάσεις που ακολουθούν δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε «εργασία και χαρά». Είναι, όμως, μια –συνήθως ολιγόωρη, κι αυτό είναι το πλεονέκτημά τους– τονωτική ένεση στον τραπεζικό λογαριασμό σας.

- Διανομέας φυλλαδίων: Όλο και περισσότερες πολυκατοικίες αναρτούν στις πόρτες τους τη δήλωση πως οι διανομείς είναι ανεπιθύμητοι, και το να στέκεσαι στη γωνία του δρόμου τείνοντας το φυλλάδιο σε κάθε βιαστικό περαστικό που σε αποφεύγει περισσότερο ή λιγότερο διακριτικά δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο. Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα, τώρα, είναι ότι η δουλειά δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη προσπάθεια/ γνώση/ εξειδίκευση, τη βρίσκεις πανεύκολα –περνώντας την πόρτα του πρώτου delivery που θα βρεθεί μπροστά σου– και αμείβεται σχετικά καλά. Ενδεικτικά, υπολογίστε περί τα 3-4 ευρώ την ώρα.

- Επιτηρητής σε φροντιστήριο: Δεν θα είστε ακριβώς αυτό που θα λέγαμε συμπαθής στους μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου, οι οποίοι όχι μόνο έχουν σηκωθεί Σαββατιάτικα κι έχουν έρθει να γράψουν τεστ στο φροντιστήριο, αλλά δεν μπορούν και να αντιγράψουν με την ησυχία τους επειδή βρίσκεστε εσείς από πάνω τους. Θα έχετε επιτελέσει, όμως, κάποιου είδους κοινωνικό έργο, μαθαίνοντάς τους έμμεσα πως είναι ένας σκληρός κόσμος αυτός στον οποίο καλούνται να μάθουν να επιβιώνουν. Και θα έχετε κερδίσει περί τα 20-30 ευρώ για τρεις ώρες δουλειάς. Αλλάξατε γνώμη;

- Baby sitting: Η εμπειρία μπορεί να είναι ευχάριστη ή εφιαλτική –δείτε αυτό το βιντεάκι της Pixar για να λάβετε πλήρη γνώση των κινδύνων του επαγγέλματος. Αν διακρίνεστε για την υπομονή σας, ή γνωρίζετε ένα εγγυημένα ήσυχο μωρό, η δουλειά θα σας φανεί παιχνιδάκι –στην κυριολεξία, αφού ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορεί να παίξετε μαζί μέχρι να κοιμηθεί. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή και την πόλη όπου μένετε, την ηλικία του παιδιού, τη δική σας εμπειρία/ κατάρτιση κλπ. Ένας ενδεικτικός μέσος όρος είναι τα 5 ευρώ την ώρα.

- Dog walker: Σε πόσες ρομαντικές κομεντί θυμάστε να έχετε δει την σκηνή του όμορφου νέου που σέρνεται με το σαγόνι να ακουμπά το πεζοδρόμιο, πίσω από πέντε λουριά τα οποία καταλήγουν σε ισάριθμα αφηνιασμένα σκυλάκια, μέχρι να προσγειωθεί πάνω στην αιθέρια ύπαρξη που στο τέλος της ταινίας θα ερωτευτεί; Αν αγαπάτε τους σκύλους, κι έχετε μια σχετική εμπειρία που σας επιτρέπει να «επικοινωνείτε» μαζί τους, η καθημερινή τους βόλτα μπορεί να γίνει η δεύτερη δουλειά των ονείρων σας. Η αμοιβή ενός dog walker μπορεί να φτάσει τα 10 ευρώ για κάθε βόλτα, για έναν σκύλο ο ιδιοκτήτης του οποίου σας εμπιστεύεται, και τον οποίο έχετε αναλάβει να βγάζετε βόλτα σταθερά τρεις φορές την εβδομάδα. Ενημερώνετε φίλους και γείτονες για τη διαθεσιμότητα και τις τιμές σας, ή απευθύνεστε στην Dog Services, η οποία αναλαμβάνει να σας φέρει σε επαφή με ιδιοκτήτες στην περιοχή σας. Το έξτρα μπόνους της εύρεσης του άλλου σας μισού, δυστυχώς, δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε.

- Data entry: Ελληνιστί, εισαγωγή στοιχείων σε καταλόγους (π.χ. τηλεφωνικούς), βάσεις δεδομένων κλπ. Ακούγεται βαρετό; Είναι. Η προσφορά, όμως, είναι τεράστια, η δουλειά εύκολη και οι αμοιβές σχετικά καλές. Ενδεικτική αμοιβή εδώ δεν υπάρχει, καθότι η τιμή εξαρτάται από το είδος των στοιχείων που καταχωρούνται, και τον τρόπο καταχώρησής τους. Μία μεμονωμένη περίπτωση που γνωρίζουμε –και την οποία αναφέρουμε μόνο για να έχετε μία πολύ γενική εικόνα– είναι 50 ευρώ για περίπου τρεις ώρες δουλειάς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v