Αλλαγή καριέρας: Ο σωστός άνθρωπος την σωστή στιγμή

Είτε έτσι αποφασίσετε είτε έτσι σας τα έφερε η τύχη, η απόφαση για μια νέα καριέρα δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτεί σκέψη, κατάλληλη προετοιμασία και σθένος σε καιρούς που η σίγουρη δουλειά αποτελεί πολυτέλεια.
Αλλαγή καριέρας: Ο σωστός άνθρωπος την σωστή στιγμή
Ψάχνοντας στο ντουλάπι της μνήμης όλοι λίγο-πολύ μπορούμε να σκεφτούμε έναν-δύο γνωστούς που κάπως τους τα έφερε η μοίρα και από δικηγόροι έγιναν δημοσιογράφοι, από διαφημιστές έγιναν βιοκαλλιεργητές ή από ιδιοκτήτες φούρνου έγιναν ταξιτζήδες. Τί ήταν όμως, αυτό που τους ώθησε στο να κάνουν στροφή 360 μοιρών στην καριέρα τους;

Οι λόγοι για να αποφασίσει κανείς να αλλάξει ριζικά επάγγελμα μπορεί να ποικίλλουν: Ξαφνικά ανακάλυψε ότι στο προηγούμενο επάγγελμα δεν προσέφερε όσα διδάχθηκε, παρουσιάστηκε μία καλή οικονομική ευκαιρία την οποία δε μπορούσε να αγνοήσει, είδε ένα όνειρο…

Το να αλλάζεις καριέρα επειδή έτσι ξαφνικά και αυθαίρετα το αποφάσισες και να νιώθεις αισιοδοξία γι’αυτό, είναι πράγμα παράτολμο μεν αξιοθαύμαστο δε. Το να αναγκάζεσαι, όμως, να αλλάξεις επειδή διαφορετικά σύντομα δεν θα έχεις να φας, είναι πραγματικά δυσάρεστο και πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί θετικά και ελπιδοφόρα από τον παθόντα. Ειδικά, όταν η νέα καριέρα που κάποια στιγμή παρουσιάζεται είναι από κάθε άποψη υποδεέστερη της προηγούμενης. Πώς θα αποφευχθεί το χαρακίρι;

Είστε σίγουροι;
Πριν πάρετε απόφαση να κάνετε κάποια επαγγελματική κίνηση που θα αλλάξει οριστικά τη ζωή σας, βεβαιωθείτε ότι το έχετε σκεφτεί καλά. Ακόμα κι αν είστε αναγκασμένοι να εγκαταλείψετε την παλιά σας δουλειά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να αλλάξετε και καριέρα. Η ίδια θέση σε κάποιον άλλον επαγγελματικό χώρο μπορεί να σας περιμένει με ανάλογες απολαβές. Μην υποτιμάτε λοιπόν τις ικανότητες και την εμπειρία που έχετε ήδη αποκτήσει από την μέχρι τώρα εργασία σας. Σκεφτείτε ότι ίσως με μερικές αλλαγές στον τομέα στον οποίον ήδη εργάζεστε τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ καλύτερα. Σκεφτείτε, ακόμα, ότι η μετάβαση σε έναν άλλον, εντελώς διαφορετικό εργασιακό τομέα, πέρα από τον ρομαντικό κυνήγι του ονείρου μπορεί να σημαίνει μεγάλο διάστημα χωρίς εισοδήματα, πολλή κούραση και πιθανώς έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής. Είστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο;

Έπειτα, έχετε αποφασίσει τι ακριβώς είναι αυτό που θέλετε τώρα να κάνετε; Η’ καλύτερα, τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε. Είστε σίγουροι ότι με τη νέα καριέρα που θέλετε να ακολουθήσετε θα ξυπνάτε κάθε πρωί με χαμόγελο; Ότι θα «βγάλει» το πραγματικό σας πάθος; Ότι δεν θα την βαρεθείτε κάποια στιγμή ή δεν θα ανακαλύψετε ότι στερήστε άλλα, πιθανώς σπουδαιότερα πράγματα εξαιτίας της. Αν έχετε έστω και την παραμικρή αμφιβολία, σημαντική βοήθεια στην απόφασή σας μπορεί να προσφέρει το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Το πρώτο βήμα
Αν όμως δεν έχετε αμφιβολίες, τότε δεν έχετε παρά να προετοιμαστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη νέα σας καριέρα. Αυτό μπορεί να σημαίνει καινούργιες σπουδές, με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο να έρχεται πάντα πρώτο στις προτιμήσεις των ενηλίκων και τα διάφορα ιδιωτικά κολλέγια να ακολουθούν, ή συμπληρωματικές σπουδές –π.χ. κάποιο μεταπτυχιακό σε Ελλάδα ή εξωτερικό. Αν πάλι η στροφή που θέλετε να κάνετε στην καριέρα σας έχει σχέση με κάποια τέχνη, υπάρχουν αμέτρητα εργαστήρια, όπως π.χ. το εξαιρετικό Μικρό Πολυτεχνείο, τα οποία διοργανώνουν σεμινάρια ενηλίκων.

Προετοιμασία, βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα νέες σπουδές. Αν, για παράδειγμα, αποφασίσατε από καθηγητής να γίνετε συγγραφέας, πράγμα αρκετά σύνηθες, δεν είναι απαραίτητο να παρακολουθήσετε σεμινάρια συγγραφής λογοτεχνικών κειμένων, ούτε αν από φούρναρης αποφασίσατε να γίνετε οδηγός ταξί. Σε τέτοιες περιπτώσεις η προετοιμασία μεταφράζεται ως έρευνα: Αν, για παράδειγμα, έχετε ήδη γράψει κάτι, σε ποιον εκδοτικό οίκο θα έχετε καλύτερες ελπίδες αν απευθυνθείτε. Αν θέλετε να αγοράσετε άδεια ταξί, ποια τράπεζα δίνει τα πιο συμφέροντα δάνεια. Αν αποφασίσατε να δώσετε εξετάσεις για μία θέση στο δημόσιο -εντάξει, στις μέρες μας ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά συμβαίνει- ποια είναι η διαδικασία και πού θα πρέπει να απευθυνθείτε; (στο diorismos.gr θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες)

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να ισχύουν και στην περίπτωση που η νέα σας καριέρα προέκυψε… από το πουθενά και στο πουθενά δείχνει να σας οδηγεί. Αν, για παράδειγμα, από στέλεχος σε πολυεθνική βρεθήκατε σερβιτόρος σε τρίτης κατηγορίας εστιατόριο, έχετε τις εξής εναλλακτικές: να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση με χιούμορ, σαν κάτι περιστασιακό, μία ακόμα εμπειρία ζωής που κάποια στιγμή θα τελειώσει, ή να εντρυφήσετε στην δουλειά, να ασχοληθείτε με την κουζίνα του εστιατορίου, πιθανώς να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής και να βάλετε σκοπό να ανοίξετε κάποια στιγμή το δικό σας εστιατόριο. Δεν είναι αδύνατο –το έχουμε δει να συμβαίνει.

Στον «αγώνα»
Όταν πλέον θα έχετε αποκτήσει τα κατάλληλα εφόδια για τη νέα σας καριέρα, μένει μόνο να την βρείτε –πιο σωστά, να βρείτε την πρακτική της εφαρμογή. Πέρα από τα αμέτρητα sites εύρεσης εργασίας στα οποία θα απευθυνθείτε καταθέτοντας το βιογραφικό σας, θα πρέπει να επιστρατεύσετε κάθε φίλο, γνωστό και πρώην συνεργάτη ζητώντας τους βοήθεια για το νέο σας ξεκίνημα. Ανοίξατε, για παράδειγμα, το δικό σας εστιατόριο; Καλέστε κάθε φίλο και γνωστό για να το γνωρίσει, διαδώστε το στα μέσα και στα κοινωνικά δίκτυα. Στοχεύετε σε μία συγκεκριμένη εταιρία; Κατευθυνθείτε εκεί και κυνηγήστε την θέση που επιθυμείτε. Δικτυωθείτε με άτομα που γνωρίζουν άλλα άτομα, τα οποία μπορούν να σας φανούν χρήσιμα. Μιλήστε με ανθρώπους που κάνουν ήδη καριέρα σε αυτό που εσείς ακόμα δοκιμάζετε –ζητήστε τους πληροφορίες και συμβουλές.

Ο «αγώνας» δεν θα είναι εύκολος. Το χρυσό τρίπτυχο της επιτυχίας σε κάθε νέο βήμα είναι να είναι κανείς ο κατάλληλος άνθρωπος, στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή. Όμως πολλές φορές τυχαίνει να χάσουμε το λεωφορείο και τότε όλα πάνε λίγο πίσω. Στις μέρες μας, άλλωστε, η επιτυχημένη καριέρα θεωρείται πολυτέλεια και κανείς δεν πρόκειται να σας κατηγορήσει αν δεν τα καταφέρετε στη νέα σας καριέρα με την πρώτη. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να μην κατηγορείτε εσείς τον εαυτό σας. Πάρτε απόφαση πως ένα νέο ξεκίνημα απαιτεί υποχωρήσεις και ελαστικότητα, σήμερα περισσότερο από ποτέ. Μην περιμένετε να αναδειχθείτε αμέσως, ούτε φυσικά να εξοικονομήσετε χρήματα βραχυπρόθεσμα. Προσπαθήστε να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό στη νέα σας καριέρα και μην αφήνετε καμία ευκαιρία που θα μπορούσε να σας πάει ένα βήμα μπροστά να πάει χαμένη. Κάθε αρχή και δύσκολη, λέει ο λαός, και καλύτερα μια κακή αρχή παρά ένα κακό τέλος.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v