Υπέροχα χειμωνιάτικα weekends στη θάλασσα

Παλιές πόλεις πλάι στη θάλασσα, ενετικά κάστρα πάνω από λιμάνια και ταβερνάκια σε παραλιακές περαντζάδες, σε 4 προορισμούς για ρομαντικά χειμωνιάτικα weekends.
Υπέροχα χειμωνιάτικα weekends στη θάλασσα
του Γιώργου Κόκουβα

Ποιος είπε ότι οι παραθαλάσσιοι προορισμοί είναι μόνο για το καλοκαίρι; Γεμίζουμε βαλίτσες με ζεστά ρούχα και ξεκινάμε για υπέροχα σαββατοκύριακα γεμάτα ρομαντζάδα, βόλτες σε κάστρα και φοβερό φαγητό σε τέσσερις προορισμούς με θαλασσινό άρωμα παντός καιρού.

Ναύπλιο
Nafplio
Απέχει δύο ωρίτσες από την Αθήνα, και τυχαίνει να είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας, που συνδυάζει ρομάντζο με Ιστορία και θάλασσα με αρχαίες ανακαλύψεις.
Τι θα κάνετε: Θα περπατήσετε μέχρι να βαρεθείτε στην Παλιά Πόλη. Διόρθωση: Μέχρι να κουραστείτε, γιατί τα υπέροχα σοκάκια με τα αρχοντικά σπίτια, τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια και τα ζεστά artistic café της Παλιάς Πόλης δεν τα βαρέθηκε ποτέ κανείς. Θα σκαρφαλώσετε σε ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της χώρας, το Παλαμήδι και θα κάνετε την απαραίτητη βαρκάδα στον Αργολικό για να φτάσετε απέναντι στο Μπούρτζι, το νησάκι με το ιστορικό ενετικό φρούριο και τη φοβερή θέα. Κι αν θέλετε περισσότερο sightseeing, θα επισκεφθείτε το Μουσείο Κομπολογιού, την Ακροναυπλία, και λίγα χιλιόμετρα οδήγησης μακριά, τις αρχαίες Μυκήνες.
Πού θα φάτε: Νόστιμα μαγειρευτά στο Όμορφο Ταβερνάκι στην παλιά πόλη, θαλασσινά και δημιουργική κουζίνα στου Κακαναράκη και για περισσότερη θαλασσινή αίσθηση στην Ψαροπούλα του Βαλσάμη, στην παραλία της Νέας Κίου, στα ζεστά με θέα το απέραντο γαλάζιο. Υπολογίστε περί τα 15-20€ σε κάθε επιλογή.
Πού να μείνετε: Στο πάντα low budget ξενοδοχείο Βασίλης, σε ένα λόφο με θέα την πόλη και τη θάλασσα (από 33€ για το δίκλινο τον Φεβρουάριο). Στα άνετα, μοντέρνα δωμάτια του ξενώνα Άρωμα στο κέντρο της πόλης (από 39€ το δίκλινο περιλαμβανομένου πρωινού στο κρεβάτι). Στα μικρά, αλλά ρομαντικά και ατμοσφαιρικά δωμάτια του ξενώνα Αθέατον στην καρδιά της παλιάς πόλης (45€ το δίκλινο).  
Διαβάστε περισσότερα – Ναύπλιο: Η πιο όμορφη Ιστορία 

Γαλαξίδι
Galaxidi, Greece
Καπετανόσπιτα, ταβερνάκια στα λιμάνια, όμορφα δρομάκια και μια θαλασσινή περαντζάδα-θεσμός για κάθε ερωτευμένο ζευγαράκι. Το Γαλαξίδι είναι ό,τι κοντινότερο σε «χειμωνιάτικο» νησί θα βρείτε στη Στερεά Ελλάδα.
Τι θα κάνετε: Θα περιπλανηθείτε ανάμεσα στα αρχοντικά καπετανόσπιτα με τις χρωματιστές προσόψεις και τις μαρμάρινες αψίδες που στολίζουν τα κατηφορικά δρομάκια του Γαλαξιδίου. Θα περπατήσετε την μεγάλη παραθαλάσσια περαντζάδα από την ακτή της Οιάνθης μέχρι τον αντικρινό λόφο με το άγαλμα της «Γυναίκας του Ναυτικού». Θα εξερευνήσετε το πρώτο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας, καθώς και το Παλιό Σχολείο, ένα από τα παλαιότερα της χώρας. Τέλος, θα κάνετε δύο στάσεις στον Άγιο Νικόλαο και την Αγία Παρασκευή, τους περίτεχνους ναούς με τα πλακόστρωτα και την ωραία θέα, προτού κατηφορίσετε και πάλι προς την ακτή με τα ζεστά ταβερνάκια.
Πού θα φάτε: Στης Μαρίτσας για εξαιρετικά θαλασσινά και τοπικές πίτες. Στο ουζερί του Σκελετόβραχου για θαλασσινούς μεζέδες. Στου Μπεμπέλη για τοπικές σπεσιαλιτέ στον όμορφο χώρο του κρυμμένο στα σοκάκια πίσω από το λιμάνι. Υπολογίστε περί τα 15€ σε καθένα από τα παραπάνω, για χορταστικό τσιμπολόγημα με ούζο ή χύμα κρασί.
Πού θα μείνετε: Στα Filoxenia Studios στο κέντρο του Γαλαξιδίου, τα δωμάτια του οποίου απολαμβάνουν πανοραμική θέα στην πόλη και τον Κορινθιακό Κόλπο (40€ το δίκλινο). Στο Mira Mare δίπλα στο γραφικό λιμανάκι του Γαλαξιδίου, με τα μεγάλα πλήρως εξοπλισμένα studios (45€ το δίκλινο). Στις Νηρηίδες, λίγα βήματα από τη θάλασσα, με την παραδοσιακή διακόσμηση και τα εξοπλισμένα διαμερίσματα με θέα (49,50€ το δίκλινο).
Διαβάστε περισσότερα – Γαλαξίδι: Ένα νησί δεμένο στη στεριά  

Ναύπακτος
Nafpaktos Panorama
Η απόλυτη ηρεμία, οι ανθρώπινοι ρυθμοί, η γοητεία του Κάστρου και της παλιάς πόλης, το άρωμα της θάλασσας και η ενετική αύρα συνθέτουν το παζλ ενός από τους πιο παραγνωρισμένους ρομαντικούς προορισμούς για weekends, μια ανάσα από την Αθήνα.
Τι θα κάνετε: Θα σεργιανίσετε στο γραφικό ενετικό λιμάνι με τους παλιούς πύργους, το άγαλμα του Θερβάντες που συμμετείχε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου τον 16ο αιώνα, και τα όμορφα ταβερνάκια. Θα εξερευνήσετε τα μυστικά του πύργου Μπότσαρη πίσω από την πλατεία του λιμανιού, που φιλοξενεί ευρήματα από την ναυμαχία. Θα ανηφορίσετε μέσα από τις γειτονιές με τα ναυτικά σπιτάκια και τα γραφικά δρομάκια του Στενοπάζαρου στην παλιά πόλη, μέχρι το Κάστρο της Ναυπάκτου. Τα ενετικά του τείχη θεωρούνταν απόρθητα, αφού αποτελούνταν από πέντε αμυντικές ζώνες – εσείς θα «αράξετε» στις πιο ψηλές του, εκεί που σήμερα απλώνουν τραπεζάκια τα café με την υπέροχη πανοραμική θέα προς το λιμάνι και τη θάλασσα, μέχρι απέναντι την γέφυρα του Ρίου. Κατά το απόγευμα, θα ανηφορίσετε μέχρι το Ρολόι της πόλης, πίσω από τον Άγιο Δημήτριο, για να δείτε τον ήλιο να βουτά στον Κορινθιακό.
Πού θα φάτε: Στο «Κουζίνα» στον πεζόδρομο του ενετικού λιμανιού για δημιουργική ελληνική κουζίνα. Στο Ευ Οίνος στο γραφικό δρομάκι του Στενοπάζαρου για καλά κρεατικά. Στο Bocca di Rosa στην παραλία της Ψάνης για ζυμαρικά και ωραία πίτσα με θέα τη θάλασσα. Υπολογίστε περί τα 15-20€ σε καθεμία από τις παραπάνω επιλογές.
Πού θα μείνετε: Στο Hotel Akti, με τα όμορφα, άνετα δωμάτια στην παραλία του Γρίμποβου (45€ το δίκλινο). Στο Hotel Nafpaktos με τα μοντέρνα, ατμοσφαιρικά δωμάτια με θέα στον Κορινθιακό (50€ το δίκλινο). Στο οικονομικό Hotel Niki, λίγα μέτρα από το ενετικό λιμάνι, με τα μοντέρνα, άνετα δωμάτια (30€ το δίκλινο).
Διαβάστε περισσότερα – Ναύπακτος: Τα μυστικά του Κάστρου

Χανιά
Lumière du soir sur le port de La Canée
Η πιο όμορφη πόλη της Κρήτης είναι παντός καιρού και είναι πια… δίπλα μας, αφού χάρη στις αυξημένες αεροπορικές συνδέσεις έχει γίνει ο πιο οικονομικός προορισμός από το Ελ. Βενιζέλος. Η Aegean μας πετά με 54,29€ μετ’ επιστροφής και η Ryanair από 30€ μετ’ επιστροφής (ενδεικτικές τιμές που εντοπίσαμε για τον επόμενο μήνα), κάτι που σημαίνει ότι τα κρητικά σαββατοκύριακα γίνονται… super low budget.
Τι θα κάνετε: Τις συγκλονιστικές παραλίες των Χανίων μπορεί να μην τις απολαύσετε μέσα στον χειμώνα, αλλά αυτό σημαίνει ότι έχετε όλο τον χρόνο διαθέσιμο για το πραγματικό διαμάντι της δυτικής Κρήτης: Την παλιά πόλη των Χανίων –και μία εκ των ωραιότερων της Ελλάδας – με τα ατελείωτα καλντερίμια, τα αρχοντικά, τις εβραϊκές και τις μουσουλμανικές γειτονιές, τα πολύχρωμα μικρομάγαζα και τα αμέτρητα ταβερνάκια πλάι στο ενετικό λιμάνι. Θα εξερευνήσετε το Ναυτικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο, τις εκθέσεις τέχνης στο Μεγάλο Αρσενάλι και το Λαογραφικό Σπίτι Χανίων. Θα τριγυρίσετε στη σκεπαστή Δημοτική Αγορά που γεμίζει με αρώματα μπαχαρικών και παραδοσιακά προϊόντα. Θα περπατήσετε την παραλιακή περαντζάδα μέχρι την αριστοκρατική συνοικία της Χαλέπας, και από εκεί θα ανηφορίσετε τον λόφο του Προφήτη Ηλία, στα Κουνουπιδιανά όπου δεσπόζει το μνημείο των τάφων του Ελευθέριου και του Σοφοκλή Βενιζέλου. Και φυσικά… θα χορτάσετε κρητική κουζίνα.
Πού θα φάτε: Στο Καλντερίμι στην Παλιά Πόλη για εξαιρετικά κρητικά μαγειρευτά και ρακές. Στον βραβευμένο Χρυσόστομο στην άκρη του ενετικού λιμανιού για φοβερό οφτό αρνί και σφακιανές πίτες. Στα Χάλκινα, ένα ρακάδικο που θα σας χορτάσει ντόπιους μεζέδες της στεριάς και της θάλασσας. Υπολογίστε περί τα 12-15€ σε καθεμία από τις παραπάνω επιλογές – δείτε περισσότερες εδώ.  
Πού να μείνετε: Στα μικρά, οικονομικά, αλλά πλήρως εξοπλισμένα με κουζινάκι, wifi και δωρεάν ενοικίαση ποδηλάτων Alena Apartments στην σύγχρονη πόλη των Χανίων (από 25€ το δίκλινο). Στα λιτά, αλλά ρομαντικά και πλήρως εξοπλισμένα στούντιο της Αγγέλικας στην είσοδο της παλιάς πόλης (από 30€ το δίκλινο). Στα μικρά, οικονομικά δωμάτια του Earini Rooms σε ένα όμορφο σοκάκι της Παλιάς Πόλης (30€ το δίκλινο).
Διαβάστε περισσότερα – 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στα Χανιά  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v