4 χωριά για φθινοπωρινές εκδρομές στην Πελοπόννησο

Στον Ταΰγετο, τον Πάρνωνα, την Ορεινή Αρκαδία και τα Καλάβρυτα, εντοπίζουμε τέσσερα πανέμορφα χωριουδάκια για οικονομικές φθινοπωρινές εκδρομές.
4 χωριά για φθινοπωρινές εκδρομές στην Πελοπόννησο

της Ηρώς Κουνάδη

Χρυσοκίτρινα δάση, μονοπάτια που ελίσσονται πλάι σε ποτάμια και ρυάκια, τζάκια που σιγοκαίνε σε ατμοσφαιρικά δωμάτια, και μεζεδάκια κάτω από τα πλατάνια τα ηλιόλουστα μεσημέρια. Η Πελοπόννησος το φθινόπωρο είναι μαγική, κι εμείς έχουμε τέσσερα χωριουδάκια για να την χαρείτε σε μίνι ή και μάξι εκδρομές.

Ζαχλωρού, στα Καλάβρυτα

Κρυμμένη στο φαράγγι του Βουραϊκού, εκείνο που διασχίζουν οι ράγες του Οδοντωτού, η Ζαχλωρού είναι ένα πανέμορφο χωριό πνιγμένο στα πλατάνια, που αποτελεί ιδανική βάση για πεζοπορίες στο χρυσοκίτρινο αυτή την εποχή φαράγγι. Τα τραπεζάκια που απλώνονται πλάι στον γραφικό σιδηροδρομικό σταθμό της, πάνω από τις όχθες του Βουραϊκού, φορτώνονται καθημερινά με λαχταριστά ντόπια κρέατα και άλλες τοπικές νοστιμιές, για να αναπληρώσετε κάπου τις χαμένες στις πεζοπορίες θερμίδες σας.

Διαβάστε περισσότερα - Ζαχλωρού: Ομορφιά στα βάθη του φαραγγιού

Πού θα μείνετε: Στα όμορφα δωμάτια του Ξενώνα Φαράγγι (53€ το δίκλινο με τζάκι) μέσα στο χωριό ή αν είστε μεγάλη παρέα στα μεγάλα, ευρύχωρα σπιτάκια του River Country Homes (180€ το σπίτι τεσσάρων ατόμων με δύο υπνοδωμάτια και καθιστικό με τζάκι).

Γεωργίτσι, στον Ταΰγετο


Φωτό © ΦΩΤΑΚΟΣ/ Panoramio
Ένα από τα ομορφότερα βουνά της Πελοποννήσου κρύβει στις βορεινές πλαγιές του μερικά από τα ομορφότερα –και πιο ανεξερεύνητα– χωριουδάκια της. Το Γεωργίτσι είναι ένα από αυτά: Κτισμένο σε υψόμετρο που σχεδόν ακουμπά το χιλιόμετρο (970 μέτρα, για να ακριβολογούμε) αγναντεύει από ψηλά τις καταπράσινες πλαγιές του Ταΰγετου, γεγονός που του χάρισε το προσωνύμιο «Μπαλκόνι του Ταΰγετου». Τα πέτρινα σπιτάκια με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές, η δροσερή πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, το υπέροχο κτίριο του σχολείου που κτίστηκε το 1933 και οι περίτεχνες εκκλησίες –κάθε γειτονιά και την δικιά της– κάνουν κάθε βόλτα στο χωριό ενδιαφέρουσα. Κι όταν χορτάσετε χωριό, θα βολτάρετε στο εξαιρετικά οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών που διατρέχει τις πλαγιές και τα φαράγγια του Βόρειου Ταΰγετου.

Διαβάστε περισσότερα - Βόρειος Ταΰγετος: Παραμύθι στην πλαγιά

Πού θα μείνετε: Στα υπέροχα ξύλινα σαλέ του Αλαγονία, 10 χιλιόμετρα έξω από το Γεωργίτσι (50€ το σαλέ δύο ατόμων με πρωινό) ή στα μεγάλα, σούπερ ατμοσφαιρικά δωμάτια του Mythoxenia, στο κέντρο του χωριού (60€ το δίκλινο με πρωινό) 

Κοσμάς, στην πλαγιά του Πάρνωνα


Ο Ταΰγετος μπορεί να έχει το όνομα, όμως ο Πάρνωνας, ακριβώς απέναντί του, έχει κι αυτός την χάρη: Τα απέραντα χρυσοπράσινα καστανοδάση του διασχίζονται από ειδυλλιακά μονοπάτια, τα χωριουδάκια στις πλαγιές του είναι μικρά πέτρινα κοσμήματα, οι τιμές ωραιότατες, και η τοπική κουζίνα λαχταριστή. Ο δε Κοσμάς, ένα από τα ωραιότερα χωριά του, αποτελεί ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τον Πάρνωνα σπιθαμή προς σπιθαμή. Οι λάτρεις της οδήγησης θα αφιερώσουν ολόκληρα απογεύματα στις φαντασμαγορικές διαδρομές του, κάνοντας στάση σε ένα ακόμα σταματημένο στο χρόνο χωριό κάθε λίγα χιλιόμετρα. Κι αν σας λείψει η θάλασσα (που αμφιβάλλουμε) θα κατηφορίσετε ως το πανέμορφο Λεωνίδιο, και το χωριουδάκι έκπληξη που λέγεται Πούλιθρα, στα πόδια του Πάρνωνα.

Διαβάστε περισσότερα - Πάρνωνας: Στα μονοπάτια της Αρκαδίας

Πού θα μείνετε: Στα λιτά αλλά πεντακάθαρα και περιποιημένα δωμάτια του Μαλεάτης Απόλλων
ή του Kosmas Studios, αμφότερα στον Κοσμά (και τα δύο στα 45€ το δίκλινο)

Δημητσάνα, στην Ορεινή Αρκαδία


Πιθανότατα δε χρειάζεται συστάσεις: Είναι το κουκλίστικο χωριό που έρχεται πρώτο στο μυαλό του περισσότερου κόσμου, όταν ακούει τις λέξεις Ορεινή Αρκαδία, η αρχοντική Δημητσάνα, με τα λιθόκτιστα καλντερίμια της, τα εντυπωσιακά αρχοντικά, τις ελατοσκέπαστες πλαγιές που την περιτριγυρίζουν, και το κελάρυσμα του Λούσιου, που συνοδεύει σαν μόνιμο soundtrack τις βόλτες μας στα ανηφορικά δρομάκια της. Τα highlights εδώ περιλαμβάνουν το εντυπωσιακό –χαρά του παιδιού Μουσείο Υδροκίνησης, και το ταβερνάκι Δρυμώνας, που σερβίρει υπέροχα «μαμαδίσια» μαγειρευτά, με θέα στις καταπράσινες πλαγιές απέναντί του.

Διαβάστε περισσότερα - Δημητσάνα: (Π)λούσιες μαγικές εικόνες
και Μαίναλο: Κορυφαία… Αρκαδία

Πού θα μείνετε: Στα πανέμορφα, ρομαντικά διακοσμημένα δωμάτια του Ξενώνα Καζά (50€ το δίκλινο) ή στα ρουστίκ δωμάτια του ατμοσφαιρικού Andrea Sofi Guesthouse (60€ το δίκλινο με τζάκι)


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v