5 ελληνικά ταξίδια που φέρνουν την Άνοιξη

Νέστος, λίμνη Πλαστήρα, Νέδα, Βάλια Κάλντα, Αίγινα: Η Άνοιξη μας βρίσκει να ονειρευόμαστε weekends σε ποτάμια, λίμνες, καταρράκτες, δάση και νησιά της Ελλάδας.
5 ελληνικά ταξίδια που φέρνουν την Άνοιξη
του Γιώργου Κόκουβα

Ανθισμένα λιβάδια πλάι σε μια θεσσαλική λίμνη. Άγρια πουλιά που πετούν πάνω από εντυπωσιακούς υδροβιότοπους στη Θράκη. Ουζοποικιλίες στον Σαρωνικό, εξερευνήσεις γύρω από καταρράκτες στην Μεσσηνία και γνωριμία με… καφέ αρκούδες στην Ήπειρο. Συγκεντρώνουμε πέντε ειδυλλιακούς ελληνικούς προορισμούς, τους οποίους ντύνει η φύση με τα καλύτερα ανοιξιάτικα χρώματα και ετοιμάζουμε βαλίτσες για φυσιολατρικά σαββατοκύριακα.

Στον ρου του ποταμού: Νέστος
Ερωδιοί φωλιάζουν στις καταπράσινες όχθες, ο ήλιος παιχνιδίζει στους εντυπωσιακούς μαιανδρισμούς του ποταμού, τα δάση φουντώνουν και μοσχομυρίζουν και τα γραφικά χωριουδάκια μας περιμένουν για ουζάκι στο ύπαιθρο. Κι ας χρειαστεί να διανύσουμε τα εξτρά χιλιόμετρα για να φτάσουμε σε αυτόν τον παράδεισο της βόρειας Ελλάδας.

Τι να κάνετε: Θα εξερευνήσετε το χαριτωμένο χωριό της Σταυρούπολης, θα τριγυρίσετε στα πλακόστρωτα σοκάκια της και θα πιάσετε θέση σε κάποιο από τα καφενεία της για ελληνικό καφέ στη λιακάδα. Θα αγναντέψετε τους μαιανδρισμούς και το δέλτα του Νέστου, με φόντο δάση που χάνονται στον ουρανό και θα επιχειρήσετε road trips και περιπατητικές εξορμήσεις που περνούν μέσα από εξωπραγματικούς υδροβιότοπους, αμμόλοφους, καταρράκτες και νεροβούβαλους που απολαμβάνουν το μπάνιο τους παρέα με σμήνη σπάνιων πουλιών. Οι πιο δραστήριοι, δεν θα αντισταθείτε στον πειρασμό μιας ποταμίσιας βόλτας με κανό από την Σταυρούπολη ως τους Τοξότες (περί τα 40-50€ κατ’ ατομο για διαδρομή 5 ωρών).
Πού θα φάτε: Στον Παλιό Σταθμό, πλάι στις ράγες του τρένου στη Σταυρούπολη, για θαλασσινούς μεζέδες, στο Στέκι, επίσης στη Σταυρούπολη, για νόστιμα μαγειρευτά και ζουμερά κρεατικά στον Καππαδόκα στο χωριό Λειβαδίτης.
Πού θα μείνετε: Στα μεγάλα διαμερίσματα του ξενώνα Τζιβαέρι με την ωραία θέα στο χωριό Λυκοδρόμιο μεταξύ Ξάνθης και Σταυρούπολης, από 60€ για το δίκλινο δωμάτιο. Στο Αρχοντικό στη Σταυρούπολη, που διαθέτει δωμάτια με σφυρήλατα κρεβάτια και πέτρινους τοίχους, από 45€. Στο δασικό χωριό Ερύμανθος κοντά στη Σταυρούπολη, σχεδόν μέσα στον Δρυμό, που διαθέτει δίχωρα ξύλινα σπιτάκια από 40€. 
Περισσότερα για τον ΝέστοΕδώ 

Ανοιξιάτικη βόλτα στο δάσος: Βάλια Κάλντα
Το δάσος που ενώνει την Ήπειρο με την Μακεδονία και το Ανατολικό Ζαγόρι με τα Γρεβενά, στα «πόδια» της Πίνδου, δεν είναι απλώς μία πράσινη έκταση: Είναι ένας από τους εντυπωσιακότερους δρυμούς της χώρας, που κρύβει οικολογικούς θησαυρούς, κουκλίστικα χωριά και 69.000 στρέμματα μαύρων πεύκων και οξιών.

Τι να κάνετε: Η περιήγηση στον Δρυμό, το όνομα του οποίου σημαίνει «Θερμή Κοιλάδα», κάτι που δικαιώνει αυτή την περίοδο του έτους, αφού τον χειμώνα παραμένει κλειστή λόγω… πολικού ψύχους, ξεκινά από το χωριό Περιβόλι, είτε με τα πόδια είτε με όχημα 4x4. Από εκεί, απλώνονται μαγευτικές τοποθεσίες, όπως τα Κόκκινα Πεύκα που προσφέρουν θέα στην κοιλάδα, το Αρκουδόρεμα, με τα κρυστάλλινα νερά στην καρδιά του μαύρου δάσους, όπου οι καφέ αρκούδες σουλατσάρουν μετά τον χειμέριο ύπνο τους και, τέλος, το χωριό Βωβούσα, χτισμένο στις όχθες του Αώου, τον οποίο «στεφανώνει» με ένα πανέμορφο πέτρινο μονότοξο γεφύρι του 18ου αιώνα.
Πού να φάτε: Στην ταβέρνα του Άγγελου στη Βωβούσα, για τοπικές συνταγές και σπιτικά εδέσματα, στην ταβέρνα του Ράπτη επίσης στη Βωβούσα για ζουμερά κρεατικά και στο εστιατόριο της Κατερίνας στη Δόλιανη, επίσης για σπιτικές ντόπιες συνταγές.
Πού να μείνετε: Στα ευρύχωρα, πολυτελή δωμάτια του ξενώνα Κερασιές στη Βωβούσα με θέα στον Αώο, από 60€ για το δίκλινο δωμάτιο. Στα λιτά, αλλά άνετα και περιποιημένα δωμάτια του ξενοδοχείου Valia Calda στο χωριό Περιβόλι, από 55€. 
Περισσότερα για τη Βάλια Κάλντα και την γύρω περιοχή: Θα βρείτε εδώ, για να περιηγηθείτε στο Ανατολικό Ζαγόρι και εδώ, για την «γρεβενιώτικη» πλευρά του προορισμού. 

Άνοιξη στον καταρράκτη: Νέδα
Όταν η Ρέα χτύπησε την άνυδρη γη με το ραβδί της, ξεχύθηκε από αυτήν η Νέδα. Κάπως έτσι, λέει η μυθολογία, γεννήθηκε το μοναδικό θηλυκού γένους ποτάμι της Ελλάδας, το οποίο δεν πότισε απλώς τη γη της Μεσσηνίας, αλλά δημιούργησε το πιο παραμυθένιο της κομμάτι, αυτό στο οποίο πέφτουν οι μαγευτικοί καταρράκτες της.

Τι να κάνετε: Θα ξεκινήσετε την διαδρομή σας από το χωριό Πλατάνια, εξαιρετικά βολική τοποθεσία για όσους από εμάς θέλουμε να βρεθούμε απευθείας στην «καρδιά» της μαγείας χωρίς πολύ κόπο, αφού η λίμνη με τους καταρράκτες απέχει από εκεί περί τα 500 μέτρα. Ακολουθήστε τα βελάκια και τον ήχο του τρεχούμενου νερού, και θα βρεθείτε μπροστά στο εξωπραγματικό τιρκουάζ σκηνικό της λίμνης με τον καταρράκτη. Αφού θαυμάσετε επί ώρα με ανοιχτό το στόμα, συνεχίστε περνώντας το ξύλινο γεφυράκι για ακόμη περισσότερο δέος: Να και ο δεύτερος, ακόμη μεγαλύτερος καταρράκτης. Οι βόλτες μέσα στο φαράγγι θα σας οδηγήσουν στον ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο της Φιγαλείας, ενώ για ανεφοδιασμό, εξερευνήσεις γραφικών τοπίων και παλιών πόλεων θα κατευθυνθείτε πίσω στα Πλατάνια ή στην Κυπαρισσία. Για οργανωμένη πεζοπορία στο ομορφότερο κομμάτι του φαραγγιού, σας προτείνουμε το πακέτο της Trekking Hellas, που διοργανώνεται κάθε σαββατοκύριακο από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο (από 35€ κατ’ άτομο). 
Πού θα φάτε: Στην «Νέδα» στα Πλατάνια, για εξαιρετικά και πάμφθηνα μαγειρευτά στο μπαλκονάκι με θέα το φαράγγι. Στην Παλιά Αγορά, στην γραφική Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας, για παραδοσιακούς μεζέδες με δημιουργικές πινελιές και υπέροχο χύμα κρασί. Στην «Αρκαδία», που οι ντόπιοι αποκαλούν «Δάσκαλο», επίσης στην Κυπαρισσία, για ξακουστό γουρουνόπουλο και κρεατικά στη σχάρα.
Πού θα μείνετε: Στα περιποιημένα, πλήρως εξοπλισμένα δίκλινα στούντιο του οικογενειακού Hotel Kasimis στην Κυπαρισσία, από 40€. Στα όμορφα, μεγάλα δωμάτια του Natura Club στη Βλασάδα, με θέα στο Ιόνιο, από 47€ ανά διανυκτέρευση. Στα όμορφα, πολυτελώς διακοσμημένα δωμάτια του Apollo Resort Art Hotel στην Κυπαρισσία, κοντά στα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής, από 48€. 
Περισσότερα για τη ΝέδαΕδώ 

Το νησιώτικο σαββατοκύριακο: Αίγινα
Δεν θα μπορούσαμε να μην προτείνουμε λίγο άρωμα νησιού για να φέρουμε το καλοκαίρι ένα βήμα πιο κοντά, και μάλιστα μία ανάσα από την Αθήνα, εκεί που τα γραφικά σοκάκια της Αίγινας μας προσκαλούν για αρχαιολογικούς περιπάτους και ουζάκι στην λιακάδα.

Τι να κάνετε
: Θα βολτάρετε στην όμορφη περαντζάδα του λιμανιού, θα ανηφορίσετε τον λόφο της Παληαχώρας για να απολαύσετε ωραία θέα (μην ξεχάσετε να εφοδιαστείτε με προμήθειες φαγητού, για snack break στα υπαίθρια τραπεζάκια του λόφου), και θα φτάσετε μέχρι τον υπέροχο Ναό της Αφαίας, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα δείγματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής – μάλιστα αποτελεί την τρίτη «κορυφή» του ιερού τριγώνου της αρχαιότητας (οι άλλες δύο είναι ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο και ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη. Φυσικά, επιβάλλονται οι καφέδες και οι ουζοποικιλίες στην λιακάδα πλάι στο κύμα – αγαπημένη μας γωνιά το ψαροχώρι της Πέρδικας. Για τους ποδηλάτες της παρέας, σημειώστε ότι μπορείτε να μεταφέρετε δωρεάν το δίκυκλό σας με το ferry boat και να απολαύσετε ποδηλατάδες στα ολάνθιστα σοκάκια του νησιού.
Πού θα φάτε: Τα φρέσκα θαλασσινά και το τηγανητό ψαράκι έχει την τιμητική του στου Αντώνη, στο λιμανάκι της Πέρδικας, το φρέσκο ψάρι σερβίρεται λαχταριστό στου Σκοτάδη στο λιμάνι και τα σπιτικά μαγειρευτά κλέβουν την παράσταση στου Βατζούλια στον Ασώματο, που λειτουργεί όμως μόνο Τετάρτες και Σαββατοκύριακα.
Πού θα μείνετε: Στα περιποιημένα, άνετα δωμάτια της Ulrika κοντά στο λιμάνι, από 45€. Στα όμορφα δωμάτια του Danae Hotel σε ωραίο σημείο του παραλιακού δρόμου, σε μικρή απόσταση από την πόλη της Αίγινας αλλά και από τον ναό του Απόλλωνα, από 67€. Για τους εναλλακτικούς, στην Πέρδικα διατίθενται λιτά, αλλά πολύ πιο οικονομικά δωμάτια στο Venetia Studios, από 36€. 
Περισσότερα για την ΑίγιναΕδώ 

Το weekend στη λίμνη: Λίμνη Πλαστήρα
Η πανέμορφη θεσσαλική λίμνη φροντίζει αυτή την περίοδο να… πολλαπλασιάσει την γοητεία της, χάρη στα χρώματα της Άνοιξης που ζωγραφίζουν τις όχθες της, ενώ οι δραστηριότητες στις οποίες μπορεί κανείς να επιδοθεί στην περιοχή επιχειρούν να δώσουν τον απόλυτο ορισμό στη φράση «επιστροφή στη φύση».

Τι να κάνετε
: Θα ακολουθήσετε την μαγευτική διαδρομή που ξεκινά από το Κρυονέρι, κινείται στις δυτικές όχθες και φτάνει ως το Νεοχώρι, παραλίμνιο χωριό ιδανικό για άραγμα στο καταπράσινο σκηνικό και αγνάντεμα προς τα γαλήνια νερά. Οι πιο δραστήριοι, θα δοκιμάσετε ποδηλασία, canoe kayak, πεζοπορία, ιππασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, τοξοβολία, βαρκάδες και βόλτες με υδροποδήλατα που θα νοικιάσετε από την πλαζ Πεζούλας στα Καλύβια, μέχρι και… ψάρεμα. Όσοι προτιμάτε τους ρομαντικούς περιπάτους από την αδρεναλίνη, κατευθυνθείτε προς τα γραφικά χωριουδάκια της Καστανιάς ή της Νεράιδας για να δείτε την ειδυλλιακή ανατολή του ήλιου και προς το δάσος Μπελοκομύτη για πανέμορφες διαδρομές σε οικολογικά μονοπάτια. Περισσότερες ανακαλύψεις και χωριά-ακατέργαστα διαμαντάκια θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι διανύσουν τα εξτρά χιλιόμετρα μέχρι τα Άγραφα, όπου φωλιάζουν τα γραφικά χωριά της Αργιθέας.
Πού θα φάτε: Παραδοσιακές νοστιμιές όπως ντόπιο αγριογούρουνο και θεσσαλικό λουκάνικο στο Φαγοτόπι στα Καλύβια Πεζούλας, ζουμερά κρεατικά στου Κελεπούρη στο Νεοχώρι και ωραία μαγειρευτά στον Δειπνοσοφιστή, επίσης στα Καλύβια.
Πού θα μείνετε: Στα ειδυλλιακά σπιτάκια του ξενώνα Αιολίδες σε ένα κτήμα στην καρδιά της λίμνης, από 55€ για το δίκλινο. Στα πολυτελή δωμάτια του Mouzaki Palace Hotel & Spa στις παρυφές της ομώνυμης πόλης, από 85€. Στα παραδοσιακά, φιλόξενα δωμάτια του Ανθέμιον στο Νεοχώρι, που βλέπουν στη λίμνη, από 45€. 
Περισσότερα για τη λίμνη ΠλαστήραΕδώ


 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v