Εκδρομές στην Αττική: Οι εξοχές… δίπλα μας

Ποδηλατάδες στον Μαραθώνα, πεζοπορία στον Υμηττό, πικνίκ στην Πάρνηθα, ιππασία στα Μεσόγεια και όλα τα best of της αττικής εξοχής.
Εκδρομές στην Αττική: Οι εξοχές… δίπλα μας
Ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε το μεγαλείο της φύσης και την αναζωογονητική εμπειρία μιας εκδρομής όσο βρισκόμαστε εντός Αττικής; Μία λιμνούλα με ελάφια στις όχθες της μας περιμένει στην Πάρνηθα, ένα εντυπωσιακό φράγμα και παρόχθιες διαδρομές μας προσκαλούν για ποδηλατάδες στον Μαραθώνα, η θέα απλώνεται συγκλονιστική μπροστά μας από τις πλαγιές του Υμηττού και ένα χωριουδάκι στα Μεσόγεια… σιγοψήνει παϊδάκια και μας σερβίρει ντόπιο κρασί κάτω από τα πεύκα. Ιδού τέσσερις εξοχές… στα πόδια μας που προσφέρονται για μονοήμερες, έστω, αποδράσεις από την πόλη.

Πάρνηθα

Υπέροχα πεζοπορικά μονοπάτια που διασχίζουν καταπράσινες πλαγιές μας περιμένουν στην «αθηναϊκή εξοχή» - και όχι μόνο: Με μια βόλτα στο γειτονικό βουνό θα βρεθείτε μπροστά σε μια καταγάλανη λίμνη με έναν μικρό ζωολογικό κήπο στις όχθες της, στο υποβλητικό Σπήλαιο του Πανός αλλά και σε αρκετές ακόμη εκπλήξεις.
Τι θα δείτε: Την λίμνη Μπελέτσι στις ανατολικές πλαγιές της, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Το πευκόδασος του Εθνικού Δρυμού με τα αμέτρητα μονοπάτια και τα ελάφια να ξεπροβάλλουν κατά διαστήματα από αυτά. Το Σπήλαιο του Πανός με τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι, στη βάση του βουνού, ιδανικό μέρος για ένα ανοιξιάτικο πικνίκ σε μια απέραντη έκταση πρασίνου που οι Αθηναίοι τώρα ανακαλύπτουν. Και τέλος, δεν θα χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα συγκλονιστικά παϊδάκια στο Κατσιμίδη – αγαπημένο μας ταβερνάκι γι αυτή ακριβώς την απόλαυση, ο «Λάμπρος» (περί τα 15-20€ κατ’ άτομο).
Περισσότερα για την ΠάρνηθαΕδώ 

Λίμνη Μαραθώνα

Λιγότερο από μισή ώρα μακριά από την Αθήνα, η λίμνη αποτελεί ίσως την πλησιέστερη απόδραση από την πόλη, και απαιτεί να έχετε μαζί σας… τα αθλητικά σας παπούτσια, για να εξερευνήσετε τις παρόχθιες διαδρομές και να απολαύσετε το μεγαλείο της.
Τι να κάνετε: Αν έχετε την δυνατότητα, πάρτε μαζί σας τα ποδήλατα και δοκιμάστε τις δυνάμεις σας στον γύρο της λίμνης σε δύο ρόδες – δείτε αναλυτικά την διαδρομή εδώ. Έτσι θα απολαύσετε την παρόχθια θέα από την Σταμάτα ως και το φράγμα. Φυσικά, δεν θα παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο Fragma για καφέ και χάζι στο συγκλονιστικό τοπίο από την άνετη βεράντα του, ενώ για φαγητό, θα κατευθυνθείτε προς την τοποθεσία Καλέντζι λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, όπου βρίσκεται το εστιατόριο Argentina (Μπιττάκου 3, Καλέντζι Μαραθώνος, τηλ.: 22940 66476), το οποίο διαθέτει τις συγκλονιστικότερες μπριζόλες που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Τηλεφωνήστε αρκετή ώρα πριν πάτε για να κάνετε την κράτηση και την παραγγελία σας (το κρέας αργοψήνεται για πολλή ώρα και θα περιμένετε αρκετά). Πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα, μην αμελήσετε να περιμένετε τον ήλιο να δύσει, ώστε να απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα στη λίμνη. 

Υμηττός
Ανηφορίστε τα χωμάτινα μονοπάτια στις πλαγιές του Υμηττού και θα εκπλαγείτε: Όχι μόνο από το γεγονός πως είναι ακόμη καταπράσινα, αλλά και από την απίστευτη θέα που κρύβεται πίσω από κάθε φυλλωσιά – θέα που περιλαμβάνει την τσιμεντούπολη σε όλο της το μεγαλείο.
Τι να κάνετε: Θα ακολουθήσετε κάποια από τις 38 πεζοπορικές διαδρομές, οι οποίες οδηγούν τα βήματά μας μέσα στη βλάστηση των φουντωτών πεύκων, αλλά και από ερείπια άλλων εποχών. Συγκεκριμένα, αν ακολουθήσετε το εύκολο μονοπάτι που ξεκινά από την θέση Καλοπούλα, θα περάσετε από το ερειπωμένο Φραγκομονάστηρο, από την Μονή Καισαριανής και από τον λόφο των Ταξιαρχών (εδώ οπλίστε την φωτογραφική σας μηχανή, η θέα είναι εξαιρετική). Η άλλη διαδρομή που ξεκινά επίσης από την Καλοπούλα θα σας φέρει μπροστά στον βυζαντινό Πύργο της Ανθούσας. Φυσικά, απαραίτητη σε κάθε περίπτωση είναι η στάση στο αναψυκτήριο της Καλοπούλας, όπου θα αράξετε για ουζάκι και υπαίθρια μεζεδάκια, με τα κελαηδίσματα των πουλιών για σάουντρακ και τα πανύψηλα πεύκα, τις τριανταφυλλιές και την πηγή για σκηνικό. Έχετε υπόψη σας πως η είσοδος στον Υμηττό επιτρέπεται μέχρι τη δύση του ήλιου.
Περισσότερα για τον Υμηττό: Εδώ 

Μεσόγεια

Γραφικά χωριουδάκια με τρεχούμενα νερά, ξακουστό φαγητό, κοσμοπολίτικη παραλιακή περαντζάδα σε απόσταση αναπνοής και μία ποικιλία από δραστηριότητας για κάθε γούστο. Κι όμως, τα Μεσόγεια της Αττικής… έχουν ζουμί.
Τι να κάνετε: Θα ακολουθήσετε την παραθαλάσσια διαδρομή προς Λαγονήσι, στρίβοντας προς τα Καλύβια και θα κάνετε την απαραίτητη στάση στο χωριό Κουβαράς. Πρόκειται για το γραφικό χωριουδάκι που «πρωταγωνίστησε» στην τηλεοπτική σειρά «Το Καφέ της Χαράς», και διαθέτει μια υπέροχη πλατεία, ένα ακόμη πιο υπέροχο πευκόδασος να το περιβάλλει και ενδείκνυται για πεζοπορία, τρεχούμενα νερά και επισκέψιμα οινοποιεία. Για γεύση από θάλασσα – και τους αντίστοιχους θαλασσινούς μεζέδες – κατηφορίστε μέχρι το Πόρτο Ράφτη, κάντε βόλτα για να χαρείτε τις πρώτες ανοιξιάτικες λιακάδες στην παραλία και πιάστε τραπεζάκια στην προκυμαία για μίνι τσιμπούσι. Ωραίους μεζέδες θα δοκιμάσετε στη θέση Αυλάκι στο «Πανόραμα» και καφέ με απολαυστική θέα στο Κάστρο. Αν προτιμάτε κάτι πιο δραστήριο, επιστρέψτε στα Καλύβια για να μυηθείτε στα μυστικά της ιππασίας στον Ιππικό Όμιλο Saint George
Περισσότερα για τα ΜεσόγειαΕδώ 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v