Υμηττός: Η Αθήνα πάει στα βουνά

Ανηφορίζουμε τις πλαγιές του Υμηττού, διασχίζουμε τα μονοπάτια του, ανακαλύπτουμε κρυστάλλινες πηγές κρυμμένες στα δάση του, φωτογραφίζουμε το μεγαλειώδες χάος της Αθήνας από ψηλά. Κι εξακολουθούμε να μην πιστεύουμε στα μάτια μας.
Υμηττός: Η Αθήνα πάει στα βουνά
Κείμενο - φωτογραφίες: Ηρώ Κουνάδη 

Νεράιδες χόρευαν στα ξέφωτά του, σύμφωνα με τον θρύλο, τα μεσημέρια και τα μεσάνυχτα. Τις κορυφές του παρατηρούσαν για να προβλέψουν τον καιρό οι αρχαίοι Αθηναίοι, που έστησαν εδώ και τα ιερά του Προοψίου (=αυτού που προβλέπει) Απόλλωνα και του Ομβρίου (=που φέρνει τη βροχή) Διός. Τρελό τον είπαν οι Φράγκοι, Μόντε Ιμάττο ή Μάττο σκέτο, για τις καιρικές ανωμαλίες που μπέρδευαν τις προγνώσεις. Τρελούς έλεγαν με αφορμή αυτό και τους Αθηναίους, γιατί «τι να περιμένεις από τους κατοίκους μιας πόλης όπου ο ήλιος ανατέλλει στον Τρελό και δύει στο Δαφνί».

Τριανταοκτώ χιλιάδες αποτελέσματα επιστρέφει η αναζήτηση των όρων «Υμηττός μύθοι» στο Google. Τριανταοκτώ είναι συμπτωματικά και οι πεζοπορικές διαδρομές που θα ακολουθήσετε για να ανακαλύψετε –ή να φτιάξετε– τους δικούς σας.

Πριν ξεκινήσετε…

Θυμηθείτε ότι η είσοδος (πεζών και οχημάτων) στον Υμηττό επιτρέπεται αυστηρά και μόνο από την ανατολή έως την δύση του ηλίου. Τα δάση του έχουν καεί τόσες φορές στο παρελθόν, που οι δασικές υπηρεσίες και οι ομάδες εθελοντών των γύρω δήμων που το περιφρουρούν ολημερίς κι ολονυχτίς δεν θα ρισκάρουν να είναι φιλικοί μαζί σας μετά τη δύση του ηλίου.

Τα μονοπάτια του Υμηττού
 
Με τα πόδια ή με ποδήλατο, με φαντασμαγορική θέα και με φουντωτά πεύκα να τα περιβάλλουν, τα μονοπάτια του Υμηττού είναι ο απόλυτος φυσιολατρικός προορισμός σε ακτίνα ελάχιστων χιλιομέτρων –ή και μέτρων, για τους πιο τυχερούς– από το κατώφλι του σπιτιού μας. Κάποια εξ αυτών είναι καλά σηματοδοτημένα, άλλα απαιτούν στοιχειώδη αίσθηση προσανατολισμού (tip: παρατηρήστε την θέα –σημεία όπως το ΟΑΚΑ, ο Πύργος των Αθηνών, ο Λυκαβηττός ή η θάλασσα θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον δρόμο σας).

Κάποια μονοπάτια είναι, στην πραγματικότητα, δασικοί δρόμοι, με μικρή κλίση, από εκείνους που λατρεύουν οι αρχάριοι –ή ολίγον τεμπέληδες– περιπατητές και οι ποδηλάτες που δεν θέλουν να κοιτάζουν συνεχώς το έδαφος για πέτρες και νεροφαγώματα. Μια ματιά στον χάρτη που θα βρείτε στο Photo Gallery (επάνω) θα σας βοηθήσει να διαλέξετε ανάλογα με την διάθεση και την φυσική σας κατάσταση. Οι… προχωρημένοι σημειώστε ότι υπάρχει ένα αναλυτικότατο βιβλίο, Τα Μονοπάτια του Υμηττού, με 38 διαφορετικές διαδρομές και χάρτες, το οποίο μπορείτε να αγοράσετε online από εδώ.

Περπατώ εις το δάσος: Δύο διαδρομές για αρχαρίους

Μία από τις ευκολότερες διαδρομές, δημοφιλέστατη για πεζοπορία και για τρέξιμο λόγω της έλλειψης κλίσης, είναι αυτή που ξεκινά από το αναψυκτήριο του Δήμου Καισαριανής, στη θέση Καλοπούλα, περνά, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη, από τη Μονή Καισαριανής, και καταλήγει στον λόφο των Ταξιαρχών, με το ερειπωμένο Φραγκομονάστηρο. Το μονοπάτι είναι φαρδύ και άριστα σηματοδοτημένο, ενώ ολόκληρη η διαδρομή διαρκεί περί τη μία ώρα. Η θέα στην Αθήνα και τον Σαρωνικό από πολλά σημεία του μονοπατιού είναι φαντασμαγορική, ενώ το άρωμα του πεύκου μπλέκεται με τη μυρωδιά του χώματος και του κέδρου καθώς κατευθύνεστε από τα ξέφωτα προς το δάσος. Δείτε λεπτομέρειες για την διαδρομή εδώ.

Μία δεύτερη, ελάχιστα δυσκολότερη διαδρομή ξεκινά και πάλι από το αναψυκτήριο της Καλοπούλας, και καταλήγει στον βυζαντινό Πύργο της Ανθούσσας, περνώντας μέσα από ευωδιαστό πευκοδάσος και διασχίζοντας κομμάτι του δημοφιλούς στους πεζοπορικούς κύκλους μονοπατιού 10. Δείτε αναλυτικές οδηγίες για τη δίωρη περίπου διαδρομή εδώ.

Αν δεν εμπιστεύεστε το… ένστικτο προσανατολισμού σας, πεζοπορικές διαδρομές στον Υμηττό διοργανώνει τακτικά και ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης. Η επόμενη βόλτα έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 16 Οκτωβρίου. Δείτε λεπτομέρειες και αναλυτικό πρόγραμμα στο επίσημο site.

Και μια διαδρομή για προχωρημένους

Αν οι δύο προηγούμενες σας φαίνονται… ψωμοτύρι, έχουμε μια «χορταστική» κυκλική διαδρομή δέκα χιλιομέτρων, που ξεκινά και καταλήγει στο μοναστήρι του Άι-Γιάννη του Κυνηγού, περνώντας από το θρυλικό Σπήλαιο του Λιονταριού –το οποίο, σύμφωνα με τον θρύλο, είναι το μαρμάρινο λιοντάρι που κοσμεί την είσοδο του Αγίου Νικολάου στην Κάντζα και το οποίο σκότωσε ο Άγιος Νικόλαος τότε που ταλαιπωρούσε τους Αθηναίους βοσκούς του βουνού– και το περίφημο μονοπάτι 10. Αναλυτικές οδηγίες και χάρτες για τη συγκεκριμένη διαδρομή θα βρείτε εδώ.

Κι αν βαριέμαι το περπάτημα;

Ο Υμηττός δεν είναι μόνο τα μονοπάτια του. Έχει και ωραιότατες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε με το αυτοκίνητο, σταματώντας κάθε λίγο για να φωτογραφήσετε την θέα του αθηναϊκού χάους από μια διαφορετική γωνία. Έχει, επίσης, ενδιαφέροντα αξιοθέατα, μεταξύ των οποίων η Μονή Καισαριανής, κτισμένη επάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Δήμητρας –κίονες του οποίου στέκονται ακόμα στο προαύλιο της μονής– στην καρδιά του δάσους και τα μοναστήρια Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και Αγίου Γεωργίου Κουταλά. Έχει, τέλος και ένα ειδυλλιακό café-bar-ουζερί-αναψυκτήριο, που οι φίλοι το ξέρουν ως…

…Η Καλοπούλα

Πανύψηλα πεύκα, καλαμένιες ομπρέλες, χτιστά πεζούλια, πολύχρωμες τριανταφυλλιές και μια πηγή –την οποία οι αρχαίοι Αθηναίοι θεωρούσαν πηγή της γονιμότητας– που πλημμυρίζει τον χώρο με τον ζεν ήχο του νερού συνθέτουν το σκηνικό της αμφιθεατρικά χτισμένης Καλοπούλας. Το επίσημο όνομά της είναι «αναψυκτήριο του Δήμου Καισαριανής», αλλά Καλοπούλα τη λένε όλοι.


Στα ξύλινα παγκάκια της, εκείνα που θα περιγράφαμε ως «του πικνίκ» μαζεύονται παρέες πεζοπόρων και μη για καφεδάκι και σπιτικές πίττες από νωρίς, αλλά και μεζεδάκια που περιλαμβάνουν σαγανάκι, χωριάτικη σαλάτα, σπετσοφάι, κεφτεδάκια, τζατζίκι και… φασολάδα το μεσημέρι. Οι τιμές είναι λογικότατες, από 2,20€ ο καφές και από 2€ έως 7€ το φαγητό. Για soundtrack, εκτός από το νερό αν καθίσετε δίπλα στην πηγή, θα έχετε τα κελαηδίσματα των πουλιών, και για ντεκόρ το… απέραντο πράσινο ενός βουνού που –αν δεν σας διέψευδε η θέα λίγα μέτρα παραπάνω– θα παίρνατε όρκο πως δεν βρίσκεται στην Αθήνα.

Πώς θα ανηφορίσετε
 
Οι δύο «βολικότερες» είσοδοι του Υμηττού, αν έρχεστε από την Αθήνα, είναι η Λεωφόρος Αναστάσεως του Παπάγου και η Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως της Καισαριανής, η οποία διασταυρώνεται με τον περιφερειακό της Κατεχάκη (αυτόν που όλοι αποκαλούν Καρέα) και συνεχίζει ευθεία προς τη Μονή Καισαριανής. Κάντε κλικ εδώ για να βρείτε τον δρόμο σας με το in2life maps.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v