Καταφύγια: Οικονομικές εκδρομές για πάντα

Με 12€ το άτομο (το πολύ) έχετε την οικονομικότερη δυνατή διαμονή στο βουνό και έξτρα μπόνους υπέροχα τοπία και δραστηριότητες στη φύση.
Καταφύγια: Οικονομικές εκδρομές για πάντα
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν έχουν king size κρεβάτια, plasma τηλεοράσεις και μαρμάρινα μπάνια. Για την ακρίβεια, δεν έχουν καν δίκλινα δωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο. Αν, όμως, είστε διατεθειμένοι να συμβιβαστείτε με την έλλειψη ιδιωτικότητας ενός κοιτώνα, τα καταφύγια εγγυώνται πρώτον οικονομία ανείπωτη (για τη διαμονή σας πληρώνετε ένα ποσό της τάξης των 12€ το άτομο) και δεύτερον την αμεσότερη επαφή με την φύση που θα μπορούσατε να έχετε σε μια εκδρομή στο βουνό. Εξασφαλίζουν, επίσης, και κάτι άλλο εξαιρετικά σημαντικό: Το πανανθρώπινο δικαίωμα στην χειμερινή εκδρομή για όλους, ανεξαρτήτως διαθέσιμου budget.

Κατ’ αρχήν, τα βασικά

Τα τελευταία χρόνια, τα ορειβατικά καταφύγια της χώρας που τιμούσαν μέχρι πρότινος μόνο οι ορκισμένοι λάτρεις της ορειβασίας και της πεζοπορίας στο βουνό, πλημμυρίζουν από κόσμο που καταφτάνει εδώ έχοντας οδηγήσει σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο –και όχι περπατήσει επί τέσσερις ώρες σε ένα χιονισμένο μονοπάτι.

Αυτό σημαίνει από τη μία ότι δεν θα αισθάνεστε, ως πρωτάρηδες, έξω από τα νερά σας, και από την άλλη ότι πρέπει απαραιτήτως να κάνετε ένα τηλεφώνημα στον Ορειβατικό Σύλλογο που διαχειρίζεται το καταφύγιο στο οποίο σκοπεύετε να περάσετε το Σαββατοκύριακό σας, για να επιβεβαιώσετε κατ’ αρχήν ότι το καταφύγιο λειτουργεί τις ημερομηνίες που σας ενδιαφέρουν (κάποια καταφύγια ανοίγουν μόνο τα Σαββατοκύριακα, άλλα μόνο όταν περιμένουν κόσμο και άλλα είναι συνεχώς ανοικτά), ότι οι γύρω δρόμοι δεν έχουν κλείσει λόγω κακών καιρικών συνθηκών και, βέβαια, ότι υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια.

Μιλώντας για κρεβάτια, να σημειώσουμε ότι για να μείνετε στο καταφύγιο χρειάζεστε οπωσδήποτε το sleeping bag σας, καθώς εν αντιθέσει με τα ξενοδοχεία εδώ δεν υπάρχουν καθαρίστριες να στρώνουν κρεβάτια και να αλλάζουν σεντόνια. Τα βασικά «μέρη» του καταφυγίου είναι, σε γενικές γραμμές, το καθιστικό, συνήθως εξοπλισμένο με τζάκι για την απαραίτητη ατμόσφαιρα αλλά και για λειτουργικούς λόγους, η κουζίνα και οι κοιτώνες, που μπορεί να είναι ένας ή περισσότεροι, ανάλογα με τη χωρητικότητα του καταφυγίου.

Όλα σχεδόν τα καταφύγια φροντίζουν, κατόπιν συνεννόησης, και για τη διατροφή σας –η οποία χρεώνεται συνήθως έξτρα. Τέλος, πολλά καταφύγια διοργανώνουν (ειδικά τα τελευταία χρόνια, που βλέπουν τη δημοφιλία τους να ανεβαίνει κατακόρυφα) δραστηριότητες στη φύση, όπως πεζοπορίες, τοξοβολία, κυνήγι θησαυρού, παιχνίδια προσανατολισμού και πάει λέγοντας. Προστιθέμενη αξία για την εκδρομή σας στο βουνό.

Μερικά από τα αγαπημένα μας καταφύγια στα ελληνικά βουνά 

Φλαμπούρι, Πάρνηθα
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 10€ το άτομο (και 8€ για τα παιδιά)
Πληροφορίες: 210 2464666 και 211 6875018

Είναι δίπλα μας, είναι άριστα οργανωμένο και είναι ένα από τα πιο δραστήρια καταφύγια της χώρας: Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών που το διαχειρίζεται διοργανώνει σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο δραστηριότητες όπως πεζοπορία στα μονοπάτια της Πάρνηθας, τοξοβολία και παιχνίδια προσανατολισμού στο δάσος. Θα το βρείτε σε υψόμετρο 1.158 μέτρων, ανοιχτό από Παρασκευή έως Κυριακή, αλλά και καθημερινές κατόπιν συνεννόησης. 

Μπάφι, Πάρνηθα 
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 10€ το άτομο
Πληροφορίες: 210 2403556, 210 2469050 και 6977648739

Βρίσκεται κι αυτό στην καρδιά της Πάρνηθας και διοργανώνει, σε συνεργασία με την Trekking Hellas, δραστηριότητες στη φύση για μικρούς και μεγάλους –πεζοπορία, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, σπηλαιολογία είναι μερικές από τις δελεαστικές προτάσεις. Διαθέτει, επίσης, δύο αίθουσες εκδηλώσεων, δυνατότητα φιλοξενίας 30 ατόμων και οργανωμένη κουζίνα που σερβίρει καθημερινά από τις 8.00 το πρωί ως τις 21.00 το βράδυ μαγειρευτά φαγητά, ζυμωτό ψωμί, χειροποίητες χωριάτικες πίτες, γλυκά ταψιού και ζεστά ροφήματα. 

Βελούχι 
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο
Πληροφορίες: 22370 25130 και 6977668494

Σε υψόμετρο 1.840 μέτρων, στο διάσελο Διαβολότοπος (που όσα χάνει σε όνομα τα κερδίζει σε φυσική ομορφιά) το καταφύγιο Αθανάσιος Λευκαδίτης έχει δυνατότητα φιλοξενίας 30 ατόμων, κουζίνα που σερβίρει καθημερινά λιχουδιές, θέρμανση με καλοριφέρ και cozy σαλονάκι με τζάκι. Βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο, για την περίπτωση που θέλετε να δοκιμάσετε τις δυνατότητές σας στο σκι και στο snowboard, ενώ διοργανώνει κάθε Σαββατοκύριακο και δραστηριότητες όπως μαθήματα ορειβασίας και χιονοδρομίας, καταρριχήσεις (rappel), canyoning, τοξοβολία, trekking, ιππασία στις όχθες του Καρπενησιώτη και ποδήλατο βουνού. 

Παρνασσός 
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο
Πληροφορίες: 22370 25130 και 6986055080

Πέρα από τους ξακουστούς ξενώνες και τα πολυτελή ξενοδοχεία, ο Παρνασσός διαθέτει και το δικό του άρτια οργανωμένο καταφύγιο, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε απόσταση μόλις μισού χιλιομέτρου από το χιονοδρομικό κέντρο του Γεροντόβραχου. Το καταφύγιο Μ. Δέφνερ, όπως είναι το επίσημο όνομά του, φιλοξενεί έως και 35 άτομα στα 1.820 μέτρα, ενώ διαθέτει κεντρική θέρμανση, ντους, πλήρως οργανωμένη κουζίνα και δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού σκι, αλλά και έλκηθρα που θα λατρέψουν τα πιτσιρίκια σας. Συχνά επίσης διοργανώνονται καταρριχήσεις rappel, trekking και εξορμήσεις με ποδήλατα βουνού στις ορεινές διαδρομές του Παρνασσού. 

Δίρφη 
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο (10€ για τα μέλη ορειβατικών συλλόγων)
Πληροφορίες: 22280 25665 και 6974057517

Το καταφύγιο Μ. Νικολάου, του ΕΟΣ Χαλκίδας, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.120 μέτρων και διαθέτει δυνατότητα φιλοξενίας 45 ατόμων, τρία μεγάλα σαλόνια με τζάκι, καλοριφέρ για έξτρα θέρμανση, και δύο κουζίνες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διαφορετικών ομάδων τις ημέρες που επικρατεί το αδιαχώρητο. Το καταφύγιο προσεγγίζεται τόσο από χωματόδρομο, προσπελάσιμο από 4x4 οχήματα, όσο και από μονοπάτια τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ

Άγραφα 
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 15€ το άτομο με πρωινό
Πληροφορίες: 6932744194

Θα το βρείτε σε υψόμετρο 1.536 μέτρων, κρεμασμένο σχεδόν πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα, 7 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Νεράιδα. Διαθέτει οργανωμένη κουζίνα, κεντρική θέρμανση και τραπεζαρία με τζάκι, και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 30 άτομα. Είναι προσβάσιμο μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου που οδηγεί από τη Νεράιδα μέχρι 200 μέτρα πριν το καταφύγιο –μετά συνεχίζετε σε χωματόδρομο. Οι λάτρεις της πεζοπορίας σημειώστε ότι είναι ιδανικά τοποθετημένο στην καρδιά ενός άριστα οργανωμένου δικτύου μονοπατιών. Το καταφύγιο ανοίγει μόνο κατόπιν συνεννόησης, οπότε πριν ξεκινήσετε τηλεφωνήστε για να κανονίσετε τις λεπτομέρειες της διαμονής σας. 

Σμόλικας
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο
Πληροφορίες: 6988 015656 και 6942 939939

Περικυκλωμένο από τα φαντασμαγορικά τοπία της Ηπείρου, σε υψόμετρο 1.750 μέτρων και 29 χιλιόμετρα έξω από την Κόνιτσα βρίσκεται ένα από τα καλύτερα οργανωμένα καταφύγια της χώρας. Είναι προσβάσιμο από χωματόδρομο που ξεκινά από το χωριό Παλαιοσέλι, και φτάνει μετά από 7 χιλιόμετρα στο καταφύγιο, και βέβαια από διάφορα μονοπάτια. Στο ισόγειο διαθέτει καθιστικό - τραπεζαρία, κουζίνα, ντους με ζεστό νερό και τουαλέτες. Στον επάνω όροφο συναντάμε τέσσερα δωμάτια, το καθένα με τρεις κουκέτες με στρώματα, μαξιλαροθήκες, κουβέρτες με παπλωματοθήκες, σεντόνια, πετσέτες και παντόφλες για εσωτερική χρήση. 

Καταφύγιο Βάλια Κάλντα
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο
Πληροφορίες: 26560 22200 και 26510 29445

Στο εν πολλοίς ανεξερεύνητο Ανατολικό Ζαγόρι, τρία χιλιόμετρα έξω από την πανέμορφη Βωβούσα, το καταφύγιο Βάλια Κάλντα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 50 άτομα σε κουκέτες μοιρασμένες σε τρία ευρύχωρα, άνετα και πεντακάθαρα δωμάτια. Το εστιατόριο του ισογείου σερβίρει λαχταριστές τοπικές σπεσιαλιτέ, ενώ στις παροχές του καταφυγίου περιλαμβάνονται επίσης κεντρική θέρμανση και καθιστικό με τζάκι. Από το καταφύγιο ξεκινούν ενδιαφέρουσες πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές, λεπτομέρειες για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Και τα «δύσκολα» (ή αυτά στα οποία φτάνετε μόνο με τα πόδια) 

Όλυμπος 
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο
Πληροφορίες: 6937361689

Εννέα συνολικά καταφύγια διαθέτει το «βουνό των βουνών», κάποια εκ των οποίων λειτουργούν μόνο το καλοκαίρι, και κάποια είναι «καταφύγια ανάγκης», χωρίς προσωπικό. Ένα από τα καλύτερα οργανωμένα, που λειτουργεί και τον χειμώνα, βρίσκεται στο οροπέδιο των Μουσών, και ονομάζεται Χρήστος Κάκαλος, προς τιμήν του πρώτου ορειβάτη που πάτησε την κορυφή του Μύτικα. Η συντομότερη ανάβαση προς το συγκεκριμένο καταφύγιο ξεκινά από το Γουμαροστάλι, διαρκεί 4,5 ώρες και δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε παιχνιδάκι. Αν είστε αποφασισμένοι να το επιχειρήσετε, επικοινωνήστε με τον Μιχάλη Στύλλα στο τηλέφωνο 6937361689, για να κανονίσετε τις λεπτομέρειες της διαμονής σας. Το καταφύγιο βρίσκεται στο ιλιγγιώδες υψόμετρο των 2.650 μέτρων και έχει δυνατότητα φιλοξενίας 23 ατόμων. 

Ταΰγετος 
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο
Πληροφορίες: 27310 22574

Είναι ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά στους κύκλους των ορειβατών και όσων αγαπούν την πεζοπορία στα βουνά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.550 μέτρων και δεν είναι προσβάσιμο από δρόμο, παρά μόνο από (καλά σηματοδοτημένο) μονοπάτι, το οποίο ξεκινά από την Πηγή Μαγγανιάρη και σας φέρνει στο καταφύγιο μετά από περίπου μιάμιση - δύο ώρες. Το καταφύγιο διαθέτει οργανωμένη κουζίνα και θέρμανση από θερμάστρες πετρελαίου. Το διαχειρίζεται ο δραστήριος ΕΟΣ Σπάρτης –ρίξτε μια ματιά στη σελίδα του στο Facebook, για να ενημερωθείτε για τις αναβάσεις, τις πεζοπορίες και τις λοιπές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που διοργανώνουν σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. 

Βαρδούσια 
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 10€ το άτομο
Πληροφορίες: 6974824456

Οι λάτρεις της ορειβασίας ορκίζονται στο όνομά του. Οι υπόλοιποι εξ ημών, περιμένουμε τον Μάιο για να απολαύσουμε τα συγκλονιστικά τοπία που το περιβάλλουν, καθότι ο δρόμος τον χειμώνα είναι συνήθως κλειστός λόγω καιρικών συνθηκών, και η (τρίωρη έως εξάωρη, αναλόγως χιονιού) ανάβαση είναι μάλλον απαγορευτική για μη έμπειρους ορειβάτες. Αν, πάντως, η ιδέα σας δελεάζει, σημειώστε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα –ίσως και τα πλέον φιλόξενα– καταφύγια της Ελλάδας. Βρίσκεται στη θέση Πιτιμάλικο, σε υψόμετρο 1.960 μέτρων, και μπορεί να φιλοξενήσει έως 60 άτομα. Από εδώ θα ξεκινήσετε με έμπειρο οδηγό για ορειβασία ή αναρρίχηση στο αλπικό τοπίο, σε οποιαδήποτε διαδρομή επιλέξετε, ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας σας. Το καταφύγιο βρίσκεται σε απόσταση 11 χιλιομέτρων χωματόδρομου από τον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v