Καθαρά Δευτέρα: 5 υπέροχα τριήμερα

Βουνό ή πόλη; Παράδοση ή ρομαντζάδα; Αδρεναλίνη ή χαλάρωση; Οι προτάσεις μας για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας έχουν κάτι για όλους και… συμφέρουν.
Καθαρά Δευτέρα: 5 υπέροχα τριήμερα
του Γιώργου Κόκουβα

Ο Μάρτιος καταφθάνει, και μας φέρνει από τις πρώτες κιόλας μέρες του δωράκι, μία αργία που μας χαρίζει το καθιερωμένο τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας (1-3/3) και μας προδιαθέτει να εγκαινιάσουμε την Σαρακοστή με ταξιδάκι. Συγκεντρώνουμε λοιπόν προτάσεις για κάθε γούστο, είτε για όσους είναι λάτρεις των πατροπαράδοτων Κούλουμων στο χωριό, είτε για όσους δεν αλλάζουν την πόλη με τίποτα, είτε για τους φίλους της φύσης, του βουνού ή της ρομαντζάδας. Διαλέγετε, παίρνετε και… καθαρίσατε.

*Καϊμακτσαλάν: Το λευκό τριήμερο

Οι λάτρεις του σκι θα εκτιμήσουν την ευκαιρία που τους δίνει αυτό το τριήμερο να διανύσουν τα έξτρα χιλιόμετρα μέχρι το βουνό Βόρας και να ανηφορίσουν τις κατάφυτες πλαγιές του μέχρι το «ψηλότερο» χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, αυτό του Καϊμακτσαλάν που ξεπερνά τα 2.000 μέτρα.
Τι θα κάνετε: Θα δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στις άνετες πίστες και στον πιο ψηλό αναβατήρα της Ελλάδας στο χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα, που διαθέτει όλα τα «κομφόρ» (κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, δύο σχολές σκι και snowboard, snowmobile, εστιατόριο, καφέ, μπαρ και ένα ωραιότατο snowbar στα 2.069 μέτρα. Το ημερήσιο πάσο στοιχίζει 15€ τα Σάββατα και τις Κυριακές και 12€ τις καθημερινές. Θα φτάσετε μέχρι τα δυσθεώρητα 2.524 μέτρα, όπου θα συναντήσετε ένα μοναδικής ομορφιάς εκκλησάκι. Και φυσικά, θα εξερευνήσετε ολόκληρο το γραφικό χωριό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, με τα κεραμοσκεπή σπιτάκια από πελεκητή πέτρα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και τα λιθόχτιστα καλντερίμια που κρύβουν παντού μαγειριά και παραδοσιακές ταβέρνες με τοπικές λιχουδιές.
Πού θα φάτε: Εξαιρετικά μαγειρευτά με μικρασιατικές «νότες» στα «Καλά της Αντωνίας», χοιρινό κότσι και χειροποίητα λουκάνικα στο «Κατώγι» και κυνήγι στα «Σκαλοπάτια» - υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.
Πού θα μείνετε: Στον ξενώνα «Τα Σκαλοπάτια» στην κεντρική πλατεία του Παλαιού Αγίου Αθανασίου με ευρύχωρα δωμάτια που ξεκινούν από τα 60€ ανά διανυκτέρευση. Στα όμορφα δωμάτια του Ξενώνα «Εξοχικό» στο ίδιο χωριό με τα δωμάτια από πέτρα και ξύλο (80€ ανά διανυκτέρευση). Στα λιτά αλλά άνετα δωμάτια του Aitheron Hotel στο κοντινό, εναλλακτικό χωριό της Παναγίτσας, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα extreme sports (από 58€ ανά διανυκτέρευση). 
Περισσότερα για το ΚαϊμακτσαλάνΕδώ 

Πήλιο: To τριήμερο στο χωριό

Αν συνδυάζετε την Καθαρά Δευτέρα με ζεστή φασολάδα κατευθείαν από το τσουκάλι στην πλατεία του χωριού, Κυριακή της Αποκριάς με τον Καρνάβαλο στην πυρά και τριήμερο με τοπικό χρώμα και ντόπιες γεύσεις, τότε αυτή η επιλογή είναι για εσάς – σημειώστε μάλιστα ότι το Πήλιο «αριστεύει» στη low budget διαμονή.
Τι θα κάνετε: Θα ταξιδέψετε από χωριό σε χωριό, από μαγευτικό τοπίο σε άλλο μαγευτικό τοπίο, από δάση οξιάς σε πλακόστρωτες πλατείες που μυρίζουν πηλιορείτικη πίτα. Θα επισκεφθείτε την γραφική Βυζίτσα, έναν από τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας (που ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο έλαβε και την διάκριση «Χρυσό Μήλο»), τον Κισσό, σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά γεμάτη οξιές και καστανιές που κρύβουν κρήνες και παλιά αρχοντικά, τα Χάνια, σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του Πηλίου και την Δράκεια, όπου διοργανώνονται τα πλέον γραφικά Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.
Τι θα φάτε: Αυθεντική πηλιορείτικη κουζίνα, όπως αγριογούρουνο και μελιτζάνες στο φούρνο στο Μεϊντάνι στη Ζαγορά, σπετσοφάι και ωραίες πίτες στην Κρίτσα στην Πορταριά, αχνιστή ρεβιθάδα και κατσικάκι με χυλοπίτες στης Αλέκας στην Τσαγκαράδα.
Πού θα μείνετε: Στο εξαιρετικά low budget, όσο και φιλόξενο Tasia Boutique Hotel στα Χάνια, τα δίκλινα δωμάτια του οποίου ξεκινούν από τα 30€, στα ζεστά και ρομαντικά δωμάτια του ξενώνα Ρούση στη Ζαγορά, στα 35€ για το απλό δίκλινο και στα 50€ για το δίκλινο με τζάκι. Στα παραδοσιακά καταλύματα του ξενώνα Κισσός στο ομώνυμο χωριό, από 40€ ανά διανυκτέρευση.
Περισσότερα για το ΠήλιοΕδώ 

Θεσσαλονίκη: Το city break

Αν δεν είστε της παράδοσης, αλλά δεν θέλετε να μείνετε στο σπίτι το τριήμερο, το city break είναι μονόδρομος, ο οποίος οδηγεί κατευθείαν σε ταβερνάκια στην Άθωνος, μπαράκια στα Λαδάδικα και καφέδες στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης.
Τι θα κάνετε: Θα περπατήσετε στο ολοκαίνουριο παραλιακό μέτωπο της πόλης, περνώντας από τα νέα, πανέμορφα πάρκα δίπλα στον Θερμαϊκό. Θα σκαρφαλώσετε στην Άνω Πόλη, από τις πλατείες στο Τσινάρι μέχρι τα Κάστρα και το Γεντί Κουλέ για υπέροχη θέα. Θα χορτάσετε καφέδες και κοκτέιλ στη λιακάδα, στα στέκια της Θεσσαλονίκης που ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο στις πιάτσες της πόλης. Και φυσικά, θα φάτε εξαιρετικά, λίγο πριν ξεκινήσει επίσημα η νηστεία.
Πού θα φάτε: Νόστιμα μαγειρευτά και γενναιόδωρες μερίδες στο «Χάλαρο» στην Καλαμαριά (Θεμιστοκλή Σοφούλη 75), υπέροχη ελληνική κουζίνα στην «Ακαδημία» (Αγίου Μηνά 3), μεζεδάκια από μικρούς έλληνες παραγωγούς στην κολεκτίβα του «Σέμπρικο» (Φράγκων 2) και το καλύτερο brunch της πόλης στο Estrella (Παύλου Μελά 48), ο σεφ του οποίου επινόησε την νέα γαστριμαργική τρέλα της πόλης, το περίφημο «μπουγατσάν» (συνδυασμός μπουγάτσας και κρουασάν).
Πού θα μείνετε: Στα άνετα, μοντέρνα δωμάτια του City Hotel στο κέντρο της πόλης (από 69€ για το δίκλινο δωμάτιο), στα ευρύχωρα, κλασικά δωμάτια του τριών αστέρων Astoria (από 43,20€) ή στα ρομαντικά δωμάτια του γοητευτικού Tourist Hotel σε ένα όμορφο κτίριο μια ανάσα από την πλατεία Αριστοτέλους (από 52€). 
Περισσότερα για την ΘεσσαλονίκηΕδώ 

Ναύπλιο: Το ρομαντικό τριήμερο

Βόλτες στην ρομαντική παλιά πόλη, βαρκάδες και περίπατοι, αναβάσεις και ανακαλύψεις, μόλις δύο ώρες από την Αθήνα. Σκέφτεστε κάτι ρομαντικότερο από μία απόδραση στο Ναύπλιο;
Τι θα δείτε: Την παλιά πόλη να στολίζεται από τα όλο και πιο ανθισμένα, όσο πλησιάζει η άνοιξη, μπαλκόνια, που φιλοξενεί τους πιο ρομαντικούς περιπάτους της Πελοποννήσου. Θα πάρετε το βαρκάκι μέχρι το Μπούρτζι, για να ατενίσετε την πόλη μέσα από τις πολεμίστρες και οι πιο αθλητικοί θα επιχειρήσετε να «σκαρφαλώσετε» τα εκατοντάδες σκαλιά του Παλαμηδιού. Θα επισκεφθείτε το ενδιαφέρον μουσείο Κομπολογιού, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και θα δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι στη Νέα Κίο.
Πού θα φάτε: Στο Όμορφο Ταβερνάκι (Κωτσονοπούλου και Β. Όλγας 1) για νόστιμα κρεατικά, στα Φανάρια στην παλιά πόλη (Σταϊκοπούλου 13) για σπιτικά μαγειρευτά, στου Κακαναράκη (Β. Όλγας 18) για θαλασσινά σχεδόν πλάι στο λιμάνι και στην Ψαροπούλα του Βαλσάμη στην παραλία της Νέας Κίου για φρέσκο ψαράκι εκεί που σκάει το κύμα.
Πού θα μείνετε: Στα λιτά αλλά ευρύχωρα και low budget δωμάτια του Hotel Vassilis (από 35€ για το δίκλινο δωμάτιο), στα ρομαντικά δωμάτια του παραδοσιακού Ξενώνα Άρωμα στην καρδιά της πόλης (από 39€) ή στα ειδυλλιακά στούντιο και διαμερίσματα του boutique ξενώνα Myral Guesthouse στο κέντρο του Ναυπλίου (από 60€).
Περισσότερα για το ΝαύπλιοΕδώ 

Δασικό χωριό στην Ήπειρο: Το τριήμερο της απομόνωσης

Τι θα λέγατε για ένα τριήμερο απόλυτης απομόνωσης, σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον με δικό σας σπιτάκι σε μια κατάφυτη έκταση 45 στρεμμάτων με φόντο δάση και καταρράκτες; Αυτό είναι το σκηνικό στο δασικό χωριό Κέδρος στον Καταρράκτη των Τζουμέρκων. 
Τι θα κάνετε: Θα απολαύσετε την απόλυτη ησυχία της διαμονής κυριολεκτικά μέσα στη φύση – το σπιτάκι σας θα είναι πλήρως εξοπλισμένο, με κεντρική θέρμανση και τζάκι, μπάνιο και κουζίνα, ενώ στην γύρω περιοχή θα μπορέσετε να δοκιμάσετε οργανωμένες δραστηριότητες στους πόταμους Άραχθο και Καλαρρύτικο, να κάνετε πεζοπορία μέχρι τα χωριά Μικροσπηλιά, Συρράκο και Καλαρρύτες και να απολαύσετε μίνι εκδρομές με το αυτοκίνητο στα γραφικά Τζουμέρκα με τους καταρράκτες και τα τοξωτά γεφύρια τους.
Η διαμονή: Το κόστος της διαμονής στο δασικό χωριό είναι στα 60€ ανά διανυκτέρευση για σπιτάκι δύο ατόμων, το οποίο περιλαμβάνει πρωινό και δωρεάν καλαθάκι με ξύλα για το τζάκι. Εντός του συγκροτήματος του δασικού χωριού θα βρείτε και εστιατόριο και café bar. Για περισσότερες επιλογές εστίασης στα Τζουμέρκα δείτε το παλαιότερο αφιέρωμα του in2life
Περισσότερα δασικά χωριά ανά την Ελλάδα: Θα βρείτε εδώ ή εδώ

 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v