Δασικά χωριά: Προορισμοί για επιστροφή στη φύση

Από τον Πάρνωνα μέχρι τη Βόρεια Εύβοια και τα δάση της Θράκης, τέσσερα δασικά χωριά μας περιμένουν για οικονομικά (έως και δωρεάν!) Σαββατοκύριακα στη φύση.
Δασικά χωριά: Προορισμοί για επιστροφή στη φύση
της Ηρώς Κουνάδη

Ποιος χρειάζεται Jacuzzi και δορυφορική τηλεόραση όταν μπορεί να ξυπνάει με τα κελαηδίσματα των πουλιών και το πρώτο πράγμα που αντικρίζει έξω από το παράθυρο να είναι ένα καταπράσινο φουντωτό δάσος τυλιγμένο στην πρωινή πάχνη; Τα δασικά χωριά, όπως και ο αγροτουρισμός εν γένει, κερδίζουν τα τελευταία χρόνια έδαφος από τις υπόλοιπες, πιο «κλασικές» μορφές τουρισμού, ακριβώς γιατί η επιστροφή στη φύση αρχίζει να γίνεται, αν όχι ανάγκη, τουλάχιστον εκτιμητέα πολυτέλεια. Και το να απαρνηθούμε για λίγο τις ανέσεις του αστικού μας πολιτισμού τείνει να μετατραπεί από αναγκαίος συμβιβασμός σε καλοδεχούμενη αλλαγή του τρόπου ζωής μας –έστω μόνο για ένα Σαββατοκύριακο.

Καθώς τα δασικά χωριά αυξάνονται και πληθύνονται, συγκεντρώνουμε τέσσερα από τα καλύτερα, που μας βάζουν σε πειρασμό για ένα Σαββατοκύριακο κοντά στην φύση: Κάποια δίπλα στην Αθήνα, και άλλα κουρνιασμένα μέσα στα παραμυθένια δάση της Βόρειας Ελλάδας, άλλα οργανωμένα στη λογική ενός παραδοσιακού ξενώνα και άλλα που μοιάζουν περισσότερο με ορεινά καταφύγια. Όλα, πάντως, από πολύ οικονομικά έως και… δωρεάν!

Δασικό χωριό Άνω Δολιανά

Το χωριό: Κτισμένο σε υψόμετρο 1.180 μέτρων στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα, απλώνεται σε 29 κατάφυτα στρέμματα και αποτελείται από είκοσι ξύλινα σπιτάκια που αγναντεύουν από ψηλά το καταπράσινο τοπίο γύρω τους. Κάποια από τα σπιτάκια διαθέτουν μία κρεβατοκάμαρα, και μπορούν να φιλοξενήσουν δύο-τρία άτομα, ενώ άλλα είναι χωρισμένα σε δύο κρεβατοκάμαρες, ιδανικά για οικογένειες. Μπάνιο, κουζίνα με ψυγειάκι και ενιαίος χώρος καθιστικού με τζάκι συμπληρώνουν τη διαρρύθμιση. Επίσης, υπάρχει ένα κεντρικό εστιατόριο διακοσίων ατόμων, με ένα μεγάλο τζάκι στη μέση, όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν τις ντόπιες λιχουδιές, φτιαγμένες με αρκαδικές συνταγές, από τοπικά προϊόντα.

Η περιοχή: Εκτός από τις βόλτες στη φύση, και τις δραστηριότητες που διοργανώνονται στο δασικό χωριό και περιλαμβάνουν ιππασία, τοξοβολία, ποδήλατο βουνού, paint ball, πεζοπορία, το Σαββατοκύριακό σας θα γεμίσουν επίσης οι εκδρομές και οι εξερευνήσεις στη γύρω περιοχή. Αν χρειάζεστε… κατευθύνσεις για να ξεκινήσετε, μερικά από τα γραφικότερα χωριά του Πάρνωνα είναι η Καστάνιτσα, ο Άγιος Πέτρος και ο Κοσμάς, ενώ για τις βουτιές σας θα κατηφορίσετε προς το Άστρος και –αν δεν σας πειράζει να οδηγήσετε λίγο παραπάνω– το αγαπημένο μυστικό των αρκαδικών παράλιων που λέγεται Φωκιανό.

Διαβάστε περισσότερα – Πάρνωνας: Στα μονοπάτια της Αρκαδίας

Τιμές: 40€ την βραδιά για το σπιτάκι δύο ατόμων.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2710 222194

Δασικό Χωριό Ελατιάς

Το χωριό: Στην καρδιά ενός από τα ωραιότερα δάση της Ελλάδας, του περίφημου Καρά Ντερέ που αγγίζει το ιλιγγιώδες υψόμετρο των 1.600 μέτρων, και σε απόσταση 75 χιλιομέτρων από την Δράμα, βρίσκεται ένα από τα αυθεντικότερα δασικά χωριά της Ελλάδας. Τα λιτά, πετρόχτιστα σπιτάκια του με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές που μισοκρύβονται ανάμεσα σε φουντωτά έλατα, κτίστηκαν αρχικά από το Δασαρχείο της Δράμας για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες διαμονής των δασεργατών. Αργότερα, η δυνατότητα φιλοξενίας επεκτάθηκε και σε ταξιδιώτες και επισκέπτες, που φτάνουν ως εδώ αναζητώντας χαλαρωτικές διακοπές στη φύση. Τα κτίρια κινούνται περισσότερο στη λογική του καταφυγίου, με κοιτώνες, τουαλέτες, τραπεζαρία, θέρμανση, φως και νερό. Δεν υπάρχουν πετσέτες, σεντόνια και κουβέρτες, οπότε καλή ιδέα θα ήταν να φέρετε το sleeping bag και τις πετσέτες σας.

Η περιοχή: Προφανώς, δεν χρειάζεται να (ξανα)τονίσουμε ότι η περιοχή γύρω από το δασικό χωριό ενδείκνυται για πεζοπορίες και εξερεύνηση στα ειδυλλιακά τοπία του Καρά Ντερέ, του δάσους με τις σημύδες, και του Παρθένου Δάσους Φρακτού, λεπτομέρειες για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ http://partetavouna.blogspot.gr/2011/03/blog-post_13.html Το Δασικό Χωριό είναι κτισμένο στη θέση ενός πα¬λιού τσελιγκάτου, που είναι γνωστή ως «Καλύβια (του) Κούτρα». Κάθε χρό¬νο στις 20 Ιουλίου, ανήμερα του Προφήτη Ηλία, πολύ κοντά στο δασικό χωριό γίνεται μέσα σε κλίμα πανηγυρικό το πα-ραδοσιακό «αντάμωμα» των Σαρακατσαναίων.

Τιμές: Η φιλοξενία παρέχεται δωρεάν, αρκεί να γίνει εγκαίρως η συνεννόηση με το Δασαρχείο Δράμας στα τηλέφωνα 25210 91338, 25210 91339, 25210 57821, 25210 57827 και 25210 57841. 

Δασικό Χωριό Ερύμανθου 

Το χωριό: Δώδεκα ξύλινα σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, κτισμένα σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, στο μαγευτικό Δάσος Δρυμού, κοντά στη Σταυρούπολη της Ξάνθης. Στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται café-αναψυκτήριο, και κοινόχρηστες ψησταριές για τα τσιμπούσια της παρέας. Η πραγματική πολυτέλεια, όμως, είναι η φυσική ομορφιά της περιοχής, και το ειδυλλιακό τοπίο που περιβάλλει το δασικό χωριό.

Η περιοχή: Το δύσκολο εδώ είναι να διαλέξετε τι θα πρωτοδείτε: Τον Νέστο, ένα από τα ομορφότερα ποτάμια της Ευρώπης, και τους υπέροχους μαιανδρισμούς του; Τον καταρράκτη του Λειβαδίτη, που πέφτει από το επιβλητικό ύψος των 35 μέτρων, το οποίο τον καθιστά τον μεγαλύτερο των Βαλκανίων; Το παρθένο δάσος που έχει ανακηρυχτεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, καθότι πρόκειται για υπεραιωνόβιες αδιατάρακτες συστάδες οξιάς; Τον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Καλύβας με θέα προς την κοιλάδα του Νέστου; Τα σταματημένα στον χρόνο Πομακοχώρια;

Λεπτομέρειες για όλα αυτά, και ακόμα περισσότερες ιδέες για περιηγήσεις στην περιοχή έχουμε εδώ.

Τιμές: 40€ για τα δύο άτομα, 70€ για μεγάλο οίκημα φιλοξενίας έως 5 ατόμων.
Πληροφορίες: Στα τηλέφωνα 25420 21008 και 25410 63710

Papades Village

Το χωριό: Δέκα χιλιόμετρα από την παραλία των Βασιλικών στη Βόρεια Εύβοια, είναι ίσως το πλησιέστερο σε θάλασσα δασικό χωριό της Ελλάδας, και ταυτόχρονα ένα από τα… βολικότερα για τους Αθηναίους weekenders, καθότι δεν είναι πολλά τα χιλιόμετρα που το χωρίζουν από το κλεινόν άστυ. Το δασικό χωριό Papades Village απλώνεται σε μια καταπράσινη έκταση 20 στρεμμάτων, και περιλαμβάνει παιδική χαρά και παιδότοπο για τους μικρούς φυσιολάτρες, φάρμα με ζωάκια, καλλιτεχνικό χώρο – εργαστήρι και εστιατόριο που σερβίρει σπιτικές λιχουδιές βασισμένες στην τοπική κουζίνα και παρασκευασμένες με ντόπια υλικά.

Τακτικά διοργανώνονται και βραδιές με ζωντανή μουσική, που κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμα πιο παρεΐστικη, ενώ στις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ιππασία, πεζοπορίες, paintball, αθλήματα όπως μπάσκετ και βόλεϊ αλλά και μαθήματα πελεκίσματος πεύκου, παρασκευής μαρμελάδας, φροντίδας των ζώων του κτήματος, μέχρι και… αρμέγματος.

Η περιοχή: Τους καταρράκτες του Δρυμώνα, το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, το απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς και το Μουσείο Παλαιολιθικών Θηλαστικών στην ίδια τοποθεσία, καθώς και τα γραφικά χωριουδάκια της βορειοκεντρικής Εύβοιας, βρίσκονται όλα σε απόσταση αναπνοής από το Papades Village.

Διαβάστε περισσότερα για την περιοχή εδώ.

Τιμές:
50€ για σπίτι δύο ατόμων (με την υποχρέωση ενός γεύματος την ημέρα στο εστιατόριο του δασικού χωριού).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v