Τι λες, πάμε μια μονοήμερη για μπάνιο;

Μία-μιάμιση ώρα από την Αθήνα, σου έχουμε τέσσερις ωραιότατες παραλίες, κομπλέ με τα καλύτερα ταβερνάκια γύρω τους.
Τι λες, πάμε μια μονοήμερη για μπάνιο;
της Ηρώς Κουνάδη

Τα καλοκαιρινά σαραντάρια άργησαν αλλά ήρθαν, πιστά στο ραντεβού τους όπως κάθε χρόνο, κι εμείς ανοίξαμε τους χάρτες και σχεδιάσαμε μονοήμερες εκδρομές που θα σε δροσίσουν χωρίς να σε στριμώξουν σε πνιγμένες στις ξαπλώστρες παραλίες της αθηναϊκής ριβιέρας.

Στη Σκαλωσιά

Μιάμιση ώρα από την Αθήνα, στην αγκαλιά του Κορινθιακού, η Σκαλωσιά έχει νερά τόσο διάφανα και ανοιχτογάλαζα που θα σου φέρουν στο μυαλό πισίνα. Στο δε μπαγκράουντ, καταπράσινα λοφάκια βουτούν απαλά στην θάλασσα φτιάχνοντας το απόλυτο σκηνικό διακοπών. Η παραλία έχει ψιλό βοτσαλάκι μέσα κι έξω από το νερό, και απολαμβάνει θέα σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα. Μην ξεχάσεις τη μάσκα, η σπηλιά στην άκρη της είναι ό,τι πρέπει για εξερευνήσεις. Τα συμβατικά αυτοκίνητα κατεβαίνουν μέχρι τα 200 περίπου μέτρα από την παραλία, μετά από εκεί συνεχίζεις με τα πόδια, εκτός αν έχεις όχημα 4x4.



Στον δρόμο της επιστροφής, αξίζει να οδηγήσεις ένα μισάωρο ως τα Πίσια, για να πιάσεις τραπεζάκι στη σκιά του Πλάτανου και να κάνεις ένα διάλειμμα από τα θαλασσινά για χάρη των φοβερών και τρομερών κρεατομεζέδων του (σκέψου κοντοσούβλια, γαρδουμπάκια, γκιούλμπασι και δε συμμαζεύεται). Λογαριασμός με κρασί, στα 20€ περίπου το άτομο.

Στο Λευκαντί

Μια ωρίτσα και κάτι από την Αθήνα, λίγο έξω από την Χαλκίδα, το Λευκαντί είναι μια συμπαθέστατη παραλία με άμμο μέσα και ψιλό βοτσαλάκι έξω από το νερό, οργανωμένη σε ένα τμήμα και ελεύθερη στο υπόλοιπο, με καθαρά νερά που βαθαίνουν σταδιακά.



Πριν πάρεις τον δρόμο της επιστροφής, θα πιάσεις οπωσδήποτε τραπεζάκι πλάι στην παραλία στο Κεχριμπάρι, για φανταστικά θαλασσινά (μην χάσεις τις γαρίδες με μαγιονέζα και τους πετροσωλήνες) και φρέσκο ψάρι ακριβώς πάνω στο κύμα. Ο λογαριασμός στο τέλος, στα 20-25€ το άτομο με ουζάκι αν μείνεις στα θαλασσινά, παραπάνω αν πάρεις και μεγάλο φρέσκο ψάρι.

Στις Αλυκές Δροσιάς

Θα τις βρεις κι αυτές μία ώρα έξω από την Αθήνα, στις ακτές του βόρειου Ευβοϊκού αλλά από την πλευρά της Στερεάς, όχι της Εύβοιας. Είναι μια παραλία αμμουδερή, με νερά σε απόχρωση που δεν θα περίμενες να βρεις στα πέριξ της Αττικής, και με πολύ κόσμο τα Σαββατοκύριακα –αν μπορείς να κάνεις κοπάνα από τη δουλειά και να έρθεις καθημερινή, προτίμησέ το. Έχει πολλές ξαπλώστρες στη σειρά από τα παρακείμενα beach bar, αλλά θα βρεις και ευρύχωρο ελεύθερο κομμάτι στην άκρη της αν προτιμάς.



Από τα beach bar που είναι παραταγμένα στο πίσω μέρος της παραλίας, το δημοφιλέστερο είναι το Sabbia, όπου εκτός από καφέ και ποτό θα βρεις και ωραιότατα τσιμπολογήματα για μετά το μπάνιο και πριν πάρεις τον δρόμο της επιστροφής.

Στην Αίγινα

Ναι, ξέρουμε, τα ακτοπλοϊκά έχουν ακριβύνει εξωφρενικά, και χωρίς αυτοκίνητο στην Αίγινα θα βουτήξεις ή στην Αύρα ή στην Κολώνα, που τις έχεις δει χίλιες φορές και δεν σε ενθουσιάζουν κιόλας.

Κοίτα όμως μια εναλλακτική: Υπάρχει φέτος ένα πλοίο που λέγεται Αντιγόνη, φεύγει στις 9.30 το πρωί και στις 12.30 το μεσημέρι από τον Πειραιά και φτάνει σε μια ώρα στο λιμάνι της Σουβάλας, στον βορρά του νησιού. Έχει εισιτήριο 10€ (κατά 2€ φτηνότερο από τα υπόλοιπα, που δένουν στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας). Από τη Σουβάλα, θα πάρεις ένα ταξί για απόσταση 15 λεπτών, και θα του πεις να σε αφήσει εκεί που ξεκινά το μονοπάτι για την παραλία του Τούρλου, που είναι μια από τις λιγότερο γνωστές και κοσμοπλημμυρισμένες παραλίες του νησιού. Εναλλακτικά, η απόσταση από το λιμάνι της Σουβάλας ως την παραλία περπατιέται σε μια ώρα αν είσαι δεινός πεζοπόρος, ή αν έχεις ποδήλατο το παίρνεις μαζί σου στο πλοίο δωρεάν και φτάνεις στην παραλία σε ένα εικοσιπεντάλεπτο. Πριν πάρεις το πλοίο της επιστροφής (τελευταίο τις Κυριακές από την Σουβάλα στις 21.15) θα πιάσεις τραπεζάκι για θαλασσινούς και στεριανούς μεζέδες πλάι στην θάλασσα, στη Χορεύτρα



Και έξτρα μπόνους...
Η κεντρική φωτογραφία μας είναι η παραλία Πετάλη στην Εύβοια, που μπορεί να απέχει λίγο παραπάνω από δύο ώρες από την Αθήνα, βρέχεται όμως από τα νερά του Αιγαίου και αν είσαι πρωινός τύπος αξίζει με τον παραπάνω τον κόπο της, καθότι είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Βοτσαλωτή, με κρυστάλλινα νερά και αρκετή σκιά για να μην σου λείψουν οι ομπρέλες που λάμπουν διά της απουσίας τους (και καλώς, αν μας ρωτάς). Ακριβώς πάνω από την παραλία, το ομώνυμο ταβερνάκι σερβίρει νόστιμη κουζίνα με παραδοσιακές γεύσεις – κοκκινιστό κατσικάκι, τυροπιτάρια και άλλα τέτοια ωραία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v