5 βόλτες για να νιώσεις… σαν να μπαίνει η άνοιξη

Γιορτάζουμε την επίσημη, ημερολογιακή έναρξη της άνοιξης με πέντε βόλτες στην εξοχή της Αθήνας και των πέριξ της. Τριήμερο έρχεται, ετοιμαστείτε.
5 βόλτες για να νιώσεις… σαν να μπαίνει η άνοιξη
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί να μας έβγαλε λιγάκι την ψυχή φέτος, αλλά η άνοιξη είναι πλέον και επίσημα εδώ, πράγμα που σημαίνει ότι τα ψωμιά των έκτακτων δελτίων καιρού είναι μετρημένα. Κι αυτό είναι από τα λίγα πράγματα στη ζοφερή μας καθημερινότητα που αξίζουν εορτασμό, οπότε σου συγκεντρώσαμε τις πιο πράσινες, τις πιο φυσιολατρικές, τις πιο ωραίες με λίγα λόγια βόλτες εν Αθήναις. Γιατί δεν αξίζει μόνο ο Μάιος για να τον προϋπαντούμε στην εξοχή.

Εντός τειχών…

Ο λόφος του Φιλοπάππου είναι η πρώτη, η πιο παραδοσιακή και η πιο κοντινή βόλτα σε αθηναϊκό πράσινο που μας έρχεται κατά νου. Κι αν νομίζεις πως έχεις περπατήσει κάθε τετραγωνικό εκατοστό του, δοκίμασε να ακολουθήσεις ένα τυχαίο μονοπάτι ως το τέλος του, θα εκπλαγείς. Αν πάλι προτιμάς να στήσεις πικνίκ, τέλεια ηλιόλουστα σημεία είναι η διά Κοίλης οδός (πρώτο πλακόστρωτο δεξιά μετά το εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη, και μετά κατηφορίζεις τα σκαλάκια στα αριστερά), το πλάτωμα μπροστά από την Πνύκα, και τα ξέφωτα γύρω από το Επτάθρονο



Διαβάστε περισσότερα - 7 πράγματα που δεν ήξερες για του Φιλοπάππου 

Σχεδόν δίπλα στη Μονή Δαφνίου, στο Χαϊδάρι, ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος είναι, όπως σου έχουμε πει πολλάκις, ο μεγαλύτερος, ομορφότερος, εντυπωσιακότερος και άλλα τέτοια υπερθετικά βοτανικός κήπος της Ανατολικής Ευρώπης. Είναι, επίσης, ο μόνος βοτανικός κήπος που έχουμε δει να διαθέτει «ιστορικό τμήμα», με φυτά που αναφέρονται σε ιστορικά κείμενα –όπως ο νάρθηκας (Ferula communis στο επιστημονικότερο) όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ο Προμηθέας έκρυψε τη φωτιά για να τη μεταφέρει στους ανθρώπους ή το κώνειο (Conium maculatum) που σκότωσε τον Σωκράτη. Προφανώς, έχει επίσης άφθονα μονοπάτια για βόλτες, ξέφωτα για να αράξεις να λιαστείς, κι ένα ωραιότατο café, τον ομώνυμο Κήπο

Διαβάστε περισσότερα - Μια ημέρα στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο 

Κάπου στο ενδιάμεσο…

Είναι ο Υμηττός εντός ή εκτός αστικού ιστού; Αν ρωτήσεις κόσμο που μένει ένα 10λεπτο από τα μονοπάτια του (σε Βύρωνα, Καισαριανή, Χολαργό και Αγία Παρασκευή) θα σου πει σαφώς εντός, οι υπόλοιποι –ειδικά όσοι δεν ανηφορίζουν συχνά– μπορεί και να τον θεωρούν μίνι εκδρομή. Εδώ που τα λέμε, έχει καμιά σημασία; Αυτό που μας νοιάζει εδώ είναι τα μονοπάτια του, με την απαράμιλλη θέα που πιάνει από Αθήνα μέχρι θάλασσα και η αίσθηση απόλυτης εξοχής που έχεις όταν διασχίζεις, ας πούμε, το μονοπάτι νούμερο 5 που περνά μέσα από το Δάσος της Καισαριανής για να καταλήξει στις Πηγές της Καλοπούλας κι από εκεί στον βυζαντινό πύργο της Ανθούσας.



Απόλυτα ανοιξιάτικο σκηνικό, και τέλειο σημείο για αναπλήρωση δυνάμεων μετά από κάθε πεζοπορία, η Καλοπούλα στήνει τραπεζάκια του πικνίκ ανάμεσα στα τρεχούμενα νερά των πηγών της και σερβίρει καφεδάκια και φαγητό σε πεζοπόρους και εκδρομείς.

Διαβάστε περισσότερα - Μια γεμάτη μέρα στον Υμηττό

Και τα λίγο πιο μακρινά…

Μια ωρίτσα μακριά από την Αθήνα, ό,τι πρέπει δηλαδή για μονοήμερη εξόρμηση στην φύση, τον Μαραθώνα τον μνημονεύουμε συχνά για το Εθνικό Πάρκο Σχινιά, με το πευκοδάσος του που είναι τέλειο για πεζοπορίες πλάι στην θάλασσα. Ήξερες όμως ότι έχει και φαράγγι; Το καταπράσινο Φαράγγι της Οινόης, συγκεκριμένα, που ξεκινά από τον μεσαιωνικό Πύργο της Οινόης, συνεχίζει στο λοφάκι με το Σπήλαιο του Πανός, συναντά ένα αρχαίο λιθόστρωτο και καταλήγει στο φράγμα του Μαραθώνα, πριν γυρίσει πάλι πίσω. Η διαδρομή είναι κυκλική, απλώνεται σε 8 χιλιόμετρα, και είναι εύκολη ακόμα και για αρχάριους πεζοπόρους –περί τις τρεις ώρες θα σου πάρει για να την διασχίσεις όλη. Χάρτης και λεπτομέρειες εδώ



Αν πάλι δεν σε πειράζει να οδηγήσεις λίγο παραπάνω, κάτι λιγότερο από δυο ωρίτσες μακριά θα βρεις το φανταστικό Οροπέδιο της Ζάχολης, στις βόρειες πλαγιές της Ζήρειας. Εδώ, στο πιο ανεξερεύνητο κομμάτι της κοσμαγάπητης Ορεινής Κορινθίας, θα περπατήσεις το φαντασμαγορικό –και σούπερ βατό− μονοπάτι στο Ρέμα των Μύλων, με τα τρεχούμενα νερά και τα πλατάνια του να φτιάχνουν ένα μαγικό σκηνικό. Στο δρόμο για εδώ, μην παραλείψεις μια στάση στην ξακουστή Παναγία των Καταφυγίων, ένα μοναστήρι σκέτο αρχιτεκτονικό θαύμα, κρεμασμένο πάνω στον βράχο. Για φαγητό, αν δεν φέρεις μαζί σου πικνίκ, σημείωσε την ταβέρνα Καρυά, στο ομώνυμο χωριό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v