Μήπως έφτασε η ώρα να πάμε μια εκδρομή για σκι;

Στον Παρνασσό, τα Καλάβρυτα, το Καρπενήσι και τα Γρεβενά, τέσσερα χιονοδρομικά γίνονται τέλεια αφορμή για εκδρομή.
Μήπως έφτασε η ώρα να πάμε μια εκδρομή για σκι;
της Ηρώς Κουνάδη

Η Ελπίδα μπορεί να έφυγε, η όρεξη για χιόνι όμως μας έμεινε: Κατά προτίμηση όχι στην πόρτα του σπιτιού μας, αλλά σε μια αφράτη χιονοπίστα, έτοιμη να υποδεχτεί τις πρώτες μας απόπειρες για σλάλομ –ή έστω, τις πρώτες μας κουτρουβάλες στο χιόνι. Γι’ αυτό λέμε να οργανωθούμε για μια εκδρομή στα χιόνια, τώρα που τα περισσότερα χιονοδρομικά της χώρας είναι ανοιχτά.

Στα Καλάβρυτα

Ένα από τα καλύτερα οργανωμένα χιονοδρομικά της χώρας, βρίσκεται στις πλαγιές του Χελμού, και προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων, από σκι και snowboard μέχρι snowmobile και μαθήματα ειδικά σχεδιασμένα για πρωτάρηδες. Η είσοδος κοστίζει 28€, ή 20€ αν έρθεις μετά τις 13.00 το μεσημέρι. Άλλα 20€ θα υπολογίσεις για να νοικιάσεις εξοπλισμό σκι ή snowboard, ή 10€ αν προτιμάς ένα (εξαιρετικά διασκεδαστικό, αν μας ρωτάς) έλκηθρο. Ισχύουν εκπτώσεις για φοιτητές, ΑμεΑ και άλλες κατηγορίες, δες αναλυτικά εδώ.

Με τον κορωνοϊό τι γίνεται; Όσα θέλεις να ξέρεις για μέτρα ασφαλείας στο χιονοδρομικό, αναλυτικά εδώ.



Τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ; Τόσα που δεν στριμώχνονται σε ένα Σαββατοκύριακο: Βόλτα με τον Οδοντωτό ή με τα πόδια στο φαράγγι του Βουραϊκού, χαζολόγημα και φρέσκια πέστροφα για μεσημεριανό στις πηγές του Πλανητέρο, sightseeing στο Σπήλαιο των Λιμνών και την Αγία Λαύρα, εξόρμηση στους καταρράκτες της Άνω Βλασίας είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Δες περισσότερα εδώ - 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στα Καλάβρυτα 

Πού θα μείνουμε; Στα φανταστικά δωμάτια του Finday Eco Boutique Hotel (90€ το δίκλινο με πρωινό) ή στον Ξενώνα Φαράγγι, στη Ζαχλωρού, δύο βήματα από το υπέροχο φαράγγι του Βουραϊκού (από 71€ το δίκλινο) 

Στον Παρνασσό

Το πρώτο βουνό που σκέφτονται οι Αθηναίοι όταν ακούν τη λέξη χιονοδρομικό, είναι σούπερ δημοφιλές, άρτια οργανωμένο, και με ποικιλία δραστηριοτήτων, από σκι και snowboard μέχρι μαθήματα από εξειδικευμένους εκπαιδευτές για πιτσιρίκια, ενήλικες και αθλητές. Η είσοδος είναι τσιμπημένη, κοστίζει 35€, αλλά μπορείς να μπεις και σαν επισκέπτης, μόνο για να βολτάρεις και να πιεις ζεστές σοκολάτες στο σαλέ, με 15€. Αναλυτικότερα εδώ και όσα θέλεις να ξέρεις για μέτρα και προφυλάξεις εναντίον του κορωνοϊού εδώ



Τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ; Κατ’ αρχάς, πολλά φανταστικά χωριά για να βολτάρεις, από την κοσμοπλημμυρισμένη Αράχωβα μέχρι την εν πολλοίς ανεξερεύνητη Αγόριανη και τη μικρή πόλη έκπληξη της Άμφισσας. Μετά, ένα σωρό μονοπάτια για τους λάτρεις της πεζοπορίας, θεματικά πάρκα σαν το Βαγονέτο και το Χάνι της Γραβιάς που θα ενθουσιάσουν τα πιτσιρίκια, και βέβαια έναν από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, τους Δελφούς. Διαβάστε περισσότερα - 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στον Παρνασσό 

Πού θα μείνουμε; Στα ωραιότατα, παραδοσιακά δωμάτια του Alexandros Pension στους Δελφούς (60€ το δίκλινο) στο Μπαλκόνι της Αγόριανης, στην Αγόριανη (70€ το δίκλινο με καταπληκτικό πρωινό) ή στο Χάνι του Ζεμενού, λίγο έξω από την Αράχωβα (από 56€ το δίκλινο) 

Στο Καρπενήσι

Ξακουστό και κοσμαγάπητο, το χιονοδρομικό του Βελουχίου είναι η τέλεια αφορμή για να συνδυάσεις μια εκδρομή στην φύση της Ευρυτανίας με λίγο σλάλομ στις χιονισμένες πίστες του. Έχει σχολή σκι, σαλέ για ζεστές σοκολάτες, Snow Bar με ανεβαστικές μουσικές και 15 πίστες για μικρούς και μεγάλους. Η είσοδος κοστίζει 18€ τα Σαββατοκύριακα και μόλις 12€ τις καθημερινές, πράγμα που το κάνει ένα από τα οικονομικότερα χιονοδρομικά της χώρας.



Τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ; Πέρα από το να βολτάρεις στα δρομάκια του Καρπενησίου, εδώ έχεις να εξερευνήσεις μαγικά χωριά σαν το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό, το Βουτύρο και τα Φιδάκια, να πας για μια χορταστική πεζοπορία στο Φαράγγι Πανταβρέχει, να επισκεφθείς τη φαντασμαγορική Μονή Προυσού και να περπατήσεις πανέμορφα μονοπάτια. Δες λεπτομέρειες για όλα αυτά, κι ακόμα περισσότερα, εδώ - Το Καρπενήσι αυτή την εποχή είναι όνειρο

Πού θα μείνουμε; Στα παραμυθένια δωμάτια του Πέτρινου Ρόδου στον Άγιο Νικόλαο, 6 χιλιόμετρα έξω από το Καρπενήσι (88€ το δίκλινο με εξαιρετικό πρωινό) ή στο πανέμορφο, και οικονομικότατο Χάνι Μπαγασάκι στους Κορυσχάδες (54€ το δίκλινο με φανταστικό, χειροποίητο πρωινό) 

Στη Βασιλίτσα

Το χιονοδρομικό κέντρο κοντά στα Γρεβενά είναι αυτό που ανοίγει παραδοσιακά πρώτο και κλείνει τελευταίο, πράγμα που το καθιστά φημισμένο για την μεγαλύτερη χιονο-σαιζόν στην Ελλάδα. Τα δε καλοκαίρια οι πίστες του μετατρέπονται σε ένα μεγάλο Bike Park, ό,τι πρέπει για ποδήλατο βουνού. Αυτές τις μέρες όμως εδώ θα έρθεις για σκι και snowboard, χωρίς μάλιστα να πληρώσεις περισσότερα από 13€, ή 5€ αν ανέβεις μόνο για τη βόλτα.



Τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ; Κατ’ αρχάς, να φας το βάρος σου σε μανιτάρια, στην απόλυτη μανιταρο-πρωτεύουσα της Ελλάδας, τα Γρεβενά. Μετά, να εξερευνήσεις τα υπέροχα χωριουδάκια γύρω τους, σαν τη Σαμαρίνα, τη Σμίξη και την Κρανιά, να δεις από κοντά τους χαυλιόδοντες ενός μαμούθ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς, να διασχίσεις το μαγευτικό Φαράγγι της Πορτίτσας, και να εξερευνήσεις τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα. Διάβασε περισσότερα εδώ - Γρεβενά: Βόλτες στη σκιά των μανιταριών

Πού θα μείνουμε; Στα ίδια τα Γρεβενά, ένα χιλιόμετρο έξω από την πόλη, στο Milionis Forest Hotel (65€ το δίκλινο). Εναλλακτικά, στα λιτά αλλά φροντισμένα δωμάτια του Ξενώνα Χώτος στη Σαμαρίνα (47€ το δίκλινο με πρωινό) ή στη Villa Alexandra στον Ζιάκα (55€ το δίκλινο με φανταστικό πρωινό)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v