Οι καλύτερες χειμωνιάτικες εκδρομές έως 2 ώρες μακριά

Σε κάστρα, βουνά, χωριά και καταρράκτες, πέντε εκδρομές που γίνονται ωραιότατη μονοήμερη ή χορταστικό ΣΚ.
Οι καλύτερες χειμωνιάτικες εκδρομές έως 2 ώρες μακριά
της Ηρώς Κουνάδη

Πεθύμησες μια μονοήμερη; Θέλεις να πεταχτείς κάπου για Σαββατοκύριακο, αλλά να μην φας το μισό στην οδήγηση; Οι προορισμοί που ακολουθούν είναι δίπλα μας, έχουν κάτι για όλους, κι έχουν και ωραιότατες τιμές διαμονής για τα βράδια του Σαββάτου –και του Ιανουαρίου εν γένει, αν είσαι από εκείνους που παίρνουν τα ρεπό τους καθημερινές.

Ο Ακροκόρινθος

Το μεγαλύτερο κάστρο της Πελοποννήσου μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι, απέχει μία ώρα και κάτι από την πόρτα μας, απολαμβάνει τέλεια θέα στο μαγικό τοπίο γύρω του, και είναι ό,τι πρέπει για μια χορταστική βόλτα ανάμεσα στα τείχη και τους πυργίσκους του τα μεσημέρια των Αλκυονίδων. Και αν ακούς κάστρο και σκέφτεσαι «πόση ώρα χρειάζομαι για να γυρίσω ένα κάστρο, τι θα κάνω την υπόλοιπη μέρα;» να σου πούμε ότι τουλάχιστον ένα δίωρο το χρειάζεσαι για να το φέρεις μια γρήγορη βόλτα. Όταν λέμε «πραγματικά μεγάλο», το εννοούμε.



Κατηφορίζοντας μετά, και επειδή οι μεγάλες βόλτες ανοίγουν την όρεξη, θα πιάσεις τραπεζάκι πλάι στο αναμμένο τζάκι στην Ταβέρνα Μπέκος, για ζουμερή προβατίνα στα κάρβουνα, μαστόρικα ψημένη γουρουνοπούλα και θεϊκά παϊδάκια συνοδεία λαχανικών από το μποστάνι τους (υπολόγισε με κρασί γύρω στα 17€ το άτομο).

Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια μονοήμερη στον Ακροκόρινθο

Ο Παρνασσός

Προφανής επιλογή, θα πεις, αλλά γίνεται λίστα με τις ωραιότερες χειμωνιάτικες εκδρομές χωρίς Παρνασσό; Δε γίνεται. Άσε που το αγαπημένο βουνό των Αθηναίων weekenders δεν εξαντλείται στην (πανέμορφη αλλά χιλιοειδωμένη) Αράχωβα: Είναι και τα πανέμορφα χωριουδάκια της πίσω πλευράς, όπως η Αγόριανη και η Λιλαία που στοίχημα ότι δεν έχεις εξερευνήσει όσο τους αξίζει, και οι φανταστικές πεζοπορικές διαδρομές στα μονοπάτια του, και ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος των Δελφών με το μουσείο του, και η παραγνωρισμένη Άμφισσα με την κουκλίστικη, πετρόχτιστη συνοικία της Χάρμαινας και ένα ακόμα καταπληκτικό Αρχαιολογικό Μουσείο όλο δικό της. Οι έχοντες πιτσιρίκια, σημειώστε στα οπωσδήποτε και το θεματικό πάρκο Βαγονέτο και το Χάνι της Γραβιάς, ενώ για όσους δεν απαρνούνται την θάλασσα ούτε τον χειμώνα το Γαλαξίδι απέχει ένα μισάωρο από τους Δελφούς, ό,τι πρέπει για ένα χειμερινό ουζάκι πλάι στο κύμα αν πετύχετε λιακάδες.



Διαβάστε περισσότερα - Μήπως να πάμε τώρα έναν Παρνασσό; 

Αν αποφασίσεις να μείνεις: Ωραιότατα δωμάτια έχουν το Kellari Studios στο Σερνικάκι, κοντά στην Άμφισσα (45€ το δίκλινο με πρωινό) το σούπερ low budget Ξενοδοχείο Ορφέας στους Δελφούς (35€ το δίκλινο με πρωινό) και το Hotel Triantafyllou στην Κάτω Τιθορέα (50€ το δίκλινο).

Ο Καταρράκτης της Πέτρας, στην Αλίαρτο



Όσο ο ήλιος του Ιανουαρίου λάμπει ακόμα, λέμε να τον εκμεταλλευτούμε για μια μονοήμερη εκδρομή σε αυτόν τον φαντασμαγορικό –και εν πολλοίς άγνωστο– καταρράκτη, που έχει πανεύκολη πρόσβαση (5-7 λεπτά σε βατό μονοπάτι από εκεί που αφήνεις το αυτοκίνητο) και είναι ιδανικός ακόμα και για εξορμήσεις με πιτσιρίκια. Το τοπίο είναι εκπληκτικό, σε κάθε γωνιά έχεις την αίσθηση πως θα δεις νεράιδες να στήνουν χορό, ενώ τα τραπεζάκια του πικνίκ που θα βρεις σε όλη τη διαδρομή, αλλά και κοντά στις όχθες του καταρράκτη, είναι ό,τι πρέπει για να αράξεις και να τον χαζεύεις. Όλη αυτή η ομορφιά απέχει περί τη μιάμιση ώρα από την Αθήνα και συνδυάζεται τέλεια με μια επίσκεψη στο σούπερ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας

Ο Ελικώνας

Γίνεται πανεύκολα μονοήμερη, καθότι απέχει μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, έχει και ωραίους ξενώνες στα γλυκύτατα χωριά του αν δεν σου πάει η καρδιά να γυρίσεις πίσω με το που σκοτεινιάσει. Εδώ θα πιάσεις τραπεζάκι για αχνιστό ελληνικό καφέ στις λιθόστρωτες πλατείες χωριών όπως το Κυριάκι και η Αγία Άννα, θα περπατήσεις τα ελατοσκέπαστα μονοπάτια της Αρβανίτσας, θα δοκιμάσεις αγριογούρουνο στιφάδο και άλλες νοστιμιές στο ομώνυμο ταβερνάκι στις παρυφές του δάσους, και θα εξερευνήσεις το βυζαντινό μεγαλείο του Όσιου Λουκά, που καθόλου τυχαία περιλαμβάνεται στη λίστα της unesco ως το καλύτερο δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.


Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια Κυριακή στον Ελικώνα

Αν αποφασίσεις να μείνεις: Δωμάτια με φανταστική θέα στο βουνό έχει το Ελικώνιο στην Αγία Άννα (40€ το δίκλινο) ενώ αν το μπάτζετ το σηκώνει φανταστικές είναι οι σουίτες του Flygonion στο Κυριάκι (από 85€ με τζάκι και πρωινό). 

Η Ορεινή Κορινθία

Μπορεί να είναι διαβόητη για τις τιμές της, αφενός όμως γίνεται εύκολα και μονοήμερη καθότι απέχει λιγότερο από δίωρο από την πόρτα του σπιτιού μας, αφετέρου έχει και λίγες και καλές οικονομικές επιλογές αν δεν συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από Σαββατοκύριακο. Εδώ θα εξερευνήσετε χωριά κοσμοπολίτικα όπως τα Άνω, Κάτω και Μεσαία Τρίκαλα, ή λιγότερο γνωστά όπως η Ευρωστίνα και το Κεφαλάρι, θα δοκιμάσετε φανταστική τοπική κουζίνα σε δεκάδες παραδοσιακά ταβερνάκια, θα περπατήσετε στις όχθες δύο φαντασμαγορικών λιμνών, της Δόξας και της Στυμφαλίας, και θα παίξετε χιονοπόλεμο (αν οι συνθήκες δεν είναι ακόμα κατάλληλες για σλάλομ) στο μικρό αλλά θαυματουργό Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας



Διαβάστε περισσότερα - Τα ωραιότερα χωριουδάκια της Ορεινής Κορινθίας 

Αν αποφασίσεις να μείνεις: Υπέροχα, οικονομικά για τα δεδομένα της περιοχής δωμάτια έχει ο Ξενώνας Καστανιά στο ομώνυμο χωριό (από 70€ το δίκλινο) ενώ αν ο προϋπολογισμός την αντέχει, μια εξτραβαγκάντζα αξίζει οπωσδήποτε η εξοχική κατοικία Πλειάδες στο χωριό Καλλιάνοι, πολύ κοντά στη Στυμφαλία (106€ για δύο άτομα).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v