Σούπερ δεκεμβριάτικα ΣΚ στα ελληνικά βουνά

Λίγο πριν τις γιορτές, λίγο πριν πέσει ο ουρανός στα κεφάλια μας, τα παρατάμε όλα και φεύγουμε εκδρομή στα υπέροχα χωριά των ελληνικών βουνών.
Σούπερ δεκεμβριάτικα ΣΚ στα ελληνικά βουνά
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι πάντα εξαιρετικός μήνας για εκδρομή ο Δεκέμβρης. Έχει καλές τιμές όλα τα Σαββατοκύριακα πριν από τις γιορτές, σχεδόν καθόλου πολυκοσμία, και αν είσαι εξαιρετικά τυχερός/η κάτι μεσημεριάτικες λιακάδες να μην πιστεύεις στα μάτια σου. Τι λες, φύγαμε για εκδρομή;

Στη Βλαχοκερασιά της Αρκαδίας

Ωραίες και οι σούπερ σταρ του Μαινάλου, δε λέμε, όμως η μικρή, γλυκύτατη Βλαχοκερασιά έχει, εκτός από την ομορφιά της, και το μεγαλείο της ανακάλυψης ενός μέρους ολόδικού σου, που δεν βουλιάζει τα Σαββατοκύριακα από κόσμο και δεν το έχεις δει σε 58 χιλιάδες φωτογραφίες πριν το επισκεφθείς. Πέτρινα σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, εντυπωσιακά αρχοντικά, ήσυχα σοκάκια και πυκνή βλάστηση από κερασιές, καστανιές και μηλιές, καρυδιές και πλατάνια συνθέτουν το τοπίο του χωριού, τα σπίτια του οποίου τελειώνουν ακριβώς εκεί που ξεκινά το Δάσος της Σκιρίτιδας.



Το δάσος της Σκιρίτιδας, που λες, το οποίο επίσης δεν έχεις ακουστά εκτός αν μας διαβάζεις συχνά, απλώνεται σε 50.000 χιλιόμετρα, και διατρέχεται από ένα κυκλικό μονοπάτι 14 χιλιομέτρων που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της πεζοπορίας: Πεύκα, καστανιές, πλατάνια, βελανιδιές και ιτιές κυριαρχούν σε όλη τη διαδρομή, που στολίζεται από λίμνες, ρυάκια, μικρούς καταρράκτες και αυλάκια νερόμυλων και νεροτριβών. Λεπτομέρειες για τη διαδρομή και αναλυτικός χάρτης εδώ.  Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που συνδέει τη Βλαχοκερασιά με το χωριό Κολλίνες περνά επίσης μέσα από το δάσος, σε μια φαντασμαγορική 45λεπτη διαδρομή για τους φίλους των αυτοκινητάδων.

Στάση για φαγητό: Στο Foresta in Media Mores, για ντόπια κρέατα στη σχάρα (must τα παϊδάκια) και τοπικές σπεσιαλιτέ σαν τα κεφτεδάκια αγριογούρουνου να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Εδώ να μείνεις: Στα υπέροχα, μεγάλα δωμάτια του Foresta in Media Mores (83€ το δίκλινο με τζάκι και πρωινό).

Στην Παύλιανη, στις πλαγιές της Οίτης

Τρεις ωρίτσες παρά κάτι μακριά από την Αθήνα, η Παύλιανη είναι ένα γλυκύτατο χωριό στις παρυφές του Εθνικού Δρυμού Οίτης, ό,τι πρέπει για τις χειμωνιάτικες πεζοπορίες σου (φθινοπωρινές τυπικά, ο χειμώνας ξεκινά επίσημα στις 21 Δεκεμβρίου, να μαθαίνεις και κάτι). Το ίδιο το χωριό είναι πανέμορφο, όλο πέτρινα σπίτια και καμινάδες που αχνίζουν, και έχει και ένα υπέροχο φυσικό πάρκο στις πηγές του Ασωπού, που διαμόρφωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Στα πέριξ, συναντιούνται τα Βαρδούσια με την Οίτη και την Γκιώνα, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο έξω το χωριό που λέγεται Αθανάσιος Διάκος, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, είναι ο παράδεισος των απανταχού κρεατοφάγων.



Διαβάστε περισσότερα - 8 «κρυμμένα» χωριά στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας

Στάση για φαγητό: Σούπερ μαγειρευτά, ενίοτε με ένα ευφάνταστο twist, θα δοκιμάσεις στη Λίτσα στην Παύλιανη, ενώ για αξέχαστα κρεατικά θα πας γραμμή στη Ρουμελιώτικη Ταβέρνα Καπετανάκη λίγο έξω από το χωριό, και στη Μικρή Πλατεία στον Άγιο Αθανάσιο. Τσίπουρα και μεζέδες μέχρι να βγει ο ήλιος τρωγοπίνουμε στο Καβακλί Τσιπουράδικο, επίσης στον Άγιο Αθανάσιο.

Εδώ να μείνεις: Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του ξενώνα Κατερίνα στην Άνω Παύλιανη, ή του Πέτρινου, στην Κάτω Παύλιανη. Οι τιμές τους ξεκινούν από 60€ για το δίκλινο δωμάτιο. Αν η περίσταση και το budget σας το σηκώνουν, φανταστική επιλογή είναι τα υπερπολυτελή σπιτάκια του αγροκτήματος Vasilikia Mountain Farm & Retreat (από 175€ για δύο άτομα με πρωινό).

Στο Καστόρι, στον Ταΰγετο

Αν μας ρωτάς, πιστεύουμε ακράδαντα ότι τη μαγεία του Ταΰγετου ελάχιστα βουνά στην Ελλάδα την έχουν. Κι αν πρέπει να διαλέξουμε ένα μόνο από τα χωριά του για βάση της εκδρομής μας, η ψήφος εμπιστοσύνης μας πηγαίνει σταθερά στο Καστόρι, ένα από τα χωριουδάκια της βυζαντινής Στράτας του Μυστρά: Με τα πέτρινα αρχοντικά του που σκεπάζονται από κόκκινες κεραμιδοσκεπές και στολίζονται με χρωματιστά παραθυρόφυλλα και τοξωτές αυλόπορτες, το Καστόρι είναι ένα χάρμα οφθαλμών. Τα δε ταβερνάκια του σερβίρουν τοπική κουζίνα και φημισμένη ποταμίσια πέστροφα, η οποία εκτρέφεται εδώ κοντά, στις κρυστάλλινες πηγές του Αγίου Μάμα, που αξίζουν οπωσδήποτε μια επίσκεψη.



Βασικός λόγος που το αγαπάμε είναι και το φαντασμαγορικό φαράγγι του Κάστορα, δυο βήματα μακριά από εκεί που τελειώνουν τα σπίτια του χωριού. Καταπράσινο και γεμάτο τρεχούμενα νερά κάθε εποχή του χρόνου, είναι το ιδανικό σκηνικό για μερικές από τις ωραιότερες πεζοπορίες που θα κάνεις στον Ταΰγετο –ο οποίος είναι ολόκληρος γεμάτος καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια που διασχίζουν φαντασμαγορικές διαδρομές, οπότε δεν είναι εύκολη διάκριση αυτή. Το Μαρμαρογέφυρο, στην άκρη του χωριού, στεφανώνει τις δυο όχθες του ποταμού Κάστορα, και είναι το σημείο από το οποίο ξεκινούν (ή στο οποίο καταλήγουν) οι περισσότερες πεζοπορίες στο φαράγγι.



Διαβάστε περισσότερα - Βόρειος Ταΰγετος: Παραμύθι στην πλαγιά

Στάση για φαγητό: Στην ταβέρνα Καστόριον, στην πλατεία του χωριού, θα δοκιμάσεις εκλεκτή τοπική κουζίνα, και την προαναφερθείσα ντόπια πέστροφα. Αν ο δρόμος σε φέρει στο γειτονικό Γεωργίτσι, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις χοιρινό με πατάτες και κυδώνια και αγριογούρουνο στιφάδο στο Μπαλκόνι του Ταΰγετου.

Εδώ να μείνεις: Σε αυτό εδώ το γλυκύτατο και σούπερ οικονομικό σπιτάκι, οι τιμές του οποίου κυμαίνονται στα 49€ ανά διανυκτέρευση για μέχρι 4 άτομα. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v