Υπέροχοι χειμερινοί προορισμοί για ζευγάρια

Καστροπολιτείες και ορεινά χωριουδάκια περιμένουν εσένα και το αμόρε σου για να ζήσετε τις πιο χουχουλιάρικες και ρομαντικές περιπέτειες με φόντο χειμερινό.
Υπέροχοι χειμερινοί προορισμοί για ζευγάρια

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Παρθένα φύση, κάστρα, μυρωδιές από τζάκι και χαλαρωτικοί ήχοι από ποτάμια. Μπαλκόνια με θέα σε πεδιάδες και παραδοσιακά σπιτάκια ολούθε να πλαισιώνουν τις πιο ρομαντικές σου βόλτες.

Ο χειμώνας είναι για εκδρομές με το έτερον ήμισυ κι εμείς σου προτείνουμε πέντε προορισμούς με έντονη εσάνς ρομάντζου.

Τσίντζινα



Σε απόσταση τριών ωρών από την Αθήνα μέσω της Ε.Ο. Τρίπολης-Σπάρτης, αυτό το κουκλίστικο ορεινό χωριουδάκι στις πλαγιές του Πάρνωνα θα σε γοητεύσει με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, τα γήινα χρώματα (το σκούρο πράσινο από τα έλατα συνυπάρχει αρμονικά με τα χρώματα της πέτρας και των κεραμιδοσκεπών) και φυσικά την απόλυτη ηρεμία του τοπίου.

Βαμβακού, Καρυές, Καστάνιτσα και Γεράκι είναι μερικά από τα κοντινά χωριουδάκια που μπορείς να επισκεφθείς, ενώ αν το ζεύγος αρέσκεται στις πεζοπορίες, τότε είναι σίγουρο ότι κάποιο από τα εννιά (!) μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας, τα οποία ξεκινούν από την πλατεία, θα σας συναρπάσει. Όλα τους είναι χαρτογραφημένα και άριστα σηματοδοτημένα, και καταλήγουν μέσα από πλούσια ορεινή βλάστηση (κέδρους, έλατα, θάμνους) σε πηγές ή σε εκκλησίες.

Ρομαντική διαμονή: Στον ξενώνα Πρυτανείο, στο ψηλότερο σημείο του χωριού, με ζεστά και ατμοσφαιρικά δωμάτια, αλλά και εστιατόριο με ωραίες γεύσεις – από 95€ για ένα δίκλινο με πρωινό

Διαβάστε επίσης: Πάρνωνας: Τα καλύτερα σε ένα «άγνωστο» βουνό 

Κόνιτσα

The Bridge at Konitsa

Λιθόκτιστα σοκάκια που καταλήγουν σε εντυπωσιακά αρχοντικά, τοξωτά γεφύρια που ξεφυτρώνουν μέσα σε καταπράσινα φαράγγια, γαλανά ποτάμια που συναντιούνται στα πόδια της. Το δύσκολο στην Κόνιτσα είναι να διαλέξεις τι θα πρωτοερωτευτείς, μιας και οι αφορμές για ορεινό ρομάντζο είναι μπόλικες τόσο εντός όσο και στα πέριξ της.

Κτισμένο το 1870, το επιβλητικό γεφύρι σήμα κατατεθέν της, είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Ευρώπης και προσφέρει υπέροχη θέα στο φαράγγι του Αωού, ενώ η εικόνα που θα σταματάς κάθε τόσο να χαζέψεις ενώ βολτάρεις στα δρομάκια της παλιάς πόλης, είναι η καταπράσινη πεδιάδα που απλώνεται από κάτω, εκεί που καταλήγει η πλαγιά της Τραπεζίτσας και θυμίζει πίνακα όπου ο Μπομπ Ρος αποφάσισε να τραβήξει μερικές γαλάζιες πινελιές στο καφέ και πορτοκαλοκίτρινο του φθινοπώρου.

Η στρατηγική της θέση, την καθιστά ιδανικό ορμητήριο για υπέροχα δασικά μονοπάτια, όπως εκείνο που ξεκινά από το χωριό Βίκος και καταλήγει στις πήγες του Βοϊδομάτη ή εκείνο που με αφετηρία το γεφύρι της, καταλήγει στην εντυπωσιακή Μονή Στομίου μέσα από οργιώδη φύση. Έξτρα πόντους ρομαντζάδας, η απίστευτη θέα στο φαράγγι του Βίκου από τη θέση Οξυά, λίγο πάνω από το Μονοδένδρι.

Ρομαντική διαμονή: Στα παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα δωμάτια του Konitsa Mountain με σκαλιστή οροφή και μπαλκονάκι με σούπερ θέα στην πεδιάδα – από 59€ για ένα δίκλινο με πρωινό. 

Μονεμβασιά

Monemvasia

Ρομαντική όσο λίγες και με ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε προηγούμενους αιώνες, η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς δεν είναι τυχαία ένας από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς για ζευγαράκια.  Και μόνο στο άκουσμά της, κάνεις εικόνα τα μεσαιωνικά σοκάκια που φαντάζουν σαν σκηνικό παραμυθιού. Οι ρομαντικές βόλτες εδώ ξεκινούν από το κεντρικό καλντερίμι και περνώντας από αψίδες με ενετικά οικόσημα σε θολωτά μονοπάτια, τις λεγόμενες «δρομικές» του Κάστρου συνεχίζουν σε έναν μεσαιωνικό λαβύρινθο πετρόχτιστων διαδρομών, διάσπαρτων με παλιά αρχοντικά από πέτρα και κόκκινο κεραμίδι.

Τα πετρόχτιστα μονοπάτια που οδηγούν από την Κάτω Πόλη στην Άνω, από το Κάστρο στην «Γούλα» θα σε οδηγήσουν στη συγκλονιστικότερη θέα προς το πανόραμα της Μονεμβασιάς και της θάλασσας, που αποκαλύπτεται όλο και πιο πολύ σε κάθε στροφή, μέχρι να φτάσεις στην πύλη της Άνω Πόλης.

Ρομαντική διαμονή: Στα πετρόχτιστα δωμάτια του Malvasia Traditional Hotel, μέσα στο κάστρο, με υπέροχη θέα θάλασσα – από 70€ για ένα στούντιο, με πρωινό.

Διαβάστε επίσης: Μονεμβασιά: Στα μονοπάτια της Ιστορίας

Παύλιανη

Pavliani

Στην… είσοδο του Εθνικού Δρυμού Οίτης βρίσκεται ένα χωριουδάκι που αν και απέκτησε γρήγορη δόξα και φήμη παραμένει ήσυχο και πανέμορφο, με πέτρινα σπίτια και καμινάδες που αχνίζουν, φαντασμαγορική θέα και ένα υπέροχο φυσικό πάρκο στις πηγές του Ασωπού, που διαμόρφωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοί του. Θα το προσεγγίσεις μέσα από το χαλαρό μονοπάτι που βρίσκεται μεταξύ Άνω και Κάτω Παύλιανης

Ο Εθνικός Δρυμός είναι χάρμα οφθαλμών και φύσης, αν έχεις χρόνο για βόλτες με το αυτοκίνητο, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο έξω το χωριουδάκι που λέγεται Αθανάσιος Διάκος, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, είναι ό,τι πρέπει για χαλαρές βόλτες και ταυτόχρονα ο παράδεισος των απανταχού κρεατοφάγων, γιατί τίποτα δεν λέει καλύτερα «σ’ αγαπώ» από μια ζουμερή σπαλομπριζόλα. Σημείωσε επίσης για sightseeing στα πέριξ τον καταρράκτη της Κρέμασης, το πετρόχιστο χωριουδάκι Στρώμη και το Μαυρολιθάρι με την γλυκύτατη πλατεία του.

Ρομαντική διαμονή: Στα ξύλινα σπιτάκια του Vasilikia Mountain Farm & Retreaτ, λίγο έξω από το χωριό με φόντο καρυδιές, βελανιδιές, ιτιές και πλατάνια – 162€ για ένα σπιτάκι με πρωινό. 

Στεμνίτσα

Στεμνίτσα

Δεν την θεωρούν αδίκως ένα από τα ωραιότερα στολίδια της Ορεινής Αρκαδίας. Σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, η Στεμνίτσα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριουδάκια του Μαινάλου: Πλατάνια, καρυδιές και κερασιές φυτρώνουν παντού, φτιάχνοντας ένα καταπράσινο τοπίο, μέσα από το οποίο ξεπροβάλλουν αρχοντικά πυργόσπιτα. Υπάρχουν τόσα πολλά καλντερίμια που περνούν κάτω από καμάρες και μπλέκονται μεταξύ τους, καταλήγοντας σε μια ολοζώντανη κεντρική πλατεία, που δε θα ξέρεις ποιο να πρωτοπερπατήσεις με το ταίρι σου.

Για μπόνους πανοραμική θέα στο χωριό θα πάρεις το καλντερίμι από την ολοζώντανη πλατεία της και θα ανεβείς στο θέση Κάστρο, εκεί οπού βρίσκεται η Παναγιά η Μπαφέρω, ενώ αν μαζί με το έτερον ήμισυ είστε των εξτρήμ σπορ, η ευρύτερη περιοχή ενδείκνυται για ράφτινγκ (βλ. Λούσιος), αλλά και ποδηλατάδες.

Ρομαντική διαμονή: Στο παραδοσιακά δωμάτια του Μπελλέικο, σε ένα πέτρινο, αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 17ου αιώνα, με τζάκι και ιδιωτική αυλή για ρομαντικές νύχτες – από 100€ για ένα δίκλινο με πρωινό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v